Здраве

Хималайска vs морска сол. Коя е по-полезна?

07:23, March 29, 2021 | От New Me

                Хималайска vs морска сол. Коя е по-полезна?

Ето го и отговора!

Здравните експерти обсъждат какво трябва да знаете, за да изберете между морска сол и розова хималайска сол и как яденето на сол влияе на вашето здраве. 

Морската сол се създава чрез изпаряването на океанската вода или солените езера. За разлика от трапезната сол, която се добива от земята и се преработва за филтриране на излишните минерали, морската сол получава минимална обработка. Освен това процесът на изпаряване позволява на морската сол да запази следи от минерали, от които телата ни се нуждаят, като калий, калций и магнезий, според Американската сърдечна асоциация.

Ако някога сте попаднали на розова хималайска сол в магазина за хранителни стоки, може би сте се замислили дали можете да се доверите на толкова цветен продукт. Бъдете спокойни обаче, розовият цвят е напълно нормален. Тъй като розовата хималайска сол се добива ръчно и се смила, производителите на тази сол твърдят, че тя е дори по-естествена от морската сол. По отношение на състава си, розовата хималайска сол има следи от по-полезни минерали от морската сол. Докато морската сол съдържа късчета от 72 частици, розовата хималайска сол има всички 84 основни микроелементи, необходими на тялото ви. Това несъответствие кара повечето здравни специалисти да оценяват розовата хималайска сол по-високо от другите соли.

И така, кое е по-добре за вашето здраве? След като разполагате с фактите и за двата вида сол, вероятно се чудите кой тип всъщност е по-добър за вашето здраве.

На пръв поглед микропластиците, металите и по-малко полезни елементи, които се намират в морската сол, изглежда показват, че розовата хималайска сол е по-правилният избор. Въпреки това, количеството на "вредните" материали в морската сол всъщност е толкова малко, че въздействието върху здравето е незначително, показва проучване от 2017 г. в Scientific Reports.

С други думи, нито една от тези соли не е по-лоша за вашето здраве, но твърде много от всякаква сол „може да доведе до високо кръвно налягане, клетъчно разстройство и дори да съблече лигавицата на стомаха, за да увеличи риска от рак на стомаха“, казват специалиститете. Това са само три от многото начини, по които консумирането на твърде много сол вреди на вашето здраве. 

Тъй като морската сол и розовата хималайска сол са отлични източници на натриев хлорид, изберете солта, която повече ви харесва, но не прекалявайте с ползването й. 

Imasmi web loading