Църквата почита Света Екатерина

Photo by Andriy Tod on Unsplash

Photo by Andriy Tod on Unsplash

Автор: New Me

24 Ноември 2020

На 24 ноември почитаме една от големите светици на християнството - света Екатерина. Животът й е кратък, но изключителен, а силата на вярата, която показва, е вдъхновение за мнозина през вековете.

Екатерина е родена в богато семейство, а майка й била християнка. Получило отлично образование, младото момиче впечатлявало всички с умението си да говори и убеждава околните в правотата на думите си. Екатерина вярвала силно в Христос, затова започнала да разпространява християнството.

Всеки, който я чуел да говори, оставал поразен и бил склонен да отвори сърцето и дома си за новата вяра. Това довело до задържането на Екатерина. Първо опитали да я накарат да се отрече от вярата си с добро. Различни мъдреци били привикани, за да я разколебаят, но тя успявала да ги убеди в правотата си и дори мнозина от тях също се обърнали към християнството.

След това Екатерина била измъчвана и обезобразена, но оставала непоколебима във вярата си. Впечатлена от силата на духа и мъдростта, с която говорело това младо момиче, съпругата на императора приела тайно християнството, заради което по-късно изгубила живота си.

Екатерина е убита на едва 18-годишна възраст, като паметта й се почита на 24 ноември, а на Запад светицата е считана за покровителка на учащите и философите.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Тина, Тинка и др. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща