Вдъхнови се

Джими Хендрикс - от красивата приказка до трагичния край

13:04, September 18, 2019 | От New Me

                Джими Хендрикс - от красивата приказка до трагичния край

Когато 27 години живот оставят следа завинаги

На 18 септември 1970 г. в Лондон умира една от големите легенди на рок музиката и вероятно най-добрият китарист в историята - Джими Хендрикс. Още ненавършил 28 години, а причината - усложнения, причинени от злоупотреба с наркотици. Днес ви разказваме история, започнала като красива приказка, но приключила трагично и без време.

Джими е роден на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, Вашингтон, като Джони Алън Хендрикс. Няма късмета да израсне в стабилно семейство - майка му е едва на 17, когато го ражда, а баща му е на фронта. Често е оставен на произволните грижи на роднини или познати. Двамата родители се разделят няколко години по-късно, когато имат вече три деца. Джими вижда рядко майка си до 1958 г., когато тя умира. Междувременно баща му решава да промени името Джони Алън и така се появява Джеймс Маршал Хендрикс.

Снимка на Barbara A Lane от Pixabay

Можете ли да решите „загадката на Айнщайн“?

Именно бащата на Джими подарява първата китара на сина си. Тъй като е левичар обаче, за момчето е трудно да свири и затова измисля алтернативни начини да се справи с китарата си - често свири, като я обръща в различни посоки или дори прибягва до зъбите си. Така обаче се ражда неповторимият му стил, който по-късно ще спечели сърцата на милиони и ще остави неизличима следа в историята.

Като тийнейджър Джими напуска училище и пробва да работи на различни места, но без особен успех. След това, едва на 16 години, тръгва по стъпките на баща си и се записва в армията. Дори тогава обаче не се отказва от музиката и даже създава различни свои банди. И всеки път звездата е той, а останалите просто остават в сянката му. Фен е на блуса и рокендрола, учи се съвсем сам да свири, като не познава дори нотите. В музиката Джими намира утеха и бягство от не особено щастливите си детски и тийнейджърски години. 

След нараняване по време на скок с парашут е освободен от армията. Започва да свири по различни места, а докато забавлява посетителите в местно кафене в средата на 1966 г., Джими дори не подозира, че внимателно го наблюдава Час Чандлър - басистът на британската рокгрупа The Animals. Чандлър си спомня по-късно, че първоначално Джими не му се сторил нищо кой знае какво, но когато го видял да свири със зъбите си на китара, решава, че категорично ще покаже на света този талант. Предлага му да стане негов мениджър и така Джими Хендрикс е представен на британската публика, като жъне огромен успех.

Charlie Sheen on Mad families poster (2017)

10 любими знаменитости, които се отказаха от истинските си имена

Талантът му е толкова голям, че дори критиците не могат да му устоят, те не спират да се прехласват по неповторимото му сценично присъствие и изумителните му умения с китарата. На музиката му се възхищават изпълнители от ранга на Beatles, Rolling Stones, Who и др. Самият Джими Хендрикс признава, че често намирал вдъхновение за песните си, докато сънува. 

След успеха му във Великобритания, Хендрикс покорява и САЩ, където оглавява класации и печели награди. Издава два албума и е започнал работа по трети, който обаче никога няма да успее да довърши. Красивата му приказка вече е към края си, едва няколко години след появата му на голямата сцена. С растящата му слава се задълбочават и проблемите с наркотиците. 

На 18 септември 1970 г. угасва завинаги ярката звезда на Джими Хендрикс, който едва с няколко песни пленява сърцата на милиони по цял свят, а името и музиката му се помнят и днес. Със сигурност ще се помнят и след още много години, защото гении като Хендрикс оставят следа завинаги.

Imasmi web loading