Вдъхнови се

Благичка - кухня с кауза

09:06, January 23, 2018 | От New Me

                Благичка - кухня с кауза

Когато любовта към готвенето и добротата вървят ръка за ръка ...

Днес ще ви запознаем с Блажка, или Благичка - както я наричат близките и приятелите й. Младото момиче, което стои зад "кухнята с кауза" - една от най-прекрасните инициативи в столицата. 

Благичка е вдъхновена и неуморна млада майка, която успява някак да намери баланс между готвенето, предприемаческите си идеи и малката си дъщеря Йоана, която въпреки крехката си възраст, обожава да е около мама в кухнята. 

"Винаги съм обичала да готвя - още като по-малка, когато прекарвах повече време с баба и дядо в Дупница. Те имаха градина, гледаха животни и с братовчедите често им помагахме, а след това заедно приготвяхме толкова вкусни неща за хапване", разказва Благичка.  

Освен готвенето огромно удоволствие й доставя работата с деца. Именно затова става част от програмата на "Заедно в час", където преподава на ученици от 12 клас. 

В началото трудно успява да задържи вниманието им:

"Не ме слушаха, беше кошмар... Но още тогава вкъщи готвех в големи количества и постепенно започнах да им нося храна в клас. Така успях да прикова интереса им, беше им любопитно какво съм приготвила и с какво ще ги изненадам следващия път. Винаги съм знаела, че храната има някаква сила... Като има храна, хората се събират около нея, сближават се, говорят си повече". 

IMG_20180123_092219_909.jpg

Така Благичка започва да носи редовно храна за учениците и даже те й дават идеята да си направи страничка във Фейсбук, в която да качва снимки на приготвената от нея храна:

"Преподавах на децата предприемачество - тази тема винаги ме е вълнувала. И тогава се усетих, че хобито ми всъщност може да носи пари и да се превърне в основна дейност за мен. Замислих се, че е време хобито ми да стане професия...". 

Така Благичка се записва на 2-дневен курс за стартиране на бизнес и със заделени 3000 лв. стартира своята мечтана кухня...

В движение научава всички тънкости и какво трябва да направи, за да отговори на високите изисквания за работа с храна. 

И все пак Благичка иска кухнята й да е малко по-различна. Да има кауза и тя да е свързана именно с деца, с които толкова обича да работи: 

"Исках това, което правя, да обединява както любовта ми към готвенето, така и работата ми с деца. И реших да помогна на младежи в неравностойно положение с моя бизнес".

С помощта на фондация и с разрешение на Инспекцията по труда, наема на половин работен ден три 17-годишни момичета:

"По тази линия работя с три момичета, израснали в домове, в защитени семейства. Всички те са на трудов договор, исках да съм работодател, който е коректен и оценява труда на хората. Вече близо 3 години момичетата са повече от страхотни и работим отлично заедно. Държах единствено децата да обичат да готвят, не да имат някакви трудови навици. Започнаха с базови неща - сандвичи, мъфини, палачинки, и постепенно напредваха".

Допълнително момичетата добиват опит в общуването с клиенти и дори с ръководенето на цялата кухня. Това се случва в един инфарктен декември, когато поръчките около празниците валят, а бременната Благичка трябва да влезе в болница. Тогава момичетата, наставлявани по телефона от Блажка, успяват да се справят перфектно с трудностите в кухнята. 

Полека-лека нещата се завъртат и кухнята на Благичка започва да напредва все по-бързо. В първите 6-7 месеца тя съчетава работата в езиков център с развиването на кухнята:

"Казах на семейството ми, че известно време пари вкъщи няма да мога да нося, защото цялата си заплата я инвестирах в кухнята. Знаех, че ще отнеме време, преди да излезем на печалба. В един момент обаче стана много трудно да смогвам, силите и сънят не ми достигаха, затова напуснах другата си работа и насочих цялото си време и усилия към кухнята". 

Вдъхновена от спомените с баба и дядо, Благичка иска хората да свързват храната й с онзи вкус от едно време:

"Не отричам новите неща, но искам да асоциират кухнята ни с истинска, качествена храна. Вече имам и малка градина в село Лозен - дребни плодове, много подправки и малко овошки. Изисква много работа, затова и понякога взимам приятели да копаят в градината. Иначе се стремя винаги да избирам български производители, които съм проверила във времето".

Разбира се, не липсват и трудности. Макар момичетата да се оказват прекрасни, останалата част от служителите не се представят толкова добре:

"Загубих много енергия, време и пари да се занимавам с хора, които си мисех, че искат да готвят, да са отдадени на работата и каузата ни. Но не се получи. В началото го приемах много тежко, но вече не. Разчитам през препоръки от познати да намеря най-точните хора за нашата кухня".

А момичетата, станали безценна част от кухнята на Благичка, вече имат своите мечти и цели:

"След като завършат училище, ще отидат в университет. Едното момиче учи професионално в сладкарски техникум и с това иска да се занимава. С другите момичета сме си говорили, че имат най-различни интереси, които вероятно ще решат да развиват".

Трудните уроци, с които Благичка все още се опитва да свикне, са некоректните хора, с които всеки се сблъсква в различни етапи. Както и че от хилядите поръчки ще има и клиенти, които невинаги ще припознават кухнята на Благичка като своя, по свой вкус. 

Това обаче не спира новите идеи и цели:

"Планираме още много каузи. Силно съм запалена по това да се пести повече, да генерираме по-малко боклук. И обмислям как да обвържа и тази инициатива с кухнята. Вярвам, че с правилните хора ще успеем да постигнем и това". 

Imasmi web loading