Джуди Гарланд - момичето, което всички употребиха

Джуди Гарланд в Магьосникът от Оз (1939)

Джуди Гарланд в Магьосникът от Оз (1939)

Автор: New Me

11 Януари 2021

Джуди Гарланд е една от най-красивите и известни актриси на всички времена. Достига до славата и парите още съвсем млада, но въпреки известността и някои от най-емблематичните роли в киното, животът й си остава низ от трагедии - от началото до самия край.

Родена на 10 юни 1922 г. като Франсиз Етел Гъм в Минесота, тя е най-малката от три дъщери в семейството. Когато родителите й научават, че очакват поредното си дете, те изобщо не се радват. Даже обсъждат с близки вариант за прекратяване на бременността. По това време обаче абортите не са разрешени и една нелегална процедура би била твърде рискована за майката.

Различни са спекулациите защо бебето е било нежелано, но някои смятат, че увлеченията на бащата по млади мъже и момчета са довели до срив в отношенията със съпругата му. Майката е обсебена от това децата й да са на сцена и да станат известни, но фокусът й е най-вече върху най-малката й дъщеря.

Още от ранна възраст Франсиз участва във всевъзможни сценки, пее по различни събития и панаири, майка й я води дори в заведения, които са крайно неподходящи за деца, само и само да се изяви. От детските си години актрисата не си спомня щастливи моменти - в съзнанието й са спомени за семейни скандали, постоянни раздели и събирания между родителите й, уморителни участия и обиди от страна на майка, когато казва, че иска да поспи, вместо отново да излиза и да пее.

Гуинет Полтроу в ролята на Силвия Плат във филма

Силвия Плат: Съдба, по-страшна от смъртта

Майката, Етел, се изживява като агент на трите си дъщери и създава групата "Сестрите Гъм", по-късно преименувана на Гарланд. Момичетата обикалят събития и пеят, а най-много сред тях се откроява Джуди. Когато е едва на 13, тя подписва договор с филмовото студио Метро Голдуин Майер. Това обаче не само не успокоява майка й, но и я прави още по-жестока към момичето.

Междувременно Джуди изживява първата голяма загуба в живота си - баща й умира и с това контролът върху децата преминава изцяло в ръцете на майка й Етел. Студиото също се намесва в живота на момичето, като критикува външния й вид и килограмите й. Някои дори я наричат "малката гърбушка", защото актрисата е дребна на ръст и има изкривяване на гръбнака.

Въпреки всички обиди и критики, ролите започват да се трупат. Джуди Гарланд снима понякога по два филма, а умората и напрежението са смазващи. Между снимките момичето ходи на училище и уроци по пеене, а работният й ден нерядко приключва в 5 сутринта.

Етел тъпче дъщеря си с кафе, медикаменти и амфетамини, за да я държи будна и енергична. А в същото време следи стриктно диетата й, за да я накара да свали килограми. През 1939 година Гарланд прави големия си пробив - изиграва Дороти в култовата лента "Магьосникът от Оз". Това я изстрелва на върха, но оттук нататък животът не само не става по-розов за младото момиче, но и тръгва стремглаво надолу... 

Защо се самоубива Вирджиния Улф?

На 19 години Джуди Гарланд е с няколко големи роли зад гърба си, но и пристрастена към различни субстанции, заради действията на майка й. В този период тя сключва и първия си брак - с фронтмена на банда Дейвид Роуз. Бракът им просъществува едва до 1944 г., когато Гарланд среща режисьора Винсънт Минели по време на снимките на "Да се срещнем в Сейнт Луис". Двамата се влюбват и се женят година по-късно, а през 1946 г. се ражда и дъщеря им Лайза Минели.

И този брак не продължава особено дълго, двамата се разделят през 1949 г. Гарланд изживява психически и емоционален срив. Зависимостта й към наркотиците и медикаментите се задълбочава, а работата й върви особено трудно. Годините на преумора и злоупотреба с лекарства и забранени вещества си казват думата. Започва да й се носи слава на нестабилна жена и ненадеждна актриса, а това кара Метро Голдуин Майер да прекрати договора си с една от големите си звезди.

Никой не иска да работи с Гарланд, но през 1951 г. друг режисьор - Сидни Луфт, подава ръка на актрисата и й помага да започне собствено шоу на Бродуей. Успехът му е огромен, а славата на Джуди се възвръща. Година по-късно се омъжва за Луфт. Смята се, че връзката им била бурна и нелека. Раждат им се две деца - през 1952 и през 1955 г., а влиянието на Сид върху кариерата на съпругата му е повече от добро.

През 1954 г. заснема още един от златните си филми - "Роди се звезда", а песента към лентата The man that got away се счита за изпълнението на живота й.

Ал Пачино в

Най-великите филми с Ал Пачино

В началото на 60-те Гарланд се насочва повече към пеенето и телевизията, отколкото към киното, като дори печели Грами. Въпреки всичко, личният живот на звездата върви стремглаво надолу. Развежда се с Луфт през 1965 г. и двамата стигат до жестоки скандали и семейни битки за попечителството над децата.

Година по-късно Гарланд се омъжва за актьора Марк Херън, но бракът им оцелява само няколко месеца. Прави опит да се върне на Бродуей с ново шоу, но критиката я разсипва. Притисната финансово, тя се озовава в Лондон като гост-звезда в местен клуб. Започва връзка с бившия музикант и управител на клуба Мики Дийнс, а двамата се женят през през март 1969 г. Само няколко месеца по-късно - на 22 юни, Джуди Гарланд умира от свръхдоза в Лондон.

Едва на 47 години, тя си отива от този свят, без да е усетила любов в семейството си, използвана от собствената си майка, от филмовото студио, изоставяна бързо от съпрузите си и смазвана от критиците в най-тежките си моменти. Въпреки това всичко красиво, което сътвори, остава и до днес. Затова нека си спомним за малкото момиче, което пееше, че "някъде над дъгата има земя, в която всичките мечти се сбъдват" и да се надяваме, че вече е там...   

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща