Любопитно

Фрина: Леката жена, която обявили за богиня

10:29, January 24, 2020 | От Гергана Тенева

                Фрина: Леката жена, която обявили за богиня

Блудница. Така някои биха нарекли героинята на днешния ни разказ.

Проститутка. Така някои биха нарекли героинята на днешния ни разказ. Блудна жена, която не заслужава уважение, биха казали. Но до голяма степен ще сгрешат.

Фрина била красива, остроумна и добре образована. Мъжете пълзели в краката й, а жените й завиждали. Тя била най-красивата и най-одумваната хетера в цяла Древна Гърция.

Хетерите умеели да задоволяват и най-изтънчените мъжки изисквания не само за секс, но и за естетическа наслада, душевна близост и интелектуално общуване. Свирели изкусно на флейта, познавали литературата и изкуството, историята, философията и мистичните ритуали.

Чарли Чаплин и кучето Брауни във филма

Как откраднаха тялото на Чарли Чаплин от гроба?

И също като „колежките" си от онова време (IV пр. Хр.), Фрина можела да разговаря на  разнообразни теми, включително за политика, философия и изкуство. Истинското й име било Мнесарете - „помнеща вярата".

А прякорът й Фрина („жаба") идвал от жълтеникавия цвят на кожата й. Да, древните гърци не били особено ласкателни, що се отнася до прозвищата, които измисляли.

Интересното е, че Фрина, въпреки професията си, криела прелестите си от обществото. Ходела с широка роба, никога не посещавала публичните бани и не слагала грим.

Тя обаче изкарвала толкова пари с тялото си, че дори предложила да помогне със средства за възстановяването на стените на Tива, с изискването на тях двусмислено да пише: „Фрина вдига това, което Александър разрушава".

Photo by Jarosław Kwoczała on Unsplash

НА ИНАТ: Защо американците още мерят по Фаренхайт?

И въпреки, че предложението й било отхвърлено, богатите мъже продължили да се редят на опашка, за да бъдат с нея. Сред тях бил и най-талантливият скулптор в Древна Гърция – Праксител. Той я използвал като модел за статуята си на Афродита от Книдoс, което пък превърнало Фрина в идеал за красота за векове напред. 

Според разказите на Луций, един знатен грък бил толкова запленен от скулптурата, че останал цяла нощ край нея. На сутринта мъжът бил спипан на „местопрестъплението", а срамът и унижението му били толкова големи, че се удавил в морето.

А навикът на Фрина да позира като богинята на любовта и красотата скоро я вкарал в беда. Срещу нея били повдигнати обвинения за безбожие и непочтителност. Същите обвинения, които осъждат и Сократ на смърт.

Всъщност има няколко версии защо Фрина била съдена. Една от тях е, че тя, като организатор на религиозно братство, е обвинена от свой бивш клиент, че е поклонница на чужди божества.

Месалина: Между властта и разврата!

Пред ареопага (съда в Древна Атина) в нейна защита се включва най-известният по онова време оратор и адвокат Хиперид. Излишно е да казваме, че той също бил в дългия й списък с любовници.

Отчаян, че тя ще умре, Хиперид прави нещо дръзко и невиждано дотогава – с един замах къса робата на Фрина пред смаяния поглед на съдебните заседатели. 

С падането на дрехата й (под която тя е чисто гола), падат и обвиненията срещу нея. Аргументът – само Бог може да извае толкова красив бюст и затова убийството на Фрина би било богохулство.

Така тя се превръща в единствената жена в историята, която е обявена за божествено красива от легитимен съд.

Фрина пред Арeопага. Жан-Леон Джером, 1861

Imasmi web loading