Вдъхнови се

Бъди в хармония с Лена Лалчева: Имаш ли време за себе си?

08:14, February 26, 2019 | От Лена Лалчева

                Бъди в хармония с Лена Лалчева: Имаш ли време за себе си?

И как да намерим баланса?

Можете да задавате своите въпроси към психолога Лена Лалчева на лично съобщение в страницата на Newme.bg във Facebook или на office@newme.bg.

Ако някога сте си поставяли за цел да забелязвате рекламните съобщения в медиите, които предпочитате, може би ви е направило впечатление, че повечето от тях предлагат продукти в сферата на комуникациите и технологиите. Нов „умен” телефон, нов компютър, нова навигационна система…. Най-бързо развиващата се област в момента е онази, която си е поставила за цел да прави ежедневието ни по-спокойно, по-щастливо и по-удобно. Така ли е в действителност?

Наред с развитието на технологиите и иновационните комуникации, които уж трябва да улесняват живота ни и да го правят по-приятен, заедно с всичко останало сякаш и животът става все по-иновационен и технологичен. Под последните две думи имам предвид бърз, темпераментен, свръхскоростен, изискващ, развиващ се, неизчакващ ни да го настигнем.

Вижте още: Грешката да приемаме нещата лично

И ние сякаш в непрекъсната надпревара с времето, със сроковете, с технологиите, които поставят пред нас все по-високи летви и изискват все повече и нови постижения, не успяваме да се справим и да догоним изискванията. Стигаме до момента в който не само че вечно гоним някакъв срок или нова придобивка, ами и не знаем как да релаксираме.

Носим лаптопите си с нас по време на ваканцията в чакане на поредния важен имейл, нямаме търпение да вземем новият си хонорар или заплата, за да си подарим последния модел на любимата марка смартфон, и отказваме да излезем, ако не се е заредила батерията така, че да издържи до края на деня, за да не пропуснем жизненонеобходимо обаждане.

Сигурно някои от нас са забелязали, че вече дори не умеят да почиват. Нещата, които преди са ни доставяли удоволствие в събота и неделя вече не могат да ни задържат вниманието. Добрият филм вече не е такъв, ако не е на голям екран и с оглушителни децибели в киното.

Вижте още: Да оставим другия да си отиде

Качествената книга е интересна, само ако е спомената в рецензията на последния брой на списанието, за което сме абонирани. Картичките за Коледа и Великден се превърнаха в sms-и и mms-и и никаква друга форма на честитка не важи за нас- високотехнологичните хора.

Сякаш заедно с нахлуването на високите технологии в живота и ежедневието ни, загубихме балансът, който е от огромно значение за психическото и физическото ни здраве. Животът на всеки един от нас е съставен от няколко сфери, които е нужно да функционират балансирано и в хармония.

Ако някоя от тях е на по-ниско ниво от останалите или изобщо не работи, се получава дефицит. В случай, че все още не е ясно кои са толкова важните сфери, за които говорим - нека се огледаме около себе си. Какво виждаме? На първо място, собственото ни Аз - нашата личност, нашето здраве, нашата кариера, партньорът ни, близките и семейството, и нашето личностно развитие.

Вижте още: Как да обикнеш себе си?

За да функционира организмът ни  по правилен и здрав начин, е необходимо на всяка от тези сфери да й бъде отдадено дължимото внимание. Да можем да се събуждаме всяка сутрин, усмихвайки се и чувствайки се добре. Да можем да отиваме на работа и да я вършим успешно и с удоволствие. Да прекараме времето след работния ден с партньора си пълноценно и приятно. И в края на седмицата да решим дали да посетим близките и семейството си или да прекараме уикенда отдадени на нещо лично и наше, което ни доставя удоволствие и релакс.

Ако някоя от тези сфери не получава достатъчно внимание или е игнорирана изцяло, то се появява дисбаланс в психическото ни здраве. В ежедневието ни започват да се наблюдават симптоми на стрес, на недостатъчно енергия, на непълноценна почивка и липса на удоволствие.

На пръв поглед можем да си помислим, че просто сме претрупани с работа, после се появява безсънието и вземането на успокоителни или алкохол, за да успеем да си починем поне отчасти. Ако при вас има някои от изброените признаци, можете да си зададете още няколко въпроса.

Кога за последно прочетохте наистина интересна книга с удоволствие? За кой празник се обадихте първо на семейството си, и след това на бизнес партньорите? Кога се събудихте, без да усетите липса на енергия и пълни с желание за работа и активност? Кой беше последният курс или група, които посетихте, не защото са ви изпратили от офиса, а защото колкото и странно да е за приятелите ви, вие се интересувате от фън шуй или от японско изкуство за подреждане на цветя? Имате ли изобщо някакви интереси, различни от новия закон за счетоводство на малки и средни предприятия или последните условия за банково кредитиране?

Вижте още: Живей красиво!

При високотехнологичния и скоростен начин на живот, който живеем, нямаме достатъчно време за себе си и за собственото си Аз. И никой в офиса няма да ни каже: „Намери няколко часа за себе си в събота и неделя.”

В университета не са ни научили, че работата, високите технологии и свръхскоростният интернет не са всичко на планетата и в живота ни. Навсякъде от нас изискват все по-високи постижения и все по-успешни резултати. От нас зависи как ще ги постигнем и дали ще обърнем гръб на собствените си интереси и здраве.

Дали ще пренебрегнем партньора си, за да изпратим още един имейл на доставчика, зависи от нас. Дали ще работим и в почивните дни, вместо да се видим с родителите си, трябва да решим ние. Дали ще учим португалски, просто защото ни харесва да говорим този език, вместо да изкараме още малко пари, които да похарчим в новия мол- зависи от нас. Ние вземаме решението за това и сами си отказваме полезното и успешно функциониране на важните сфери от живота ни.

Вижте още: SOS! Имам фобия

Въпрос на приоритети е да решим кое е важно за нас самите и кое можем да пренебрегнем за сметка на нещо друго. Както вече споменах - за всеки успешен живот е необходим баланс между здраве, кариера, личен живот и интереси, и семейни взаимоотношения.

Напоследък ние сякаш обръщаме внимание най- вече на кариерата и личните интереси. Сякаш забравяме за семейните ценности и  партньора си; за интересите, различни от новата модна линия и  последния модел телефон. А в живота нещата не се получават ако всички потребности на тялото и духа ни не са задоволени.

И дори и да не усещаме физическа потребност да се обадим на роднините си, или просто да изслушаме някой приятел, в нашия организъм и психиката ни тези липси са забележими. И да прекарваме всяка сутрин по 60 минути във фитнес залата, ако останалата част от деня ни е запълнена с медикаменти и стимуланти, сферата на здравето е вече нарушена.

Така че дали не е време да сменим приоритетите си или да ги направим по-балансирани и хармонични? Нека всеки от нас го реши сам.

Imasmi web loading