Здраве

Д-р Тушев съветва: Как бързо и безкръвно да се отървем от досадните хемороиди

13:03, May 30, 2018 | От д-р Росен Тушев

                Д-р Тушев съветва: Как бързо и безкръвно да се отървем от досадните хемороиди

Хемороидите са едно от най-честите хирургични заболявания и едва ли има човек, който да не е чувал или дори да не се е сблъсквал с тях, защото засягат над 75% от населението.

Хемороидите са едно от най-честите хирургични заболявания и едва ли има човек, който да не е чувал или дори да не се е сблъсквал с тях, защото засягат над 75% от населението.

Те не са страшни и от тях не се “умира”, но понякога могат да бъдат много досадни и мъчителни, особено в моментите, когато се възпалят или прокървят.

Хемороидите представляват разширения на кръвоносните съдове около ануса, което се дължи най-вече на изправения стоеж и слабост на клапния апарат на вените. Подобно на разширените вени на краката, така и хемороидите представляват „торбички“, изпълнени с кръв, които с годините постепенно нарастват и в по-напредналите стадии могат да станат толкова големи, че да излизат от ануса. Така те започват лесно да се дразнят механично, което ги прави склонни към кървене, сърбеж, тромбоза и инфекция.

Заболяването е прогресиращо, като за няколко години преминава през четири стадия на развитие:

І стадий – хемороидите не пролабират (т.е. не излизат от ануса), като е  възможно кървене след дефекация.

ІІ стадий – хемороидите пролабират при дефекация, но спонтанно се репонират (прибират).

ІІІ стадий – пролабират при дефекация, но се репонират само с мануална помощ.

ІV стадий – хемороидите са постоянно пролабирали (извън аналния канал) и след репозиция отново излизат; наблюдава се различен по обем анален или ректален пролапс.

Какви са методите за лечение на хемороидите?

Съществуват много и разнообразни методи за успешно лечение на хемороидите, като целта на всички тях е да се намали обемът им или да се отстранят изцяло.

Разбира се, в началните стадии спазването на хранително-диетичен режим и ограничаването на силно пикантни храни и алкохола, които „дразнят“ хемороидите, водят до облекчаване на състоянието и поддържане на едно сравнително комфортно ниво. Със същата цел препоръчвам спазването на отлична лична хигиена и измиване с хладка вода на аналната област след всяка дефекация, както и избягване употребата на груба тоалетна хартия.

На пазара се предлагат  различни медикаменти под разнообразни форми – мехлеми, кремове, таблетки, гелове и свещички. Най-често те съдържат анестетици за облекчаване на болката, противовъзпалителни и тромболитични средства, венотонични препарати, регулиращи венозния тонус и подобряващи микроциркулацията.

За съжаление с всички консервативни методи може да се постигне по-скоро облекчаване на състоянието, но не и радикално лечение на проблема, което може да стане само по хирургичен път.

Страхът от операция често пъти отказва пациентите от лечение. Статистиката в индустриалните страни показва, че едва 10-20% от страдащите са преминали през хирургична интервенция и прибягват към нея едва в най-напредналите и тежки стадии.

В 21 век този „страх“ вече не е аргументиран, защото все по-рядко и по-рядко се практикува „класическата операция“ на изрязване и зашиване на хемороидалните възли. Вместо нея използваме по-ефективни, безкръвни и минимално инвазивни методи, които са много по-комфортни и щадящи за пациентите.

Какво представлява лазерното лечение на хемороиди

Лазерната хемороидопластика (LHP) е съвременна и иновативна процедура за безкръвно лечение на хемороиди. При нея се използва изключително тънка лазерна сонда, която се вкарва в хемороидалния възел, а под действието на лазерния лъч възелът се свива и слепва.  Процедурата е бърза и безкръвна, като отнема няколко минути. Пациентите могат да бъдат изписани още в същия ден и да се върнат към обичайната си ежедневна активност. Методът е с много висок процент на успеваемост (над 90%) и от години успешно се прилага за лечение на разширени вени на крайниците.

Аз извършвам процедурата с най-модерния диоден лазер NeoV, с мощност 6W и продължителност на импулса от 3 сек.

Предимства на лазерното лечение на хемороидите:

Безкръвен и почти безболезнен метод с над 90% успеваемост, като при незадоволителен резултат, процедурата може да се повтори.

Процедурата може да се извърши и под местна анестезия.

Няма болезнени разрези и шевове.

Запазва се целостта на лигавицата и аналния сфинктер, което не създава условия за развитие на стенози или изпускане по нужда.

Методът предлага изключително кратко възстановяване и незабавно връщане на пациента към нормалните му дейности с минимална или липсваща следоперативна болка, предимно в началните стадии.

В заключение ще кажа, че хемороидите вече могат да се лекуват много успешно и безболезнено и съветвам пациентите да не търпят и чакат състоянието да се влоши, а до потърсят лекарска помощ по-рано.

Imasmi web loading