Хелоуин: Какво чудовище си според зодията?

Снимка на Carabo Spain от Pixabay

Снимка на Carabo Spain от Pixabay

30 Октомври 2020

Хелоуин наближава, а с него и един фундаментален въпрос: кое адово изчадие (или не чак толкова адово) хармонизира най-добре с вътрешния ни свят. Днес ви предлагаме един списък с обосновани предложения за това какво чудовище следва да бъдете според зодията си.

Овен - Дракон

В повечето фолклорни традиции, драконът е олицетворение на хаоса, необузданата природа... и кофти характера като цяло. Както овните, така и драконите са трудно контролируеми (дори и от самите себе си), лесно избухващи и (буквално) изпепеляващи. Обикновено овните нямат нужда от специален ден, за да изригнат мощно и да стресират хората около себе си, но Хелоуин е поредното им страхотно оправдание.

Телец - Джудже

Нека за миг забравим за “Снежанка и седемте джуджета” и да погледнем какво казва автентичният фолклор. Там джуджетата са малко странни и доста сложни малки същества, които учудващо много напомнят за любимите телци: те създават медовината на поезията, събират съкровища с магически сили и се славят като необуздани сексуални хищници, които смело пожелават богове и богини. Те са изключително горди, малко мрачни, особено твърдоглави… И обикновено доста гладни.

Снимка на MireXa от Pixabay

Най-смущаващите любовни песни в българския фолклор

Близнаци - Пикси

Пикси са създания от Британския фолклор, които перфектно обобщават нрава на близнаците. Те са феи, но не точно. Добросърдечни, но не съвсем. Забавни, но не по общоприетия стандарт за хумор. Пикси феите са дяволити, закачливи, и по детски привлекателни; те обичат да танцуват и да се бият, да заблуждават изгубените пътници, да крадат конете и децата им. Това е доста забавно, освен ако междувременно не убият някого без да искат. “Но какво пък толкова”, биха казали близнаците.

Рак - Вампир

Преди всичко, нека уточним нещо - ДА, вампирите също могат да плачат, макар и с кървави сълзи. Според преданията, те дори усещат всяка една човешка емоция многократно по-силно и завладяващо. И ето ги: мрачни, тихи, ефирни като сянка; обладани от тъмни помисли и изсмукващи живота от околните - ако не буквално, то поне метафорично. Щастлив Хелоуин, мили раци!

Как протестират различните зодии?

Лъв - Феникс

Едва ли фениксът избухва в пламъци, за да привлече вниманието на околните, но какво пък - вие можете да опитате. Безсмъртната птица символизира светлината, прераждането, красотата и триумфа на красотата и живота над мрака и смъртта. И тъй като всички знаем отлично, че лъвът така или иначе вече царства над света на смъртните - Хелоуин е перфектен повод той да пренесе осанката си и от другата страна.

Дева - Диментор

Ако не знаете какво е диментор, вие имате неизживяно детство, както и повечето деви. Това е добро начало. Дименторът е тъмно създание, което изсмуква човешко щастие, създавайки атмосфера на студ, тъмнина и отчаяние. Щастливи ли са дименторите, след като поглъщат цялото щастие около себе си? Не. Те просто циркулират високо над всичко и търсят поредния несъвършен щастливец, чието малоумно щастие не биха могли да толерират нито секунда повече.

Снимка на Clker-Free-Vector-Images от Pixabay

Коя известна личност си според зодията?

Везни - Елф

Дори когато избират чудовище, везните ще изберат дружелюбно чудовище, за да балансират ситуацията. Ето защо, на Хелоуин те ще бъдат елфи - ефирни, светли, красиви и божествени - съчетаващи добро и зло, човешко и свръхестествено, смиреност и надменност, силата да унищожават и силата да лекуват. А докато решат коя от всичките си способности да демонстрират, Хелоуин ще е отминал и ще ги е оставил в обичайното им състояние: объркани и лежащи на дивана с три торби шоколадови лакомства.

Скорпион - Базилиск

На света има само две същества, които могат да убиват с поглед - това са базилискът и представителят на зодия скорпион. Добрите новини са две: базилискът не съществува, а скорпионът обикновено не би изгубил времето си, за да ви гледа. На Хелоуин, скорпионите могат да покажат себе си в пълния си блясък: величествени, потайни и потенциално смъртоносни за всеки, който се озове на пътя им, без да е желан.

SpongeBob SquarePants (1999)

Ако българските политици бяха анимационни герои

Стрелец - Леприкон

В ирландския фолклор леприконът е описан като “самотна фея” и това е най-гениалното определение за всеки един стрелец. Макар и социални същества, стрелците обикновено са самотни в мечтанията и тайнствените си приключения. Изгубени в дълбоките гори, в търсене на неоткрити съкровища, в лутане между дружелюбната и злокобно чалнатата си същност - стрелците са смирени и диви, нежни и невъздържани, хора и леприкони.

Козирог - Химера

В гръцката митология химерата се изобразява като лъв - с глава на коза, стърчаща от гърба му, и опашка, която завършва със змийска глава. Сега вече знаете защо всеки козирог, който някога сте срещали, е едновременно лъв, змия и коза. Разбирайте - безумно смел, мъничко злобен и… Е, знаете. Невъобразими и сюрреалистични - козирозите са горди с всяка част от безумния си душевен бриколаж, а Хелоуин е перфектният момент да демонстрират тази гордост. Разбира се, след като си свършат работа.

Photo by Yuri Efremov on Unsplash

Кой литературен шедьовър си според зодията?

Водолей - Харпия

Харпиите са човешки лешояди с не твърде благ нрав, или поне така ни казват древните гърци. Водолеят е въздушен знак, а харпиите - духове на вятъра и олицетворение на разрушителната му природа. Тези две чудовища споделят някои специфични характеристики: въдворяват справедливост според субективните си представи за такава, изтезават околните за удоволствие и сеят разруха навсякъде, където се появят.

Риби - Сирена

В европейската традиция сирените (след периода на Древна Гърция по-познати като русалки) са вълшебни създания, които привличат хората със своите омайни песни и магически гласове. Какво правят с тях след като ги вкарат в прегръдките си е въпрос на интерпретация. Някои биха го нарекли любов. Обективно погледнато, то е по-скоро мъчително убийство.

Готови ли сте за празника?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща