Здраве

Д-р Тушев съветва: Пъпна херния след бременност и раждане

15:09, June 27, 2018 | От д-р Росен Тушев

                Д-р Тушев съветва: Пъпна херния след бременност и раждане

С раждането на детето обикновено очаквате, че възможните усложнения за вас са си отишли заедно с бременността. За съжаление, често се оказва, че не е точно така. В следствие от бременността и раждането, може да се окаже, че имате пъпна херния.

С раждането на детето обикновено очаквате, че възможните усложнения за вас са си отишли заедно с бременността. За съжаление, често се оказва, че не е точно така. В следствие от бременността и раждането, може да се окаже, че имате пъпна херния.

Как бременността предизвиква появата на пъпна херния?

След раждането често се наблюдава състояние, наречено диастаза, което благоприятства появата и на пъпна херния.

Какво е диастаза?

Това е състояние, при което след раждането основните предни коремни мускули не се прибират едни към други, а остават разделени с повече от нормалните 1 или 2 мм. Това отделяне на мускулите е причинено от повишеното коремно налягане по време на бременността в комбинация със слабост на съединителната ви тъкан. Състоянието се нарича диастаза.  Ако този дефект не се забелязва с просто око, то обикновено може да бъде забелязан при напрежение в коремните мускули в седнало или легнало положение и още при повдигане на главата и врата, ако се опитате да направите стандартна коремна преса. Разстоянието между мускулите може да бъде от няколко мм до няколко см в зависимост от степента на отделяне на мускулите.

Какво е пъпна херния?

Хернията е резултат от слабост или дефект в съединителната тъкан, която заобикаля мускула. Тази слабост може да доведе до това част от съдържанието на коремната кухина (черва или мастна тъкан) да излезе извън нея. Бременността е една от основните причини за появата на пъпна херния при жените. Други причини включват всичко, което може да увеличи вътрекоремното налягане, включително затлъстяване, хронична кашлица, вдигане на тежко, събиране на течност в корема и др.

Как да разбера дали имам пъпна херния?

Обикновено при пъпна херния се наблюдава изпъкване на кожата на пъпа или в зоната около него. Възможно е кожата в зоната на изпъкването да бъде по-тъмна. Дори и да не се вижда на пръв поглед, може да се забележи при кашляне, някои упражнения и като цяло при повишаване на налягането в коремната област. Ако имате дори и най-малки съмнения, че може би сте с пъпна херния, най-добре е да се консултирате с хирург възможно най-бързо за поставяне на точна диагноза.

Как се лекува пъпната херния?

Характерното за всички видове коремни хернии е това, че за съжаление няма друг начин за тяхното излекуване, освен оперативния. В днешно време операцията се извърша лапароскопски, което означава, че няма кървене, няма големи и грозни белези и се възстановявате много по-бързо и безболезнено в сравнение със стандартната отворена операция. Вижте повече информация за лапароскопския оперативен метод ТУК.

Какво ще стане, ако не се оперирам?

Първоначално хернията може да е много малка и да не предизвиква нежелани симптоми, но с времето е възможно да нарастне и да предизвика болка и дискомфорт. В тези случаи е препоръчително навременното хирургично коригиране на дефекта, тъй като ако хернията се заклещи, би могла да доведе до животозастрашаващо състояние, което налага спешна оперативна намеса.

Пъпът ми ще се прибере ли някога или това ще стане само, ако се оперирам?

След раждането, на матката й отнема известно време, за да възстанови първоначалния си размер. След като това се случи и след като коремните мускули укрепнат, може да забележите намаляване на изпъкналостта на пъпа. Можете да постигнете известно укрепване на коремните мускули и подобряване на диастазата чрез намаляване на теглото и редовното извършване на определени упражнения, но със сигурност няма как да подобрите или премахнете хернията по този начин.

Какво да правя, ако планирам да имам още деца?

Това може да ви посъветва хирург, след извършен преглед и според състоянието на хернията. Много рядко хернията може да предизвика болка и усложнения по време на бременност, но все пак този фактор не е за подценяване. Най-добре е да обсъдите възможните варианти със специалист. Така ще се чувствате най-спокойни и уверени в избора си.

 

Imasmi web loading