Филмите, грабнали най-много Оскари

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) Poster

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) Poster

Автор: New Me

19 Февруари 2019

В месеца на Оскарите е време да обърнем поглед към филмите, грабнали най-много статуетки назад във времето. 

И ако днес раздаването на най-престижните награди започва да прилича на фарс заради опитите всичко да е политически коректно, полово неутрално и да се държи далеч от всякакви възможни спекулации и скандали, то някога единственото, което е имало значение, са били филмите. 

Неслучайно в списъка с наградените с най-много Оскари ще видите и тотални шедьоври на киното от миналия век. Така че да започваме...

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003) - 11 Оскара

Макар за някои това да не е най-силната част от трите, като цяло "Властелинът на пръстените" си остава ненадминат и до днес. Сред наградите на "Завръщането на краля" са за най-добър филм, най-добър режисьор (Питър Джаксън), визуални ефекти, грим, декори, костюми, филмова музика и др. Бихме казали - напълно заслужено.

Титаник (1997) - 11 Оскара

Филмът, с който звездата на Леонардо ди Каприо изгрява. Макар не всички да харесват ролята му в "Титаник", с годините той доказа колко добър актьор е. Но да се върнем на филма - изключително силен и въздействащ, дори и днес. Отличен с Оскар за най-добър режисьор (Джеймс Камерън), най-добър филм, най-добра женска роля (Кейт Уинслет), за костюми, декори и др.

Бен Хур (1959) - 11 Оскара

Едва ли са много хората, които не са успели да гледат този тотален шедьовър от миналия век, но ако случайно сте го пропуснали, непременно го гледайте. Дори с ефектите и внушителните бойни сцени, на които сме се нагледали днес, филмът от 59-та ще ви впечатли. Неслучайно е обрал наградите за най-добър филм, мъжка роля (Чарлтън Хестън), режисьор (Уилям Уайлър), адаптиран сценарий, костюми, декори и др.

Уестсайдска история (1961) - 10 Оскара

Един по-съвременен прочит на историята за Ромео и Жулиета. Темата за невъзможната любов, която се оказва по-силна от всичко, намира своето място в продукцията от 61-ва. Тя грабва не само сърцата на зрителите, но и цели 10 статуетки от най-престижните филмови награди. А и музиката в "Уестсайдска история" ще ви накара да се влюбите. Сред наградите на филма са за режисура, кинематография, поддържащи роли, музика, декори и др.

Английският пациент (1996) - 9 Оскара

Една разтърсваща история за любов и война. За решенията, които взимаме, и последствията от тях. За спомените и съмненията за бъдещето, когато нещата ни изглеждат най-безнадеждни. Колко може да понесе човешкото тяло и волята, преди да се сринат? Едно е сигурно - този филм ще ви хване за гърлото от началото до самия край и дълго ще го помните. Сред наградите му са Оскари за режисура, поддържаща женска роля, костюми, монтаж, музика и др.

Отнесени от вихъра (1939) - 9 Оскара

Много пъти сме говорили за достойнствата на този филм от първата половина на миналия век. Обикновено е много трудно да направиш наистина добър филм по една от най-обичаните книги на всички времена. Но истината е, че филмът "Отнесени от вихъра" е изключителен и неслучайно си остава тотална класика и до днес, и още говорим за него. Гледайте го задължително, ако все още не сте го направили. Отличен е с Оскари за най-добър филм, режисьор (Виктор Флеминг), главна женска роля (Вивиан Лий) и др.

Последният император (1987) - 9 Оскара

Вълнуваща историческа драма, проследяваща живота на последния китайски император - от възкачването на престола, през хвърлянето му в затвора от комунистическия режим, до събитията след това. Филм, даващ много поле за размисъл, и хвърлящ светлина върху някои мрачни истини от миналото. Отличен с Оскар за най-добър филм, режисьор (Бернардо Бертолучи), кинематография, сценарий и др.

Джиджи (1958) - 9 Оскара

Една доста различна и любопитна история, потапяща ни в атмосферата на Париж в началото на миналия век. Един бохем, отегчен от живота, среща младата Джиджи, обучавана за куртизанка. Дали първоначалната симпатия към момичето ще прерасне в любов между двамата - само филмът ще ви разкрие. Ще ви е любопитно да го изгледате, номиниран в 9 категории за Оскар и печели във всяка една от тях, включително за най-добър филм, режисьор (Винсънт Минели), кинематография, адаптиран сценарий и др.

Беднякът милионер (2008) - 8 Оскара

Един от запомнящите се по-нови филми. Силно различен като сюжет и атмосфера от останалите и показващ част от живота и разбиранията в Индия. Вероятно сте го гледали, но ако все пак сте пропуснали, можете да го намерите лесно и да си го пуснете. Сред наградите му Оскар са тези за снимка, режисьор (Дани Бойл), кинематография, адаптиран сценарий, монтаж, музика и др.

Ганди (1982) - 8 Оскара

И да не сте попадали на този филм, вероятно се досещате, че проследява живота на Махатма Ганди и неговата роля за независимостта на Индия. Обикновено за биографичните филми е трудно да пресъздадат по завладяващ начин историята на някоя от големите личности, но тук определено екипът се е справил. Награден с Оскар за най-добър филм, мъжка роля (Бен Кингсли), режисьор (Ричард Атънбъро), сценарий и др.

Амадеус (1984) - 8 Оскара 

Дори тематиката за живота на един от най-великите композитори да ви е далечна, това е филм, който просто не трябва да пропускате. Базиран на събития от живота на Моцарт и Салиери, продукцията е включена в списъка с 500 най-велики филма на всички времена на Empire, както и в топ 100 на Американския филмов институт. Сред наградите му Оскар са тези за най-добър филм, режисьор (Милош Форман), главна мъжка роля (Мъри Ейбрахам), адаптиран сценарий и др.

Кабаре (1972) - 8 Оскара

О, да! Един филм за съблазън, разврат, красиви жени и смисъла на любовта и живота. Тук ще намерите от всичко по много. Дори и да не е вашият тип филм (не всеки харесва мюзикълите), а някои части от филма да ви се сторят в повече (развратните взаимоотношения, включително хомосексуални), това е от онези класики, които си струва да гледате поне веднъж. Още повече - тук изгрява звездата на голямата Лайза Минели. Филмът е с 8 награди Оскар - сред тях са за най-добра женска роля (Минели), режисьор (Боб Фоси), поддържаща мъжка роля (Джоел Грей), кинематография, декори и др.

Оттук до вечността (1953) - 8 Оскара

Военна драма на Фред Зинеман по едноименния роман на Джеймс Джоунс. Сюжетът се развива в Хавай през 1941 г., в месеците около жестокото нападение над Пърл Харбър. Разбира се, ще видите не само военния живот по това време, но и една голяма любовна история. А любопитното за онези, които не са гледали филма, е, че тук могат да се насладят и на великия Франк Синатра като актьор. Отличен е с награди Оскар за най-добър филм, поддържаща мъжка роля (Синатра), най-добър режисьор (Зинеман), адаптиран сценарий и др.

Моята прекрасна лейди (1964) - 8 Оскара

Отново филм, който няма да спечели сърцата на абсолютно всички (особено на тези, които не харесват мюзикъли), но класиката си е класика - гледайте го поне веднъж и после преценете за себе си дали ви е докоснал. Иначе достойнствата му са неоспорими - да започнем оттам, че е с неповторимата Одри Хепбърн, а историята е наистина завладяваща. Ще успее ли едно красиво момиче да се впише в снобизма и предразсъдъците на висшето общество. И през какво ще се наложи да премине по пътя нагоре. С цели 8 награди Оскар (напълно заслужено), включително за най-добър филм, главна мъжка роля (Рекс Харисън), режисьор (Джордж Кюкор), костюми и др.

На кея (1954) - 8 Оскара

Този филм ще ви потопи в магията на черно-бялото кино, а участието на Марлон Брандо ще прикове вниманието ви до края. Историята разказва за бивш боксьор, който обаче приключва с обещаващата си кариера и става работник в пристанището. Силният му и честен характер го изправя срещу корумпираните служители в бранша на най-високо ниво, а борбата срещу тях ще му коства много. Гледайте непременно този шедьовър от средата на миналия век, няма да ви разочарова. Сред наградите му Оскар са тези за най-добър филм, главна мъжка роля (Брандо), женска роля (Ева Мари Сейнт), най-добър режисьор (Елия Казан) и др.

Списъкът на Шиндлер (1993) - 7 Оскара

И друг път сме споменавали този безумно добър филм. Толкова тежък, че няма да сте на себе си дълго време, след като сте го гледали. И в същото време толкова обнадеждаващ, че по време на война, когато всеки може да прави ужасни неща без последствия, се намират добри хора, които решават напук на всичко и с риск за собствения си живот, да правят добро. Отличен с награди Оскар за най-добър филм и режисьор (Стивън Спилбърг), филмова музика, адаптиран сценарий и др.

Влюбеният Шекспир (1998) - 7 Оскара

Един различен и доста интересен поглед върху живота на големия поет и драматург. За непозволената любов и препятствията пред това двама влюбени да бъдат заедно. Любопитен факт е, че зад филма стои скандалният продуцент Харви Уайнстийн. Макар че няма да ви разтърси из основи, филмът е оценен с цели 7 награди Оскар, като сред тях са тези за най-добър филм, главна и поддържаща женска роля (Гуинет Полтроу и Джуди Денч), сценарий и др. 

Далеч от Африка (1985) - 7 Оскара

Тотална класика, която хиляди обичат да гледат и до днес. Великата Мерил Стрийп прави феноменална роля, а Робърт Редфорд не й отстъпва. Една по-различна история за любовта, дълга, разочарованията и търсенето в живота. Препоръчваме ви да си я припомните или непременно да я гледате, ако случайно сте пропуснали. Със седем от най-престижните филмови награди, включително за най-добър филм и режисьор (Сидни Полак), адаптиран сценарий, филмова музика и др.

Танцуващият с вълци (1990) - 7 Оскара

Един изключителен филм, режисиран от Кевин Костнър, който изиграва и главната роля. Той е герой от Гражданската война в САЩ и попада на едно много по-различно място, в което се учи на чисто човешките неща и променя представите си за правилно и грешно. За едно необикновено приятелство и дълг разказва "Танцуващият с вълци" и определено е от филмите, които човек задължително трябва да гледа. Препоръчваме ви го, а междувременно ще ви изброим, че е грабнал 7 Оскара, включително за най-добър филм, адаптиран сценарий, филмова музика, режисьор (Костнър) и др.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща