Диети, Здраве

Д-р Тушев съветва: Защо диетите не действат?

12:54, May 16, 2018 | От д-р Росен Тушев

                Д-р Тушев съветва: Защо диетите не действат?

Пред последните години дори учените, които до скоро прокламираха една или друга диета, вече се убедиха, че диетите не работят.

Спомняш ли си последния път, когато беше на диета? Може би е било преди няколко години? Може би точно преди лятото? Може би планираш да започнеш нова в понеделник? Замисли се дали последния път имаше ефект и за колко време.

Пред последните години дори учените, които до скоро прокламираха една или друга диета, вече се убедиха, че диетите не работят.

Защо диетите не действат?

Загубата на тегло чрез диета е временна

Повечето хора, които успяват да отслабнат чрез диета, в крайна сметка възвръщат предишното си тегло. В голям процент от случаите дори натрупват допълнителни килограми.

Диетите правят мозъка по-податлив на хранителните изкушения

Това е механизъм на оцеляване. Трябва да ядем, за да живеем - калориите се превръщат в енергия и ние съществуваме, благодарение на тази енергия. Без нея,  тялото ни започва да отказва. Когато приемът на храна е ограничен, се задействат хормоните, които ни напомнят, че трябва да ядем. Тези хормони също правят така, че храната да ни се струва по-вкусна. Крайният резултат е двойно преяждане, защото в състояние на глад за мозъка е много по-трудно да игнорира храната.

Диетите изкривяват чувството за глад и ситост

Загубата на тегло чрез диета кара нивата на хормоните, които отговарят за чувството на ситост, да паднат. В същото време нивата на хормоните, които ни карат да чувстваме глад, се повишават, което води до още едно двойно преяждане. Това е механизмът на тялото да гарантира оцеляването си. То не знае, че приемът на храна е умишлено ограничен, и смята, че е изправено пред продължително гладуване. Тялото решава да ни помогне да увеличим теглото си, за да имаме достатъчно мазнини в запас следващия път, когато изпаднем в ситуация на гладуване.

Диетите опорочават връзката ни с храната

Вероятно и сам си го усетил. Когато сме на диета, се борим да разберем какво означава да се храним по естествен и интуитивен начин. Най-често, обаче, вместо да се учим как да го правим здравословно, ние се храним, колкото да функционира организмът ни, задвижвани от неудовлетворението от тялото си и желанието да отслабнем.

Диетите водят до емоционално преяждане и хранителна зависимост в стресови ситуации

Тъй като телата ни са сложни системи, смущенията в някои хормони създават смущения и в останалите. Нискокалоричната диета може да повиши нивата на кортизола в нашите тела - това е хормонът, свързан със стреса. В резултат на това ядем повече, за да компенсираме и/или наградим мозъка си. Диетите могат да доведат до най-различни хранителни разстройства.

Диетите предизвикват забавяне на метаболизма

Това означава, че всички приети калории се усвояват ефективно. Загубата на тегло става много по-трудна, а качването – много по-лесно. Калориите се отлагат в организма предимно под формата на мазнини, което в крайна сметка не е нашата цел и не води до желаните резултати.

Диетите в повечето случаи изключват някои изключително важни хранителни вещества

Отсъствието на определени хранителни вещества за дълъг период от време е много вредно за организма. За съжаление такъв е резултатът от повечето популярни диети. В края на диетата вместо да сме по-здрави и жизнени, се чувстваме по-зле. Понякога това също може да доведе до повишаване на теглото. Въпреки че приемаме малко калории, тялото се опитва да се грижи за себе си и да получи необходимите витамини и минерали, като си трупа запаси.

Щом диетите не действат, какво действа?

И все пак какво да направим, за да вкараме теглото си в норма и да го контролираме успешно? Няма нищо лошо в това да контролираш размера на порциите си и понякога да пропускаш десертите, но пропускането на цяло хранене и гладуването не са правилният начин за постигане на дълготрайни резултати.

Първата стъпка към успешно и дългосрочно контролиране на теглото е да зарежем диетите и да променим хранителните си навици. Това не означава да се храним с полезни храни за 1 месец, а да променим изцяло начина си на мислене и подход към храната, така че да се чувстваме добре и здрави до края на живота си. А когато здравословното хранене е съчетано с редовни упражнения, тогава резултатите не закъсняват.

Ако ти е омръзнало от неефективните диети, но не знаеш какво да направиш, за да започнеш да се храниш правилно и здравословно, свържи се с консултантите на Wellness Club Silhouette.Imasmi web loading