Добра новина: в мозъка има бутон Изтрий

Автор: New Me

08 Август 2018

Представете си, че мозъкът ви е градина, но вместо да отглеждате цветя, плодове и зеленчуци, вие отглеждате синаптични връзки между невроните. Това са връзките, които пренасят невротрансмитери като допамин, серотонин и други.

"Глиаловите клетки" са градинарите на мозъка ви - те действат за ускоряване на сигналите между определени неврони. Но други глиални клетки са отпадъците за отстраняване на отпадъци, издърпване на плевели, убиване на вредители, изсипване на мъртви листа. Градинските градинари на мозъка ви се наричат "микроглиални клетки". Те прерязват вашите синаптични връзки. Въпросът е как те знаят кои да се режат?

Изследователите започват да разкриват тази загадка, но това, което вече знаят е, че синаптичните връзки, които се използват по-малко, се маркират с протеин. Когато микроглиалните клетки открият тази марка, те се свързват с протеина и разрушават - или режат - синапса.

По този начин мозъкът ви създава физическо пространство за изграждане на нови и по-здрави връзки.

Ето и тайната:

Вашият мозък се изчиства, докато спите!

Чувствали ли сте се, че мозъкът ви е препълнен и сте напълно блокирали? Надали някой не е имал такъв момент. Когато научите много нови неща, мозъкът ви изгражда връзки, но те са неефективни. Вашият мозък трябва да изтрие много от тези връзки и да изгради по-рационализирани и ефективни пътища. И той го прави, докато спим.

Когато спите, мозъчните клетки се свиват с до 60%, за да се създаде пространство, за да могат градинарите ви да влязат и да отнемат отпадъците. Така пресичат синапсите. Това е и причината защо една 10 или 20 минутна дрямка дава на микрогриалните ви градинари възможност да влязат, да отстранят някои неизползвани връзки и да оставят място, за да се отглеждат нови.

Бъдете внимателни, защото влияете на триенето

Ако прекарате твърде много време в четенето на теории за края на "Game of Thrones" и много малко в работата си, познайте кои синапси ще бъдат маркирани за рециклиране?

Ако сте в битка с някого на работа и отделите времето си да мислите как да го победите, то тогава трудно ще успеете да си завършите проектите. 


На какво се фокусирате вопределя какво ще изчисти мозъкът ви и какво не! Ти буквално изработваш собствения си ум, като избираш това, към което обръщаш внимание.

Вместо да се съсредоточавате върху нещата, които ви пречат в живота, съсредоточете се върху неща, които ви правят по-добре човешко същество. Вместо да си представите сценарии, които най-вероятно няма да се случват, медитирайте. Изчистете ума си. 


Това наистина е игра на стратегия. Трябва да използвате умът си, за да сте умни. За да изтриете нещо, просто престанете да мислите за това. Рано или късно ще се маркира за рециклиране.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща