Хората, които плачат на филми, са най-силни

Автор: New Me

28 Януари 2019

През целия си живот ние сме обезкуражени да изразяваме свободно емоциите си и ни казват, че плачът е признак на слабост и едва ли не трябва да ни е срам от сълзите. И все пак, плачът е естествен начин на нашето тяло да реагира на силна болка, тъга и радост.

С течение на времето се научаваме да поглъщаме сълзите и да се изразяваме по по-подходящ начин. Но някои хора, изглежда, не са в състояние да задържат сълзите си, когато са в киното или в театъра, и често се смятат за емоционално слаби.

Ние обаче разбиваме тези стереотипи, тъй като тези хора са очевидно много по-силни, отколкото се смята. Те са силно емпатични и са склонни да се идентифицират с други хора, опитвайки се да разберат своите чувства и емоции. Емпатията е решаващ аспект от емоционалната интелигентност и тази способност е известна сред великите лидери и много успешни индивиди. Тези хора са психически твърди и знаят как да се отнасят към другите и споделят своята болка, скръб или щастие. Освен това те са по-щедри и общителни. Когато стъпим в обувките на героя и си представим различна реалност, ние се развиваме в по-отворени индивиди и ставаме все по-състрадателни към другите.

Нека си припомним думите на Роджър Еберт: „Живеем в кутия пространство и време. Филмите са прозорци в стените му. Те ни позволяват да влезем в други умове, не само в смисъл на идентифициране с героите, въпреки че това е важна част от него, но като виждаме света като друг човек".

Затова следващия път, когато ви се плаче на филм или постановка, изобщо не се притеснявайте да го направите. Тези сълзи ще ви направят още по-силни. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща