Вдъхнови се

Бъди в хармония с Лена Лалчева: Живей красиво!

12:04, April 02, 2018 | От Лена Лалчева

                Бъди в хармония с Лена Лалчева: Живей красиво!

Ето как...

Всеки от нас все някога е срещал жена или мъж, от чието чието лице струи блясък, независимо от възрастта и бръчките, в очите му се чете ентусиазъм към всичко заобикалящо, а тялото му изглежда пълно с енергия, сякаш всеки момент ще затанцува, дори и без музика.

Такива хора те карат да се усмихваш дълго, след като сте се разделили, повдигат настроението ти и с тях е винаги лесно и приятно да се общува. Каква е тайната им?

Тези хора по природа са винаги позитивни и спокойни. Те не се страхуват от житейските предизвикателства, не стоят в застой, винаги имат интересни идеи, които да реализират и обикновено са заобиколени от хора, които искат да се радват на присъствието им. Естествено е такива личности да привличат околните като с магнит. 

Вижте още: Кратък път към щастието

Всъщност чарът им е в това, че са позитивни. Те не мрънкат, не се оплакват и независимо от проблемите, винаги намират нещо положително около себе си. Ползите от това поведение в краткосрочен план са, че животът им е по-щастлив, те са по-желана компания и изпитват повече положителни емоции, а в дългосрочен – обикновено живеят по-дълго и по-малко боледуват. Наричам това „красив живот“. Как да станеш позитивен човек и да се научиш да живееш красиво?

Научи се да забелязваш. Колко хубави неща ти се случиха днес? Ако още няма обяд – колко такива се случиха тази сутрин? Нито едно? А усмивката на портиера на влизане в офиса? Да, това се брои. Защото никой не е длъжен да се усмихва, а фактът, че някой го е направил за теб, е нещо красиво. Забелязвай и се заобикаляй с красиви неща – предмети, хора, развлечения, забавления. Когато се чувстваш добре, ти се държиш по-добре с останалите хора, по-продуктивен си на работа и си по-приятен за околните. Това от своя страна кара другите да се държат по-мило с теб, да търсят компанията ти по-често и те прави предпочитан гост за всякакви мероприятия.

Вижте още: 6 грешки, които отблъскват мъжете

Заобиколи се с красиви предмети. Не, не е нужно всеки предмет в дома ти да бъде скъп, за да е красив. Отсядала съм в малък семеен хотел, чиито спални бяха направени от дървени палети. Изключително оригинално и едновременно с това красиво и уютно. Някои от най-красивите ми летни бижута са изработени от приятелка и струват левчета. Ако направиш ежедневието си красиво, ще се чувстваш уютно и приятно сред вещите си. Красив кейс за телефона, хубава ваза или картина вкъщи или просто висяща дрънкулка в антрето ти ще те карат да се усмихваш всеки път, когато погледът ти срещне  някоя любима вещ. А усмивката от своя страна кара мозъка да отделя ендорфини, които са естествено болкоуспокояващо и са свързани с положителните емоции.

Изхвърли негативните емоции от гардероба си. Чувства като гняв, вина, завист, разочарование и страх нямат място в душата ти. Кара ли те една емоция да се чувстваш добре – наслади й се. Кара ли те да се чувстваш зле – изхвърли я. Нашите емоции не са факти – те са само чувства. Т.е. нещо временно, което всъщност не се дължи на случило се събитие, а на нашата интерпретация на събитието. 

Всяка една емоция има трайност и след определено време тя изчезва и на нейно място идва друга. Какъв смисъл има да се гневиш на нещо, което след малко няма да има значение или ще е забравено. Единствената последица от него е, че докато си се чувствал зле, мозъкът е дал команди на тялото  ти да секретира поредица от хормони и вещества, сред които адреналин и кортизол, които в дългосрочен план те карат да си стресиран, а когато това се случва прекалено дълго и прекалено често, се разболяваш. Така че – усещаш ли негативна емоция, задай си въпроса – какво значение ще има това след една, три или пет години? Отговорът ще ти помогне да се успокоиш.

Вижте още: 5 неща ни пречат да сме щастливи

Прекрати очакванията си от другите. Ако си пълнолетен и вече имаш право да гласуваш, значи нито едно човешко същество на планетата не е длъжно да прави нищо за теб. Единствените хора, които са ти длъжни, това са родителите ти и то докато станеш на 18. Длъжни да те хранят, обличат и да се грижат за теб. След тази възраст ти вече си възрастен, зрял индивид и да имаш очаквания, че някой нещо ти дължи – отношение, емоции, връзка, любов или помощ е погрешно и заблуждаващо. 

Т.е. портиерът не е длъжен да ти се усмихва, ако не поиска сам; партньорът не е длъжен да те вземе от работа или приятелката ти да намери време за теб. Ако те го правят, значи трябва да се радваш, че си заобиколен от добри и приятни хора. Ако не го правят обаче – не ги обвинявай, те не са длъжни да правят нищо за теб, нито ти за тях. Очакването, че някой ти дължи нещо доста често разочарова и ни води до обвиненията, че другите не се държат с нас така, както ние се държим с тях. 

Вижте още: Не допускай тези грешки в общуването!

Повечето конфликти между хората всъщност се пораждат от незадоволените очаквания на някого. Ако нямаш очаквания, другите няма да те разочароват, а напротив, ще те изненадват приятно, когато направят нещо за теб и ще те карат да се чувстваш добре.

Създавай си предизвикателства и се учи. Казват, че човек остарява тогава, когато спре да се учи и да се развива. Виждала съм много жени, които рязко променят външния си вид след като спрат да ходят на работа. Оставането вкъщи често е свързано с липса на или с малко социални ангажименти, със застой в емоционален и социален контекст. 

Затова е нужно да създаваме сами развитието си – да се учим, да си поставяме цели и да се стремим към предизвикателства, които да държат тялото и ума ни в готовност и в развитие. Застоят обикновено е свързан с намален тонус, с липса на енергия или с депресивни усещания. За да избегнем това, трябва сами да се погрижим и да създаваме постоянно усещане за очакване на нещо в живота си – това може да бъде нов курс, екскурзия, пътуване, уикенд, прическа или нова книга на пазара.

Вижте още: 10 неща, които ми се иска да бях научила по-рано

Усмихвай се и бъди позитивен. Усмивката освен, че действа благоприятно на мозъка и тялото, кара другите да ни виждат в по-благоприятна светлина. Усмихнатият човек е по-приятна компания, по-рядко се оплаква от ежедневието и е по-доволен от живота си. Когато си усмихнат и позитивен, ти си склонен да забелязваш повече хубавите неща около себе си, отколкото лошите и в дългосрочен план това те прави по-щастлив и удовлетворен от живота. 

Замисли се за познат, който избягваш заради намръщеното му лице и вечните му оплаквания. Сега се замисли за приятел, чиято компания обожаваш заради шегите и позитивизма му. А сега реши ти от кой тип хора искаш да бъдеш? И се усмихвай!

Imasmi web loading