Гай Фокс

Автор: New Me

30 Януари 2018

На 5-и ноември всяка година във Великобритания се отбелязва „Денят на Гай Фокс“.  Този народен празник е известен още като „Нощта на огньовете“ . Но откъде тръгва тази традиция...връщаме лентата назад.

През далечния 5 ноември 1605 година се случва Барутният заговор. Група католици правят опит да взривят британския парламент, но опитът е неуспешен. 25-годишният Гай Фокс е сред заговорниците за преврата. Докато подготвяли взривяването на Камарата на лордовете, в подземията на сградата били внесени 36 бурета с барут. Ролята на Фокс била ключова – трябвало да подпали фитила, а след това да избяга. Големият проблем, както често става, бил, че твърде много хора били наясно със заговора. Анонимно писмо до един от лордовете издал групата католици. В него се предупреждавали лордовете да не ходят на откриването на сесията на парламента.

Вижте още: 7 древни ритуали за ново начало

През нощта именно на 5-ти ноември била претърсена сградата, а в подземията – открит скрилият се Фокс. Нали помните, трябвало да подпали складирания барут?

Фокс, заедно с останалите заговорници, били екзекутирани на 31 януари 1606г.

Иначе той живее кратко, но определено не безинтересно. Роден е през 1570 г. в Стоунгейт. Това е и единственото място в Англия, където не се празнува 5 ноември. Семейството му е протестантско, но той се обръща към католицизма в юношеските си години. Тези години са трудни за католиците, към които не се проявява особено разбиране. Всъщност хората зад Барутния заговор са мотивирани именно от отношението, което има към тях. Освен това искали да убият Джеймс I, който бил шотландец. След като е заловен, Фокс обяснява, че иска да убие краля, защото го смята за болест за народа.

Вижте още: 6 мита, в които да не вярваш

Ето как се породила и традицията – малко след проваления заговор, английският парламент приел закон, с който 5-ти ноември се отбелязва като “Ден на благодарност за спасението”. Повече от 200 години законът бил в сила, след това бил отменен, но напразно – и до днес традицията да се отбелязва си остава жива. Празникът се нарича “Денят на Гай Фокс” или “Нощта на огньовете”. Из цяла Англия се изгарят сламени чучела, символизиращи заговорника Гай Фокс. По тази или друга причина, но Фокс се нарежда сред 30-те най-велики британци, според проучване на ВВС.

Прословутата маска на Гай Фокс е с широка усмивка, червени бузи, тънки мустаци и остра брада. Сигурно се сещате веднага за „Анонимните“. Ей, този Фокс голяма работа излезе, нали?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща