Здраве

Грижа за жената: Когато грипът те тръшне, както лъв - антилопа

23:31, November 19, 2017 | От Христина Йорданова

                Грижа за жената: Когато грипът те тръшне, както лъв - антилопа

Ако все пак усещате симотоми на настинка и грип, ето няколко съвета...

Здравейте, отново! Вече е ноември. Месецът на настинките, мъглите и грипа. Затова днес ще ви разкажа личната си история за грипа отпреди седмица, който ме повали, както лъв - антилопа, и ме държа прикована за леглото дни наред…

Всичко започна миналата седмица с така чаканата почивка в един от зимните ни курорти. Е, не е зима и нямаше ски, но за мен са достатъчни малко чист въздух, сауна и спокойствие. 

И ето тук се превърнах в нищо неподозиращата антилопа. През тези два дни на пълен психически и физически релакс, и похапване на най-различни вкусотийки, с нищо не очаквах, че ще се разболея, когато се върна. Да, три часа след като се прибрах, носът ми се запуши, а след това започна да тече. Аз, разбира се не му обърнах внимание. Вечерта ме заболя главата. Но това не беше обикновено главоболие - вдигнах температура. А на сутринта отново бях на работа.

Сега е моментът да се обърна към всички работещи дами-супергерои: НЕ пренебрегвайте първите симптоми на настинка и грип. И особено към здравните специалисти - вирусите вече доказаха, че и нас ни хващат, и не винаги можем да избягаме!

Вижте още: Грижа за жената: Колко опасни са болките в гръбнака?

В същия ден работих до обяд, все пак имах някакво благоразумие. Даже реших да започна детокс програма за изчистване на стомашно-чревния тракт (това ще бъде тема в някоя от следващите статии). Вечерта пак главоболие и леко схващане на врата. На другия ден започнах да пия повече чайове и вода. Само че след всяка чаша чувствах все по-голям дискомфорт в областта на стомаха и корема, някаква тежест, сякаш нещо не беше наред. И не беше… 

Вирусът беше дошъл. Вечерта внезапно ми стана студено, завих се с най-дебелото одеяло и не след дълго температурата пак се появи. Започна всяка става и мускул да ме боли, не можех място да си намеря, но трябваше да лежа. Не след дълго услужлив член на семейството ми разтвори в топла вода едно от онези прахчета, с високо съдържание на парацетамол, които непрекъснато рекламират, и буквално ме принуди да го изпия. Нямаше как - изпих го, макар едвам-едвам. Заспах, стоплих се и температурата спадна. А той беше истински герой.

И сега, ако си мислите, че всичко е приключило - жестоко се лъжете. Както си спя най-спокойно (доколкото може, заради болките в тялото) и изведнъж топла вълна ме обля и позив за повръщане. Скачам от леглото и право в банята. 

След проучване на съдържанието си легнах с облекчение. Но червата ми не бяха на същото мнение, цяла нощ къркореха сякаш съм изяла нещо живо, а то се опитва да излезе. Сцената с тичането до талетната се повтори още няколко пъти през нощта и и веднъж сутринта. И започнах да се чудя колко пъти още, като стомахът ми вече е абсолютно празен.

На сутринта станах с още по-силни болки и дори не можех да се движа нормално. Всяко движение, и най-простото, изискваше много усилия, а нямах никакви силички в мен. В този ден не хапнах нищо. Само при мисълта за храна ми призляваше. Само вода на малки глътки. По някое време следобед същият герой от вечерта ме замъкна към лекарския кабинет, като по пътя ми беше заставено да изям една препечена филия, защото “съм болна”, и защото “трябва да се храня, иначе ще стане по-зле”. Е, с триста зора изядох половината.

Вижте още: Грижа за жената: Преодоляване на проблеми след раждането

Джипи-то, разбира се, предписа антибиотик за вируса, който аз вече знаех, че няма да пия, и пробиотик, за който съм съгласна. Прибрах се вкъщи и пак в леглото. Не след дълго повръщането започна отново. Пустата филия, знаех си, че не трябва да ям, “ама за да се оправя”…

През това време се чудех кога най-после ще се оправя и ще се върна към нормалното си ежедневие, а то беше: цяла седмица на пълен и препълен работен ден, и много хора, които разчитат на мен и са поверили здравето си в моите ръце. И ето го, отговорът дойде – ами моето здраве?! Къде оставих и забравих своето здраве и почивка? Някъде из дългите работни седмици и извънредни часове. Там, където е границата на нормалните човешки възможности със суперсилите. Само че суперсили няма, а вместо това имунитетът спада и тялото ни става подходящ приемник за всякакви патогени.

Обадих се по спешност на моя близка приятелка - лекар, за да ми включи система вкъщи, за да не се обезводня напълно.

Внимание! Не правете това вкъщи, ако не сте на 100% запознати със състоянието си и нямате добър специалист под ръка (благодаря ти, Ирина!). За всички останали случаи - тел. 112 или с кола до първото спешно отделение!

Останах си вкъщи до края на седмицата. Много сън, внимателно захранване и почивка. Всички симптоми на грипа изчезнаха. Възстановявам се успешно и без антибиотик, въпреки това ще си дам още малко почивка до пълно възстановяване.

Ако и вие някога сте имали такава седмица, сега ще ви дам няколко съвета как да се предпазите от настинките и как да реагирате, когато се появят:

1. Преди всичко добрата храна и витамините в нея поддържат имунитета в тялото ни. Домашно приготвената храна, плодовете и зеленчуците, прясно изцедените сокове ще ви помогнат да поддържате стомашно-чревния тракт без да се натоварва излишно. Ограничете приема на зрънчовци и бързи храни, в които няма нищо полезно.

2. Пийте повече вода и чайове с имуностимулатори като ехинацея, джинджифил и черен бъз. Чай от мащерка или жълт кантарион е чудесно предложение за край на работния ден. Любителите на сладичко могат да добавят мед, вместо захар.

3. За дамите с перфектно тяло - забравете за голите коремчета и кръстове, вече не е лято. Откритите части от тялото дават предпоставка за заболявания на подлежащите органи. Пример за това са циститите при тинейджърките, които искат да са в крак с модата. Приберете летните обувки и извадете топлите боти и ботуши. Неслучайно се казва, че откъм краката най-бързо се изстива. Вече е есен, извадете топлите дрехи. Може да добавите шал и шапка в модерни десени при ветровито време.

4. Във въздуха по време на мъгли се задържат всички мръсотии, а за двумилионен град това са доста такива. Ако често ползвате градски транспорт, то неизменно сте изложени на риск от заразяване с различни патогени. Дори да ви се струва странно, носете маски, за да се предпазите. Мийте ръцете си често, за да премахнете микробите и проветрявайте, за да не се задържат във въздуха. Хигиената вкъщи и на работното място ще намалят риска от разболяване.

5. Редовната физическа активност поддържа общия тонус и извежда токсините от тялото. Може да я прилагате под различни форми според желанията си - фитнес, аеробика, танци, йога или др. Дори един-два пъти седмично, спортът ще ви поддържа във форма.

6. И накрая, но не на последно място - сънят и почивката. Скъпи дами, работата и ангажиментите никога няма да свършат. Преумората потиска имунитета и увеличава риска от заболеваемост. Своевременната почивка, отдихът и сънят са задължително условие, за да намалим стреса и предразположението към заболявания.

Ако все пак усещате симотоми на настинка и грип, ето няколко съвета:

1. Останете си вкъщи, докато се почувствате по-добре.

2. Познатият метод с натопените крака в легенче гореща вода и морска сол, ще свърши работа, ако сте се намръзнали навън.

3. Инхалация в домашни условия със сода и лайка ще ви помогне при кашлица. А компрес с мед и нарязан лимон ще намали болката в гърлото.

4. Може да използвате домашни капки с вода и сол при ринит.

5. И ако все пак болестният процес е напреднал, направете консултация с лекар.

Погрижете се за себе си, използвайте съветите, които ви дадох, и бъдете здрави!

Imasmi web loading