Здраве, Любопитно

Докосваме лицето си 16 пъти на час. Как да спрем?

08:50, September 27, 2021 | От New Me

                Докосваме лицето си 16 пъти на час. Как да спрем?

Защото изобщо не е просто навик, а реална опасност за здравето...

Докосването до лицето ви може значително да увеличи риска от заразяване с грип или новия коронавирус. Очите и устата ви са области, през които вирусите лесно могат да навлязат в тялото ви. Проучванията са установили, че хората докосват лицето си повече от 16 пъти само в рамките на един чад. 

Учените, изследващи това поведение, установяват, че хората непрекъснато докосват лицата си.

В едно проучване от 2008 г. 10 лица са наблюдавани самостоятелно в офис среда в продължение на 3 часа. Изследователите откриха, че докосват лицето си средно 16 пъти на час.

Друго проучване от 2015 г. са наблюдавани 26 студенти по медицина в университет в Австралия, за да открият, че докосват лицето си 23 пъти на час. Почти половината от докосването на лицето включваше устата, носа или очите, които са най-лесният път за навлизане на вируси и бактерии в телата ни.

Дори медицински специалисти, които би трябвало да знаят по-добре, бяха установени, че докосват лицето си средно 19 пъти за 2 часа.

„Когато работят активно, хората често клатят крака си, играят си с косата или докоснат лицата си. Това със сигурност помага да разберете кога сте най-уязвими от подобни дейности “, казва д-р Алекс Димитриу.

И така, ние вземаме предпазни мерки като често измиване на ръцете си. Но това може да помогне само ако избягваме да докосваме лицата си, тъй като няма начин да разберем кога имаме бактерии по тях.

Това е навик, който можете да разрушите
Закари Сикора, клиничен психолог, съветва да поставите бележки в дома или офиса на първо време. Нека те ви подсещат да не докосвате лицето си. Другият съвет е да се стремим да държим ръцете си заети. Той също така препоръча да използвате ароматизиран дезинфектант за ръце или ароматизиран сапун за ръце, за да си напомните да държите ръцете далеч от лицето си. Миризмата ще привлече вниманието ви към местоположението на ръцете ви.

Imasmi web loading