Докосваме лицето си 16 пъти на час. Как да спрем?

Автор: New Me

27 Септември 2021

Докосването до лицето ви може значително да увеличи риска от заразяване с грип или новия коронавирус. Очите и устата ви са области, през които вирусите лесно могат да навлязат в тялото ви. Проучванията са установили, че хората докосват лицето си повече от 16 пъти само в рамките на един час.

Учените, изследващи това поведение, установяват, че хората непрекъснато докосват лицата си.

В едно проучване от 2008 г. 10 лица са наблюдавани самостоятелно в офис среда в продължение на 3 часа. Изследователите откриват, че докосват лицето си средно 16 пъти на час.

В друго проучване от 2015 г. са наблюдавани 26 студенти по медицина в университет в Австралия, за да открият, че докосват лицето си 23 пъти на час. Почти половината от докосването на лицето включваше устата, носа или очите, които са най-лесният път за навлизане на вируси и бактерии в телата ни.

Дори медицински специалисти, които би трябвало да знаят по-добре, били установени, че докосват лицето си средно 19 пъти за 2 часа.

„Когато работят активно, хората често клатят крака си, играят си с косата или докоснат лицата си. Това със сигурност помага да разберете кога сте най-уязвими от подобни дейности “, казва д-р Алекс Димитриу.

И така, ние вземаме предпазни мерки като често измиване на ръцете си. Но това може да помогне само ако избягваме да докосваме лицата си, тъй като няма начин да разберем кога имаме бактерии по тях.

Това е навик, който можете да разрушите
Закари Сикора, клиничен психолог, съветва да поставите бележки в дома или офиса на първо време. Нека те ви подсещат да не докосвате лицето си. Другият съвет е да се стремим да държим ръцете си заети. Той също така препоръчва да използвате ароматизиран дезинфектант за ръце или ароматизиран сапун за ръце, за да си напомните да държите ръцете далеч от лицето си. Миризмата ще привлече вниманието ви към местоположението на ръцете ви.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща