Книги и филми

Филмите за Холокоста, които никога няма да забравите

09:37, March 04, 2021 | От New Me

                Филмите за Холокоста, които никога няма да забравите

Ще останат в съзнанието ви завинаги

Спомен за лагерите (1985)

Поставяме един огромен надпис 18+ до това заглавие. И пак няма да е достатъчно. Кадрите, които ще видите в този документален филм, са реални и толкова ужасяващи, че никога, наистина никога, няма да ги забравите. Но нека разкажем малко повече за въпросната лента. Един от режисьорите е не друг, а великият Алфред Хичкок. Кадрите са заснети от екип, който през 1945 г. влиза в лагерите на смъртта заедно с войниците, които прочистват териториите от нацистите. Гледките, на които се натъкват в концлагерите, са толкова шокиращи, че филмът е забранен за излъчване в продължение на близо половин век. Човешкият ум не може да побере цялото безумие и непоносимата жестокост спрямо евреите. Част от нещата, които ще видите в този филм, са десетки хиляди мъртви тела на уморени от глад и мъчения хора; сувенири, направени от телата на евреите и продавани от нацистите като нещо за спомен; обгорени и разстреляни трупове, оставени от бягащите германски войници. Само защото някой е вярвал, че на тези безпомощни хора не им се полагало нито да живеят, нито да умрат нормално.  

Списъкът на Шиндлер (1993)

Едва ли са много хората, които не са гледали този изключителен филм, спечелил цели 7 награди Оскар. Лентата е толкова тежка, че няма да сте на себе си дълго време, след като сте я гледали. И в същото ще ви вдъхне надежда и вяра в доброто. Защото по време на война, когато всеки може да върши ужасни неща, без да има последствия и наказания, се намират хора, които решават напук на всичко и с риск за собствения си живот, да правят добро. 

Животът е прекрасен (1997)

Този шедьовър на италианското кино ще се превърне в един от любимите ви филми. В него няма да видите толкова нагледно издевателствата над евреите в лагерите, както е в много други ленти за Холокоста, но ще бъдете разтърсени от силата на любовта и волята да опазиш живота и психиката на най-скъпите си хора, дори да се намираш в Ада на земята. Едва ли има много други филми, които могат да ви накарат да се смеете до сълзи, а накрая да си изплачете очите от всичко видяно и преживяно. С три награди Оскар - за най-добра мъжка главна роля на Роберто Бенини, който е и режисьор на филма; за най-добра оригинална музика и за най-добър чуждоезичен филм.

Пианистът (2002)

Още един емблематичен филм за Втората световна война и Холокоста. Съдбата на един фин човек, който стои толкова гротескно на фона на извращенията на войната, се проследява в лентата. А ужасът е толкова жив, че дори актьорът, превъплътен в главния герой (Ейдриан Броуди), който се подлага на жесток глад, за да изпълни ролята, не може да се съвземе физически и емоционално дълго след края на снимките. Лентата на Роман Полански печели три награди Оскар - за най-добра мъжка роля, за сценарий и за най-добър режисьор.

Изборът на Софи (1982)

Потресаващ филм и един от най-добрите в кариерата на Мерил Стрийп. Лентата е особено тежка и проследява една трагична човешка история - една от многото, свързани с лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Софи в крайна сметка преживява Холокоста, но остава белязана завинаги от бруталното решение, което й налагат да вземе. Филм за това как биват пречупвани и осакатени душите. Неслучайно Мерил Стрийп получава Оскар за тази своя роля - ще усетите всяка емоция като своя собствена, така че ако не сте гледали тази лента, сега е моментът да го направите.

Момчето с раираната пижама (2008)

Филм, базиран на едноименния роман на Джон Бойн. Макар лентата да не се превърна в най-любимата за кинокритиците, зрителите се влюбват в нея и й дават забележителната оценка от близо 8 в IMDb. Войната, омразата и концлагерите, видени през детския поглед. Един разказ от двете страни на телената ограда и приятелството между две момчета, необременени от ненавистта и злото, разяждащи възрастните. Филмът има своите трудни за преглъщане сцени, а финалът най-вероятно ще ви разплаче, но си заслужава да го изгледате поне веднъж в живота. 

Нюрнбергският процес (1961)

Вероятно всеки, който се е интересувал от Холокоста, знае и за този емблематичен процес. На него е потърсена сметка на много малка част от виновниците за зверствата срещу евреите по време на Втората световна война. Звезден актьорски състав ще ви представи и двете гледни точки - тази на жертвите и тази на мъчителите им. Ще бъдете силно повлияни от разказите и силните речи, които ще чуете в съда. В ролите са Джуди Гарланд, Максимилиан Шел, Марлене Дитрих, Бърт Ланкастър, Трейси Спенсър и др. С два Оскара - за най-добра мъжка главна роля и за най-добър сценарий, "Нюрнбергският процес" е от знаменитите ленти на миналия век, които задължително трябва да се гледат и със сигурност дълго ще помните.

Imasmi web loading