Да не би руският шоколад да е по-лош от вносния? За водката не говоря

Автор: New Me

23 Април 2019

Най-противоречивият руски управник - Борис Елцин, почина от остра сърдечна недостатъчност на 23 април 2007 г. на 76-годишна възраст. Години по-рано полага клетва като президент на Руската съветска федеративна социалистическа република. Това се случва на 10 юли 1991 година. Това е първата по рода си инаугурация и Елцин поставя дясна ръка на сърцето си, а не върху Конституцията, както по-късно повелява традицията. До този момент съветските лидери нямат подобни церемонии. 

Финансовата криза от лятото на 1998 г. окончателно води до загуба на доверието в Елцин, която е започнала доста по-рано. На 31 декември в изненадващо телевизионно обръщение към народа, Елцин обявява своето оттегляне от поста президент на Руската федерация и посочва Владимир Путин за свой наследник до изборите 26 март 2000 г.

"Погрижи се за Русия", казва Елцин на своя наследник. Поне така твърди легендата. Нямаме намерение да даваме оценка на Елцин, защото вярваме, че това само историята може да стори. Но си спомняме за него с някои от коментарите му.... 

Диктатура на Елцин не е имало и няма да има, а други диктатури няма да допусна.

Да не би руският шоколад да е по-лош от вносния? А бирата? За водката не говоря.

И със сила не бива, и да се отстъпи не бива… Трябва хем да има победа, хем да е без война. Дипломация, разбираш ли.

Ние, разбира се, правим от своя страна всичко, което можем, но не можем всичко. Тоест можем, но съвестта не ни позволява.

Хвърлих монета в Енисей, за късмет. Но да не си помислите, че с това се изчерпва финансовата подкрепа на президента за вашия край!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща