Вдъхнови се

Бъди в хармония с Лена Лалчева: Как да обикнеш себе си?

20:54, August 21, 2018 | От Лена Лалчева

                Бъди в хармония с Лена Лалчева: Как да обикнеш себе си?

Защото често забравяме за най-важния човек в живота си...

Ние сме специалисти в това да обичаме близките си – партньора, децата, родителите или най-добрата си приятелка. Обичаме ли обаче себе си? Винаги задавам този въпрос в кабинета си и получавам въпросителен отговор „мммм, мисля, че да…?“ или директно тръсване на глава и твърдо „не“.

Защо обичаме всички останали, но забравяме да обичаме най-важния човек в своя живот – себе си.

Причините за това могат да бъдат много и обикновено всички те датират от първите ни седем. Но така или иначе не разполагаме с машина на времето и не можем да се върнем и да променим нещата, случили се тогава. Можем да променим само настоящето. Можем да се научим да се обичаме. Какво означава това?

Вижте още: 6 грешки, които отблъскват мъжете

Означава да избереш да направиш онова, което на теб самия ти се иска. Означава да поставяш на първо място себе си и да спреш да се извиняваш. Означава да прекратиш компромисите – във връзката си, на работнното си място или с приятелите. Да дадеш посланието „аз уважавам себе си“. Защото това наистина е нужно. Какъв смисъл има да се отнасяш с приятеля си като със специална личност, а към себе си с пренебрежение. Ти по-малко стойностен ли си от него? Винаги ли трябва да се извиняваш? Да правиш компромиси? Да отстъпваш?

Започни с тялото си

Да, знам, че винаги имаш нужда от отслабване или от стягане, че краката ти не са съвършени и че се опитваш да прикриеш всичко това с дрехите си. Затова избираш само черно или индигово. Обаче зеленото ще те накара да се чувстваш добре, ако се осмелиш да го носиш. Нищо, че не скрива килограмите ти. Важното е, че обичаш зелено и ти действа тонизиращо. Прави деня ти свеж и енергичен. 

Вижте още: 5 неща ни пречат да сме щастливи

Но какво ще кажат другите? Другите нямат значение – те няма да си спомнят за твоят зелен пуловер след три години, нито дори след една. Научи се да харесваш всяка част от тялото си, защото то си е твое. Единственото ти. Ако го обичаш и се грижиш за него, то ще ти се отплати. Спри цигарите или вредните храни. Тичай. Подари си прекрасен аромат за тяло. Това е твоето тяло – научи се да го харесваш и да го глезиш.

Продължи с духа си

Ти имаш специални и уникални черти. Може да си добър приятел, успешен професионалист или чудесна домакиня. Но това си ти. Никой друг не е същия като теб. Запомни го и го използвай. Аз не мога да сглобявам детски играчки от шоколадови яйца, но това не ме прави по-малко стойностна от някой, който може. Просто нямам техническо мислене. Не мога и да рисувам. Но мога много други неща. Които някой друг не може. Именно това те прави уникален и значим. Ти просто си ти, просто СИ.

Вижте още: Не допускай тези грешки в общуването!

Благодари за всичко това

Да, имал си кофти родители или навремето са те скъсали на приемния и затова не си имал избор. Но сега имаш. Благодари за всичко, което имаш – тялото си, ума си, външния си вид, приятелите, здравето, възможността да избираш. И вместо да се свиваш в удобния пашкул на жертва, който си си избрал, причини си малко дискомфорт и се промени. Чети книги, поеми отговорност или потърси терапия. Изпробвай нови поведения, прави неща, които преди не си правил. Дръзни. Постави себе си на първо място и се заобичай.

Вижте още:

Бъди в хармония с Лена Лалчева: 10 неща, които ми се иска да бях научила по-рано

Бъди в хармония с Лена Лалчева: Кога трябва да сме егоисти?

Imasmi web loading