Книги и филми

Филмите на Хичкок, които всеки трябва да гледа

22:08, August 13, 2019 | От New Me

                Филмите на Хичкок, които всеки трябва да гледа

Истинска легенда в киното!

Днес си спомняме за една истинска легенда в киното - Алфред Хичкок. Неговият ексцентричен подход и безумен талант оставят такава следа във филмовата история, че и след 100 години лентите му ще се гледат и харесват на зрителите. В това сме убедени.

Роден на 13 август 1899 г. и починал на 29 април 1980 г., нека да видим някои от най-емблематичните филми на великия режисьор, които според нас всеки трябва да гледа поне веднъж. В противен случай е изпуснал много...

Шемет (1958)

Някои го знаят и под името "Световъртеж", но така или иначе говорим за едно и също. Любопитно е, че когато филмът излиза, е посрещнат зле, но след 2000-та оглавява престижни класации за най-добрите филми на всички времена. Сюжетът накратко - разбира се, мрачен и много дълбок. Детектив е помолен да следи красивата, но загадъчна съпруга на свой познат. Може би тя е депресирана, може би е обладана от дух - съзнанието ни ще се хвърли във всички посоки с майсторските похвати на Хичкок.

Психо (1960)

Вероятно най-култовият филм на гения на режисурата. Велик и обожаван и до днес, радващ се на огромен интерес и рейтинг от страна на зрителите. Историята ни въвлича в опасната игра на красива и млада служителка, която отмъква от офиса си голяма сума пари. Тръгва да бяга с кола, но по пътя е принудена да спре в мрачен хотел, който крие още по-мрачни тайни. Във филма ще видите велики сцени, които се преподават и до момента - като тази с убийството в банята. Но да не издаваме повече - гледайте го.

Небезизвестните (1946)

Тук ще се насладите на изключителната игра на Кари Грант и Ингрид Бергман, ще видите безброй култови сцени и сложни ситуации. Ще проследите взаимоотношенията между агент на ФБР и фатална любовница по време на Втората световна война, както и емблематична за киното целувка. Филм, който не трябва да пропускате.

Север-северозапад (1959)

Още един неподражаем филм на Хичкок с участието на Кари Грант. Колко опасно може да е да те объркат с някой друг и какво се случва, когато те погнат за чужди грешки. Заплетен, леко шпионски сюжет, но нищо, с което сте свикнали досега. Невероятните обрати в този филм ще ви държат в напрежение до края.

Прозорец към двора (1954)

Тук ще можете да се насладите както на гения на Хичкок, така и на неповторимата Грейс Кели. Сюжетът проследява фотограф със счупен крак, който скучае в апартамента си. Той започва да наблюдава съседите си и случайно става свидетел на убийство. Изключителната Грейс Кели се включва наистина перфектно в този жанр и със сигурност това е лента, която ще запомните.

Птиците (1963)

Колко ужасяващи могат да са красивите птици, които ни заобикалят? Със сигурност - много, когато са представени през погледа на Хичкок. Този хорър е колкото страшен, толкова и интригуващ. Самият режисьор признава, че това може би е един от най-ужасяващите филми, които някога е правил. 

Въжето (1948)

Филм, търсещ и предлагащ много по-дълбок смисъл от всичко, правено в момента. Вплитащ идеите за свръхчовека, разгръщащ теориите на Ницше и намесвайки ги в болния на моменти човешки ум. Историята въвежда двама младежи, които убиват свой приятел, за да докажат превъзходството си. След това канят гости в същата стая, в която е и мъртвецът, за да видят дали някой ще ги заподозре и разобличи. Кой ще разчете нередното в човешката душа - непременно гледайте.

Набери "М" за убийство (1954)

Ще успее ли един мъж да изпълни планираното убийство на жена си и защо е стигнал дотук. Ще се изненадате, че този филм от средата на миналия век всъщност ни предоставя 3D ефект в една култова сцена, далеч преди модерните технологии. А още по-хубавото е, че отново ще можете да се насладите на красивата и талантлива Грейс Кели.

Ребека (1940)

Доколко една починала съпруга може да влияе на събитията и живота на мъжа си? Особено, когато той решава да загърби мъката си и да намери утеха в нова жена и нов брак. Това обаче не вещае нищо добро, още повече, когато навсякъде в къщата се усеща присъствието на бившата стопанка. Изключителен филм, обрал номинациите на наградите Оскар, както и грабнал статуетката за най-добър филм. Смело можем да кажем, че има защо. "Ребека" си остава запомняща се лента, която задължително трябва да видите.

Мъжът, който знаеше твърде много (1956)

Любопитното е, че неповторимият Хичкок прави римейк на собствения си филм със същото заглавие от 1934 г. И още по-любопитното е, че само геният на Хичкок може да се надскочи сам. Колкото и добре да е приета лентата от 30-те, с римейка си великият режисьор оставя поредната класика. Приходите на филма от 50-те са огромни за онзи период, а рейтингът му и до днес е повече от добър. Никога не е късно да гледате филм на Хичкок, така че ви го препоръчваме горещо.

Imasmi web loading