Любопитно

Джанис Джоплин: Между болката и величието

12:44, October 11, 2022 | От New Me
Снимка: Dave Noonan from Pixabay
Първата жена - рокзвезда, бялата кралица на блуса - каквото и хвалебствено определение да чуете за Джанис Джоплин, няма да е преувеличено. Само за 27 години живот тя оставя по-дълбока диря в музиката от много други. Кой знае какво още щеше да изпее, ако не беше починала така трагично и без време. Но нека ви разкажем нейната история...

Джанис е родена на 19 януари 1943 година в Тексас. Тя е най-голямото от три деца в семейството. Майка й и баща й са съвсем обикновени хора, а Джанис е добро и ученолюбиво дете, което пее в църковния хор и обича да чете.

Всичко обаче се променя в тийнейджърските й години, когато качва доста килограми и се бори със сериозните последици от акне. Джанис става обект на подигравки в училище, наричат я "прасе" и с още куп други обидни имена.

Така се ражда Джанис - бунтарката, която носи или мъжки дрехи, или провокативни къси поли, бяга от часовете, дружи със съмнителни компании и пие огромни количества алкохол. В една от тези компании среща момчета, които са увлечени по музиката, също като нея. Заедно решават да създадат банда, а Джанис трупа опит с изпълнения по местните барове.

Групата не постига особен успех и след завършване на гимназията Джоплин е изправена пред сериозен избор за бъдещето си. В началото на 60-те тя сменя няколко колежа - учи технологии, след това се обучава за секретарка, а после записва изкуство. Нещо все не й достига обаче и всяко учение бива изоставяно в рамките на месеци.

През 1963 Джоплин се мести с приятел в Сан Франциско, а след това отива в Ню Йорк с надеждата да раздвижи музикалната си кариера. В този период обаче зависимостта й към наркотиците се задълбочава. Джанис става неконтролируема, особено на сцената, и момчетата в бандите, с които работи, не могат да се справят с настроенията й.

Джанис е изгубена между тежките купони, запоите, дрогата и неангажиращите връзки. Така тя решава да се върне за кратко в Тексас. Чувства се неуверена и не знае накъде да поеме с живота си. Хвърля се в другата крайност - става образцова млада жена, облича се прилично, оставя за известно време партитата, алкохола и наркотиците.

Това обаче не е животът, за който мечтае. Всичко я тегли към музиката и отново опитва, този път с друга банда, да си пробие път към успеха. През 1966 година приятел я убеждава да се яви на прослушване за нова рокбанда в Сан Франциско - Big Brother. Джоплин буквално отвява конкуренцията и веднага става част от групата.

Първоначално тя има малко участия като основен вокал и през повечето време припява и свири на дайре на заден фон. Това обаче бързо се променя, защото с провокативното си поведение привлича погледите. Феновете и медиите говорят само за нея, а албумът на Big Brother, който излиза скоро след това, е тотален хит.

Въпреки това напрежението в бандата расте заради изстъпленията на Джоплин, провокирани от алкохола и наркотиците, както и заради ревността на останалите членове на групата към огромната популярност на Джанис. Така тя е принудена да се отдели и да пробва да направи самостоятелна кариера.

През септември 1969 г. излиза първият й самостоятелен албум I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!, който е посрещнат доста противоречиво, а критиците са особено жестоки към Джоплин. Тя преживява много тежко неуспеха си, но не се отказва да се докаже като феномен в тази изцяло доминирана от мъже индустрия. 

Работи усилено по втория си самостоятелен албум, но на 4 октомври 1970 година Джанис Джоплин умира от свръхдоза хероин в хотелската си стая в Холивуд. Албумът Pearl излиза посмъртно през 1971 година и разбива класациите, а Джоплин превръща в една от най-великите и талантливи изпълнителки на всички времена.     
Imasmi web loading