Здраве

Ето какво издава косата за здравето ни

08:15, December 10, 2020 | От New Me

                Ето какво издава косата за здравето ни

Проверете

Често ли се борите с проблемите на косата си? Пробвате доста неща - домашни маски, скъпа козметика и какво ли още не, но резултат сякаш няма. 

А знаете ли, че състоянието на косата ви може да издаде някои интересни и не толкова приятни неща за здравето ви? Вижте как...

Пърхот

Той не е заразен. Причините за появата му може да са различни - твърде омазнена кожа, наднормено тегло, по-тежки простудни заболявания, стрес, екзема или псориазис и др. Ако смятате, че проблемът е по-сериозен и пърхотът не се повлиява от лечението, което прилагате сами, консултирайте се с лекар.

Вижте още: Искате повече енергия? Забравете за кафето!

Люспи

Ако забележите по скалпа си по-големи "снежинки" от тези на пърхота, люспи или т.нар. "жълт пърхот", може да става дума за себореен дерматит. Макар да се смята, че появата му е свързана с по-сериозни промени в хормоните, понякога той издава и различни неврологични заболявания.

Телогенен ефлувиум

Това е състояние, при което косата пада "дифузно". Може да забележите по-сериозна загуба на косми по главата, както и изтъняване на косата. Обикновено това състояние може да е свързано с моментен стрес - операция, тежко боледуване, раждане, твърде жестока диета. При нормализиране на ситуацията, косата би трябвало да се закрепи.

Вижте още: Пролетно прочистване на организма

Алопеция

Доста по-сериозно и причиняващо ужасен дискомфорт заболяване. При него косата пада на определени кръгове, а възстановяването й не е толкова сигурно. Проблемът може да се третира с инжекции, но няма гаранция, че не може да се появи отново след това. 

Вижте още: Храните, полезни за щитовидната жлеза

Изтънял косъм

Обикновено се среща при жените с напредване на възрастта. Косата става по-тънка и по-рядка. Най-вече в основата на косъма. За да се предотврати или поне забави косопадът при това състояние, може да пробвате с миноксидил 5% веднъж дневно или колкото често имате възможност.

Вижте още: 5 причини да обичате манго

Накъсване и цъфтеж

Може да е знак, че сте прекалили със слънцето. Пазете косата си от вредните лъчи, особено през летните месеци. А ако косата ви е по-тънка, рискувате и да причините допълнителни проблеми за скалпа си. Най-добре е да носите шапки, когато излагате косата си на твърде силните слънчеви лъчи.

Лош вид на косата

Тук не говорим за прическата ви. Ако състоянието на косата ви като цяло е лошо - не расте бързо, не е здрава, косъмът изтънява или се появяват кожни проблеми по скалпа, причината може да е и в лошата ви диета. Когато не приемате достатъчно важни хранителни съставки, това неминуемо се отразява и на косата ви, като в някои случаи може да доведе и до косопад. Затова следете да си набавяте достатъчно протеини, желязо, омега-3, цинк, както и умерени количества витамин А.

Прекалено ранно посивяване

Като цяло, процесът на посивяване и побеляване на косата си е наследствен. Така че в това отношение няма какво много да направите. И все пак някои състояния могат да предизвикат твърде прогресивно побеляване и под 40-годишна възраст. Например анемия, проблем с щитовидната жлеза, недостиг на витамин B12 и др.

Imasmi web loading