Цената на мечтата: Магелан

Автор: New Me

27 Април 2020

На 27 април 1521 г. португалският мореплавател Фернандо Магелан е убит на филипинския остров Мактан по време на опита си да извърши първото околосветско пътешествие. Макар и той самият да не успява да завърши пътуването, експедицията му осъществява целта си - 18 от неговите моряци се връщат с един кораб в Испания през 1522 г., след като за три години са обиколили земното кълбо. 

Но да се върнем назад...

Фернандо Магелан е роден около 1480 г. вероятно в Порто, Португалия, в семейство на средно заможен благородник. Една среща - с Франсиско Серао, когато станал паж в португалския двор, изиграла решаваща роля в пристрастяването му към откривателството. Двамата започнали да служат в Морския департамент в Лисабон именно в годините, когато Великите географски открития били в своя апогей.

Първо да обясним защо Магелан прекратява връзките си с Португалия и решава да плава под испански флаг. След дългогодишна служба за държавата, в която работил със затворници, бил обвинен в незаконно присвояване и корупция. Така португалският крал Мануел отказал да му плати за службата, което огорчило Магелан дотолкова, че предложил услугите си на Испания. Какво всъщност предлага той? План за достигане на Индия и Китай по западен път край южната част на Америка. Само два месеца след пристигането на Магелан в испанския двор крал Карлос дал съгласието си за експедицията.

На 20.10.1519 г. флотилията на Адмирал Магелан излиза от испанското пристанище Санлукар де Барамеда. Ако трябва да сме честни, Магелан не е воден само от страстта си в това пътешествие. Било му обещано да участва в управлението на всички евентуално открити земи и съответно да стане почетен член на испанският двор. Което не прави подвига му по-малък....

След като спрял на Канарските острови, за да натовари дървен материал и вода, плаването продължило към Бразилия. След 2 месеца стига бреговете на Бразилия и се отправя на юг покрай американския материк. През март 1520 г. корабите на Магелан хвърлят котва в пристанище Сан-Хулиян в днешна Патагония, за да прекарат зимата. Пътешествието продължава на 24 август. Скоро Магелан открил пролива, който търсел. Когато част от корабите от флотилията се озовали пред спокойните води на океана, Магелан го нарекъл “Тихи” с надеждата, че той ще остане така спокоен през цялото им пътуване.

През март 1521 г. корабите на Магелан приближават Марианските острови, а след това достигат група острови, които в последствие са наречени Филипински. Запасите били попълнени, това се случва след доста време, в което имали сериозен недостиг на борда, а Магелан започнал да покръства островитяните. 

За съжаление, пренебрегвайки всички съвети, Магелан се включил в борбата между туземците и това му струвало живота. С неговата смърт експедицията губи и своята цел, но само за кратко. Един от корабите бил изоставен, а други два - “Тринидад” и “Виктория”, прекарали няколко месеца в Молукските острови. “Тринидад”, който вече не бил толкова здрав, не могъл да отплава към Европа. “Виктория” поел по маршрута край нос Добра надежда.

На 6 септември “Виктория” достигнала испанските брегове. Цената на това откритие, на тази мечта била огромна. Четири от петте кораба били изгубени, а от над 230-мата души, които били на борда в началото, се завърнали едва 18.

На борда не бил и Адмирал Магелан. Но именно той направил възможно първото околосветско пътешествие. А то доказало - земята е кръгла.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща