Четиридневната работна седмица може да подпомогне икономиката

Photo by Court Cook on Unsplash

Photo by Court Cook on Unsplash

Автор: New Me

26 Май 2020

През последните години някои компании работят по прилагането на четиридневен работен ден в своите политики. По този начин те привличат повече служители, които търсят по-добър баланс между професионален и личен живот. 

В понеделник премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн повдигна идеята за увеличаване на гъвкавостта на работното място, включително компресираната работна седмица и практиките на домашните офиси. Във видеоклип на живо във Facebook Ардерн също споделя предложението за четиридневна седмица като такава, която може да подкрепи местната икономика и туризъм вследствие на пандемията на коронавирус.

Премиерът на Нова Зеландия каза: „Има много хора, които предполагат, че трябва да имаме четиридневна седмица. В крайна сметка това наистина е между работодатели и служители ... Има много неща, които научихме за Covid-19 и точно тази гъвкавост на хората, които работят от дома, води до повишаване на производителността." Говорейки за начините за подобряване на местния туризъм, Ардерн споменава за тази гъвкавост по отношение на отпуска на служителите. Тя отбелязва също, че 60% от туристическата индустрия в страната идва от местни жители. Според премиера, в случай че работодателите обмислят да прилагат по-гъвкави политики, като например да работят вкъщи или да залагат на по-дълги часове за по-малко дни, „това със сигурност би помогнало на туризма в цялата страна“.

Напоследък идеята за четиридневна работна седмица набира популярност сред работодателите, като се има предвид, че по-строгият график може да повиши производителността. Възможността за налагане на алтернативен работен график бе призната от правителството на Нова Зеландия, след като пандемията COVID-19 принуди много служители да работят от домовете си. 

Въпреки че изцяло зависи от работодателите дали да приемат четиридневни работни седмици или не, някои компании вече са го накарали да работи. Например, през 2018 г. новозеландската компания за планиране на имоти Perpetual Guardian проведе двумесечно изпитание на концепцията за компресирана работна седмица. Те твърдят, че служителите им са отчели по-голяма производителност, по-добър баланс между професионален и личен живот и по-ниски нива на стрес от работата с един по-малко ден в работната седмица.

Същата година британската компания Radioactive PR също изпробва четиридневната работна седмица. Персоналът получава същата заплата на пълен работен ден, въпреки че вече не работи в петък, но почивките за обяд са леко намалени и почивните дни са намалели от 25 на 20. След получаване на положителни отзиви на служителите и клиентите, те приложиха графика за постоянно.

Много други компании намират четиридневната работна седмица за изключително полезна за бизнеса и за икономиката. През 2019 г. американската фабрика за бързо хранене Shake Shack обяви, че ще изпробва идеята за четиридневен работен ден в някои от своите ресторанти на Западния бряг. В интервю главният изпълнителен директор на компанията Ранди Гарути каза: „Трябва да създадете място, в което хората вярват. Трябва да е удобно. Трябва да бъдете гъвкави. Трябва да правите неща като четиридневна работна седмица."

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща