Вдъхнови се

Бъди в хармония с Лена Лалчева: Как да се погрижим за себе си?

10:34, October 02, 2018 | От Лена Лалчева

                Бъди в хармония с Лена Лалчева: Как да се погрижим за себе си?

Често подценяваме това, а не трябва

Между основните въпроси, които вълнуват както женския, така и мъжкия пол, на едно от първите места се нарежда и внимателно обгрижваният външен вид. Фигурата, цветът на косата, най-модната прическа и липсата на признаци, издаващи възрастта ни, са сред приоритетите, стане ли въпрос за външния ни вид. Малко по-назад се нареждат модната пролетна линия, пусната в поредния търговски център, и актуалността на фитнес центъра, който посещаваме.

Говорили сме колко важно е в нашата социална среда да бъдем харесани и одобрени от околните, с обещанието, че първо трябва да се харесваме ние самите. На този абзац 90 процента от читателите ще възкликнат: „Та аз се харесвам!”. И как иначе? Трудно е да признаем, че ако не бяха онези 3 килограма повече или прекалено малките устни, щяхме да бъдем перфектни.

Вижте още: Бъди в хармония с Лена Лалчева: Грешката да приемаме нещата лично

Да не забравяме и малката доза завист, която си подава рогата всеки път, когато колегата заслужи одобрението на шефа ни, а нашият проект остава в някое чекмедже на бюрото, забравен и неоценен. Или раздразнението, което ни изпълва, когато покрай нас мине манекенка със завиден ръст от 170 см, който ние няма как да постигнем, дори и с убийствено висок ток на обувките.

В крайна сметка всеки от нас има качества, които не харесва и иска да премахне от характера си; физически несъвършенства, които се опитва да коригира с всички познати средства на макиажа; и минуси, които няма как да накараме да изчезнат, дори и с помощта на ядрената физика, да речем.

Вижте още: Да оставим другия да си отиде

Независимо от всичко, изброено по-горе, за нашия външен вид е изключително важна самооценката ни – казвали сме, че излъчването на човека се повлиява твърде много от самочувствието и мнението му за себе си. Как да повишим самооценката си и да успеем да се радваме на живота с приемането на мисълта, че ръстът на хората не нараства на 35 години или че формата на устните ни може да се коригира след пластична операция? И да можем да ходим по улиците с вдигната глава, независимо от всички малки недостатъци, които до вчера убиваха всяка наша сутрин, когато се изправим срещу огледалото.

Качествата

Като за начало можете да направите няколко лесни трика, които дори не е нужно да казвате на никого. Вземете един лист, по възможност по-голям формат и напишете всички ваши положителни качества на него. Имате пълна свобода относно избора на качества - всичко, което смятате за „положително ваше качество”, може и трябва да бъде включено там: като започнем от „имам уникален вкус за избор на обувки” до „мога да си изгладя ризата сам” например.

Вижте още: Как да обикнеш себе си?

И ако се колебаете дали това, че гладите е положително качество, само си спомнете колко измачкани ризи сте видели сутринта в офиса, които да ви напомнят, че способността за гладене е „ваше положително качество”. Минете през всички сфери на живота си и опитайте да включите всички знайни и незнайни способности, които притежавате.

Ако имате много близък приятел, чиято способност за обективност не поставяте под съмнение, можете да го  накарате да направи още един подобен списък с вашите качества. В неговия списък със сигурност ще се появят някои ваши способности, за които вие не сте се сетили и може би дори не сте подозирали, че имате. Доста често чуждото око е по-малко критично и хората около нас виждат неща, които ние не успяваме да прозрем, тъй като сме заети вечно да сме недоволни от случващото се с нас.

Това, че умеете да пишете изключително бързо на клавиатура е ваше положително качество, така че трябва да се включи в списъка. И ако нещо ви се струва незначително и се колебаете дали да бъде включено - щом ви е минало през ума, значи трябва да се включи.

Настоящето

Ключът към приемането на себе си с всички положителни и отрицателни черти е да сме щастливи - състоянието, към което всеки от нас се стреми в някакъв период в бъдеще време. Чувствайте се щастливи сега! Не следващия месец, когато ще има повишение на заплатата ви, не след 2 седмици, когато резултатите от солариума ще са налице, и не след 8 години, когато изплатите ипотеката на апартамента.

Вижте още: Живей красиво!

Ние, хората, уж интелигентни същества, сме така устроени, че винаги отлагаме щастието си за някой следващ път, и го правим неволно. Колко често през главата ви минават мисли от рода на: когато си намеря по-добра работа, ще съм наистина доволен…; когато кабинетът ми е с по-хубав изглед, ще бъде страхотно…; когато събера пари да си направя перманентен грим, ще съм действително щастлива…; и т.н.

Мисли в този или подобен ред само ни отдалечават от така мечтаното щастие- винаги в бъдеще време и винаги последвани от ново „когато…” щом бъдат осъществени. Защото когато получим мечтаната длъжност и кабинета с изглед към планината, обикновено се появява нещо друго, към което да се стремим и кабинетът вече не ни прави щастливи, нито пък прекрасната панорамна гледка.

Идеята е да се чувстваме щастливи и доволни сега, а не в бъдеще време. Отлагането на щастието за бъдещето не ни помага по никакъв начин и ако някой си мисли, че сега няма за какво да бъде щастлив, значи е на погрешен път и трябва бързо да намери отбивка и да направи обратен завой.

Вижте още: SOS! Имам фобия

Самоуважението

Какво ли означава това? Способността ни да се чувстваме значими независимо от чертите на лицето ни или от фигурата ни. Не е необходимо да си супермодел, актьор или президент на корпорация, за да уважаваш самия себе си. Не е необходимо да измерваме себе си като стойност и като човек само въз основа на външния вид или на материалното си състояние.

Нито пък само въз основа на постигнатото до момента. Ако все още не сте постигнали мечтания външен вид или мястото в кариерата, към което се стремите, това по-малко важен човек ли ви прави? По-малко стойностен и по-малко заслужаващ уважение? Ако мислите така, значи трябва да се върнете на списъка с „вашите положителни качества”.

Вярата в себе си

Сякаш най-големият виновник за всичко случващо се е липсата на увереност у нас. Може би никой като деца не ни е казвал, че ще успеем да се спуснем по пързалката сами или че ще се научим да караме велосипед и без помощни колелца. На някои от нас са им повтаряли непрекъснато, че ако тичат, ще паднат и ще си ожулят коленете.

Вижте още: Кратък път към щастието

На други - че никога няма да изкарат отлична оценка на изпита по математика. На трети - нещо различно…. И именно тези уж незначителни думички са ни накарали да повярваме, че няма да успеем да направим каквото и да е, защото не сме достатъчно успешни, можещи и знаещи. В някой момент ти също си повярвал в това. Сега обаче вече не си на десет години, както когато непрекъснато ти го втълпяваха в главата.

Вече не е необходимо да вярваш в онова, което си чувал като дете, и всеки път когато решиш да се заемеш с нещо предизвикателно, да се отказваш още преди да си го помислил. Вече можеш да решаваш сам дали ще успееш да се справиш с онова, което искаш и да вземаш решения сам. Така че е време да повярваш в себе си и в личните си способности, защото ти наистина можеш всичко.

В крайна сметка, това са само част от нещата, които ще помогнат за нашата самооценка и одобрението, което си даваме сами на себе си. Видим ли се с малко по-различен поглед, излъчването и посланието, което отправяме към околните се променя.

И заедно с тази промяна, грижата за външния ни вид само би съдействала за нашето по-добро самочувствие, по-харесвана фигура и по-одобрена от останалите визия.

Imasmi web loading