Здраве

Д-р Тушев съветва: Как да отслабна след бременността и раждането?

12:42, June 13, 2018 | От д-р Росен Тушев

                Д-р Тушев съветва: Как да отслабна след бременността и раждането?

Ето няколко съвета от нас как да подходиш, така че влизането обратно във форма да се случва по здравословен начин и да не навредиш на себе си или детето.

Това е един от първите и най-често задавани въпроси от всяка млада майка, още през първите дни след появата на бебето.

В повечето случаи дамите възвръщат теглото си от преди бременността в рамките на 6 до 12 месеца след раждането, като губят половината от каченото тегло още през първите 6 седмици.

Ето няколко съвета от нас как да подходиш, така че влизането обратно във форма да се случва по здравословен начин и да не навредиш на себе си или детето.

Не бързай

Тялото се нуждае от време, за да се възстанови от раждането. Ако отслабнеш прекалено бързо, на организма ще му бъде трудно да се възстанови правилно. Ако кърмиш, изчакай, докато бебето навърши поне 2 месеца и кърменето се регулира, преди да намалиш приема на калории.

Старай се да отслабваш постепенно – не повече от 600 гр. седмично. Можеш да го постигнеш, като комбинираш здравословно хранене и физическа активност.

Не забравяй, че ако кърмиш, дневното ти меню трябва да включва поне 1800 калории. Вместо да намаляваш драстично калориите, по-скоро ги приемай под формата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и протеини.

Възползвай се от кърменето

Няма категорични научни доказателства, че кърменето води до отслабване, но със сигурност процесът кара тялото ти да изгаря калории, което при всички положения ще ти помогне да отслабнеш.

Ако все пак си решила да ограничиш калориите, трябва да внимаваш с драстичните диети и бързата загуба на тегло, защото това може да намали лактацията и да навреди на бебето.

Храни се, за да отслабнеш

Придържането към здравословните хранителни навици ще ти помогне да отслабнеш безопасно за теб и детето.

· Не прескачай хранения. Покрай грижите за бебето, много млади майки забравят да се хранят. Ако не се храниш, ще имаш по-малко енергия, а това няма да ти помогне да отслабнеш.

· Храни се 5-6 пъти на ден, но в по-малки количества, вместо 3 пъти на ден в големи порции.

· Закусвай. Дори ако не си свикнала да закусваш, научи се да го правиш. Закуската е най-важното хранене за деня, което ще ти даде енергия, от която точно сега имаш най-голяма нужда. Ако нямаш време и страдаш от липса на идеи какво да си приготвиш за закуска, опитай шейк Herbalife Formula 1 – предлага се в няколко различна вкуса и гарантирано ще ти осигури всички необходими вещества, за да имаш енергия и тонус през целия ден. Освен това е супер здравословен и се приготвя за секунди, което е голямо предимство, предвид ограниченото време на една млада майка.

· Храни се бавно и дъвчи. По този начин ще можеш да усетиш сигналите на организма, че си се нахранила и е по-малко вероятно да се натъпчеш и преядеш.

· Избери млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини.

· За междинните хранения се опитай да включиш храни с фибри и протеини, които да ти дадат допълнителна енергия.

· Пий много вода. Можеш да сложиш бутилка вода в близост до мястото, където обикновено кърмиш, за да се подсещаш по-лесно.

· Ограничи вредните напитки като безалкохолни, сокове и други течности с добавена захар и калории.

· Предпочитай печените пред пържените храни.

· Ограничи сладкото, захарта, наситените мазнини и транс-мазнините.

Не изпадай в крайности

Не се опитай да изпробваш всички актуални драстични диети. В най-добрия случай ще свалиш няколко килограма още през първите 1-2 седмици, но те ще са предимно течност и мускулна маса, а не мазнини. По-лошото е, че когато започнеш да се храниш нормално отново, течността ще се възстанови, ще натрупаш бързо нови мазнини, а мускулната маса няма да се възстанови.

Не забравяй да се движиш

Здравословното хранене, съчетано с редовна физическа активност, е най-добрият начин да се отслабне трайно. Упражненията ще ти помогнат да свалиш мазнини вместо мускулна маса.

Тук е моментът да отбележим, че трябва много да внимаваш с физическата активност, особено ако си претърпяла тежко раждане или цезарово сечение. В тези случаи през първите няколко месеца след раждането не е препоръчително да тренираш и да вдигаш нещо по-тежко от бебето.

Слушай тялото си и не прекалявай. Много е важно да си дадеш време и възможност за постепенно и здравословно възстановяване.

Започни с лека разходка в квартала. Постепенно увеличавай времето и темпото всеки ден. Когато се почувстваш готова, започни с леки упражнения за укрепване на тазовото дъно, като упражненията на Кегел. След това можеш да преминеш към по-сложни и комплексни упражнения за отделните мускулни групи.

Стартирай тренировките с няколко минути на ден, като постепенно увеличавай времето и интензитета. Не се втурвай да правиш 30-минутни или 1-часови веднага. Вероятно през първите месеци след раждането на бебето няма да разполагаш с такова свободно време наведнъж. Вместо да правиш една дълга тренировка, можеш да опиташ да я разделиш на няколко по-малки интервални тренировки от по 10-15 минути, които да направиш за целия ден.

И не на последно място - не подценявай ефекта от продължителните разходки в парка с детето.

Бъди реалист

Все пак тялото ти се е променяло цели 9 месеца. Нормално е да се нуждае от поне още толкова, за да се възстанови. Бъди готова, че е възможно да не успееш да си върнеш напълно формата от преди бременността. За много жени бременността причинява трайни промени в тялото. Дори и да си възвърнеш старото тегло, може да имаш по-мек корем, по-широки бедра и талия. Затова е добре да си поставиш реалистични цели.

Imasmi web loading