Любопитно

Графинята-чудовище

10:16, August 21, 2018 | От New Me

                Графинята-чудовище

На 21 август 1614 г. умира Ержебет Батори, за да остане в историята като най-злата жена

Нека започнем оттам... Коя е унгарската графиня Ержебет Батори? Тя произхожда от една от най-старите и заможни аристократични фамилии в Трансилвания. Когато е на 11 г. баща ѝ Георге Батори умира и майка ѝ Ана Батори я праща за възпитание при семейството на нейния годеник. През 1575 г., на 15 г., е омъжена за граф Ференц Надажди, герой от турския фронт, с когото се оттеглят в замъка Шейде, изолиран в полите на Карпатите. Графът умира, когато Ержебет е на 44 години.

И ако накратно можем да определим живота на Батори, то би било така - Кървавата графиня. Историята твърди, че е убила около 600 млади момичета. Източници твърдят различни неща - че ги е умъртвявала от садизъм, че се е къпела в кръвта им, за да остане вечно млада...Освен това се знае, че тя е била дребнава и нарцистична. Сменяла тоалетите си по шест пъти на ден и прекарвала с часове пред огледалото, наслаждавайки се на легендарната си красота. Използвала всякакви помади и мазила, за да запази и избели кожата си.

Вижте още: Месалина: Между властта и разврата!

Някъде 1609-1610г. започва да се разплита мистерията какво се случва зад вратите на замъка. След като до него достигат слухове, че няколко млади жени от околността са държани против волята им в него, унгарският крал Матиас ІІ изпраща група мъже да проверят какво се случва. 

Те обаче трябвало да се промъкнат в замъка и тайно да проверят какво става вътре. В селото се говорело, че тази вечер господарката на замъка ще организира едно от своите тайни сборища. Местните твърдяли, че често се чуват писъци, а млади момичета изчезвали и били убити, но никой не смеел да говори за това на висок глас. За изненада на мъжете вратите на замъка били отворени и те лесно се озовали вътре. 

Вижте още: Храни, които бяха измислени по погрешка

За да се натъкнат още в първия момент на полуголо младо момиче, което лежало на студения каменен под в голямата зала. Тялото й било безжизнено и бледо, сякаш всичката кръв била източена от нея – точно според слуховете.

Само на няколко крачки от тях, постряно на земята, лежало още едно момиче, но този път живо. Мъжете видели, че тялото й е прободено на много места. Групата се натъкнала на още един женски труп, вързан с вериги за една колона. По тялото й имало следи от побой и изгаряния, както и белези от бой с камшик. И тя също била обезкървена. Изглежда тези момичета били подложени на някакви дяволски ритуални церемонии, свързани с източването на кръв.

Вижте още: Признаците, че котката ти е ''нормална''

Слизайки към подземията, мъжете се натъкнали на затворнически килии пълни с жени и деца. Повечето едва се движели от липсата на кръв.  Мъжете освободили пленничките и ги извели от замъка преди да продължат претърсването.

Не съществуват запазени сведения за онова, на което се натъква групата през онази нощ, вероятно поради характера на видяното – твърде чудовищен, за да бъде описан на хартия – но от последвалите съдебни заседания са останали предостатъчно записки. Властите отвели графинята в една стая в нейния собствен замък, където я затворили, докато вземат решение за съдбата й.

До 1609 г. неин партньор в престъпленията била една малко позната фигура на име Анна Дарвулиа, а след това и вдовицата Ержи Маджорова. С други думи, графинята не била сама в безчинствата си. Предполага се, че точно Маджорова я е окуражила да отвлича момичета и от низшето дворянство. Те били примамвани в замъка под предлог, че ще работят там като слугини, а след това били заключвани в тъмница.

Вижте още: Добра новина: в мозъка има бутон Изтрий

Докато Ержебет очаквала започването на процеса, замъкът бил претърсен за доказателства. Били открити кости и други човешки останки, както и дрехи и лични вещи, принадлежащи на изчезналите момичета. Самата графиня не се явила на делото, нито пък свидетелствала. Тя останала в замъка си и упорито твърдяла, че е невинна.  Официалните обвинения остават за 80 убийства, макар че се предполага да е убила близо 600 млади момичета. 

В крайна сметка благодарение на родата си Ержебет Батори била осъдена на доживотен затвор и била затворена в няколко стаи в нейния замък Чахтице. Тя била заключена в стаите си, прозорците и вратите били зазидани, като били оставени само тънки отвори, през които да й дават храна. След три и половина години, през лятото на 1614  (или 1613г.), тя умира на 54-годишна възраст.  Така Ержебет и до ден днешен е известна като едно от най-жестоките чудовища в историята.

Imasmi web loading