Вдъхнови се

Берта Бенц - жената, която предизвика автомобилна революция

10:43, March 22, 2021 | От New Me

                Берта Бенц - жената, която предизвика автомобилна революция

Една смела, предприемчива и сякаш изпреварила времето си дама

Рубриката се реализира с любезната подкрепа на МГМ-ГМ - официален дистрибутор на Hörmann.

На 5 август 1888 г. една необикновена жена става рано, взима двамата си сина и заедно избутват до улицата наскоро патентования от мъжа й автомобил. За да не събуди все още спящия си съпруг - по това време колите са нещо почти екзотично и доста шумно, тази крехка, но решителна дама бута машината десетки метри, а след това потегля и осъществява първото в историята пътуване с автомобил на дълго разстояние - цели 180 километра. 

Но това е много малка част от приноса й. Няма как да се отрече, че историята на колите никога нямаше да е същата, ако не беше Берта Бенц - смела, предприемчива и сякаш изпреварила времето си дама. 

Именно тя преобръща всички представи за жените и автомобилите в края на 19 и началото на 20 век с главата надолу. Нейната роля често е подценявана, но за да ви покажем как точно тази жена променя света около себе си, ще трябва да ви разкажем нейната свръхлюбопитна съдба.

Снимка на Jean-Marie Disdero от Pixabay

Мадам Помпадур - кралицата в сянка

Берта е родена на 3 май 1849 г. в Пфорцхайм, Германия. Тя е третото от общо девет деца в семейството и израства във време, в което жените са на втори план по отношение на образование и работа. За щастие, баща й е напредничав и работлив човек, който заделя пари и за обучението на дъщерите си. Така Берта прекарва близо 10 години в пансион, където получава доста добри познания и се превръща в интелигентно и будно момиче.

Когато става на 21 години, Берта среща инженера Карл Бенц. Тя е запленена от идеалите и мечтите на младия мъж, за които Пфорцхайм сякаш е малък. Не след дълго двамата се влюбват и се сгодяват.

Карл започва собствен бизнес като механик в Манхайм, а идеята е да се оженят, когато той успее да събере достатъчно пари. В живота обаче нещата рядко се случват така, както са планирани. Карл изпада в много затруднено положение и трябва или да намери средства, за да спаси бизнеса си, или да фалира.

Берта, която вярва безрезервно както в чувствата, така и в таланта на годеника си, убеждава баща си да даде зестрата й на Карл още преди сватбата, както и част от бъдещото й наследство. И така спасява положението, а Карл Бенц може да продължи с опитите си като изобретател и механик. През 1872 г. Берта и Карл най-накрая се женят и са по-щастливи отвсякога, без да осъзнават, че изпитанията за тях едва сега започват.

Защо се самоубива Вирджиния Улф?

В следващите малко повече от 10 години им се раждат 4 деца, а финансовите им проблеми не спират да се задълбочават. Скромният доход от бизнеса на Карл не е достатъчен, за да може да издържа семейството си и едновременно с това да работи по изобретенията си. Той мечтае да разработи и патентова свой автомобил, като в работилницата си прекарва дълги часове над идеите си. 

Берта нито веднъж не показва недоволство заради недостига на пари и не спира мъжа си. Напротив, тя винаги е до своя любим Карл в работилницата, окрилява го, подкрепя го, а впоследствие сама научава немалко за двигателите и автомобилите и започва да му помага по работата върху изобретениията.

Двамата са неизменно заедно и когато карат автомобила, създаден от Карл, за да могат да преценят как работи и от какви подобрения се нуждае. А съпругът на Берта винаги се допитва до любящата си, смела и талантлива жена - тя се превръща в неговия талисман, който задвижва късмета му към голямата мечта.

Кейт Уинслет и Джефри Ръш във филма

Maркиз дьо Сад - мрачната фигура в европейската история

През лятото на 1888 г. всичките години на лишения и упорит труд най-после се отплащат. До голяма степен - заради куража, който проявява Берта Бенц. Автомобилът на Карл вече е патентован, но той се съмнява дали машината ще успее да издържи на по-дълъг път.

На 5 август Берта става много рано, като внимава да не събуди съпруга си - предния ден му е казала, че ще отиде да види майка си в Пфорцхайм, но не уточнява как възнамерява да стигне дотам. Взима двете им момчета и заедно с тях бута автомобила на Карл до улицата. След което изминава целия път до родното градче и обратно - общо 180 километра.

Истинска революция - сама жена, в автомобил, за първото пътуване на дълго разстояние с подобна машина в историята.

Дръзкото и забележително за времето си начинание води до огромен интерес към работата на Карл. Той успява да привлече повече средства за изобретенията си, а през 1906 г. заедно със синовете си открива фабрика за производство на автомобили.

До смъртта си през 1929 г. Карл Бенц винаги се съветва с Берта за работата, а двамата често можели да бъдат видени как тестват автомобили заедно. Понякога взимали със себе си и някое от по-малките сред вече петте им деца.

Берта Бенц умира няколко дни след 95-тия си рожден ден. Но успява да се превърне в една от малкото жени, успели да впишат името си в историята на автомобилите.

Imasmi web loading