Здраве

Грижа за жената: Колко опасни са болките в гръбнака?

09:48, October 09, 2017 | От Христина Йорданова

                Грижа за жената: Колко опасни са болките в гръбнака?

Болките в областта на гръбнака са една от най-честите причини за посещение при физиотерапевт или лекар.

Скелетът на човека се състои от 206 кости, като негова основна част е гръбначният стълб.

Гръбнакът е изграден от отделни прешлени, които оформят нормално съществуващи извивки от основата на черепа до таза.

Цялата тази структура има функцията на амортисьор - поема и преразпределя тежестта на тялото, натоварванията при движение и при извършване на различни дейности. Прешлените и междупрешленовите дискове са обединени от съединителна тъкан и мускули, които подкрепят гръбнака, осигуряват подвижността му и подпомагат работата му.

Друга важна част от скелета е тазът, който се намира в основата на гръбначния стълб, като осигурява закрепване на долните крайници към тялото, а също така поддържа и обхваща редица жизненоважни органи.

Основната биомеханична функция на тазовия пръстен е да трансформира тежестта на тялото от гръбнака към тазобедрените стави и долните крайници, за което е нужна стабилност на пръстена, без да се нарушава анатомичната му цялост. А тази цялост е обезпечена от много връзки, сухожилия и мускули, които трябва да работят в синхрон.

Поради съвкупността от кости, мускули, нерви и стави е трудно да се дефинира причината за болката в гърба. Много често тя не е предизвикана от сериозно увреждане или заболявания. Но може да се причини от леки навяхвания, деформации или наранявания, притискания или раздразнения на нерви.

Болките в областта на гръбнака са една от най-честите причини за посещение при физиотерапевт или лекар. Те могат да бъдат задействани от ежедневните дейности у дома или на работа, или да се развият постепенно с течение на времето. Почти на всеки човек се е случвало поне веднъж да изпита болка около или по  гръбначния стълб, било то в гърба, кръста или врата.

Най- честите причини за болковата симптоматика са:

• Претоварване на мускулите на гръбначния стълб – например по време на спорт, многократно повтарящи се еднотипни движения от ежедневието или свързани с целенасочена двигателната активност.

• Рискови усуквания на тялото встрани или рязко навеждане напред или назад

• Повдигане, носене, дърпане или бутане на тежки предмети

• Лоша поза при стоене прав и в седнало положение – неправилно наведен напред и за дълъг период, принудителна преведена поза на стол при работа на бюро

• Шофиране за дълги периоди без почивка и смяна на позицията

• Преразтягане на връзките и мускулите на гръбначния стълб

• Наднормено тегло

• Прием на кортикостероидни медикаменти

• Тумори и др.

Днешната статия е насочена към всички, на които работният ден протича в седнало положение - счетоводители, програмисти, шофьори и др.

Работата в офис, часове наред пред компютъра е истинско изпитание за гръбнака и изобщо за опорно-двигателния апарат. Един от дефектите на такъв работен режим е “застиването” в една и съща поза, което води до мускулен дисбаланс. Намаляването на тонуса на една група мускули (хипотонус), води до компенсаторно засилване тонуса на други (хипертонус).

Болки в хипертоничните и скъсени мускули се формират в зоните, където преминава нерв. В хипотоничните и преразтегнати мускули болката е в сухожилията, които се залавят към ставите. Пример за това е дисбалансът на мускулите в областта на таза, при което вследствие на продължителното седене, големият седалищен мускул се отпуска, а неговата функция се опитва да компенсира много по-малкия крушовиден мускул. Резултатът е отпуснат таз, болки в гърба и областта на тазобдрените стави в тригерните зони.

Друг характерен пример за това е в горната - шийно-гръдна област на тялото, където раменете са приведени, главата е наведена напред, а лопатките са раздалечени. Това води до болки в шийния отдел на гръбнака, ошипяване, изтръпване в горните крайници, чести главоболия,заради притискането на вертебралните артерии и дори до затруднено дишане.

Известно е правилото – след 50-60 минути работа пред компютър, да следват десетина минути раздвижване и смяна на позицията.

 В следващото видео ще ви покажем няколко лесни за изпълнение на работното място упражнения. Те ще намалят болките в областта на гръбнака, раменния пояс и таза, ще поддържат мускулния баланс и ще ви предпазят от по-нататъшни дегенеративни изменения.

Вижте тук няколко ефикасни упражнения за стягане на таза.

 

Imasmi web loading