Любопитно, Вкусно

Храни, които бяха измислени по погрешка

07:56, July 26, 2021 | От New Me

                Храни, които бяха измислени по погрешка

А колко скучно щеше да е иначе...

Чудили ли сте някога как са били измислени някои от любимите ви храни?

Повечето от нас вероятно очакват готвач или служител в голяма компания да експериментира безкрайно, за да създаде перфектния вкус. Накрая, след дни или дори месеци упорита работа, се създава нова храна. Но се оказва, че чистият тъп късмет често е най-големият изобретател. Ето 10 любими храни, които се получават съвсем случайно.

Сладолед на клечка

През 1905 г. Франк Епсперон изобретил ледената близалка. Това вкусно плодово десертче е идеален вариант за летните горещини. Франк е само на 11 години, когато го измислил без да иска дори. Случайно той оставя смес от сода и вода на верандата за през нощта. На следващата сутрин пръчката, която бил използвал за разбъркване на содата, била замръзнала. Младият изобретател продължил да ближе содата от пръчката. Той я нарекъл "Epsicle". През 1924 г. той патентовал своето изобретение и го преименува на "Popsicle". 

Бисквити с шоколадови парченца

През 1930 г. Рут Уейкфийлд изобретил бисквитка с шоколадови парченца. Може да се чудите как такава вкусотия може да бъде създадена по погрешка. Рут и съпругът й притежавали туристическа хижа, наречена Toll House Inn.

Един ден тя правела шоколадови бисквити за многото си гости и открила, че няма шоколад за готвене. Не й се ходело до магазина, затова нарязала шоколад Nestle и го сложила в бисквитите. Мислела, че парченцата ще се разтопят, но вместо това изобретила бисквитките с шоколадови парченца. 

Сладоледени фунии

През 1904 г. Арнолд Форначу създава конуси за сладолед - с известна помощ от друг продавач. Бизнесът процъфтявал през този горещ летен ден и в крайна сметка Арнолд свършва пластмасовите чашки. За щастие, сладкарят бил наблизо. Той имал няколко останали вафли и показал на Арнолд как да ги навие, за да образува подобна на конус форма, която лесно би задържала достатъчно количество сладолед. Всички можем да благодарим на Арнолд Форначу и на готвача за това чудесно изобретение.

Сандвичът

През 18 век граф Джон Монтауг открил, че две парчета хляб с маруля, домати, лук и сос могат да бъдат ужасно вкусни. Има много версии, които предполагат защо и как е направен сандвичът.

Една по-популярна гласи, че Джон Монтауг играел толкова много на карти, че често нямал време да стане и само искал да му се донесе месо между две тънки филийки хляб. По този начин той би могъл да яде храна, без да използва вилица или да си изцапа ръцете, като директно докосва месото.

С течение на времето хората помислили за различните видове сандвичи, които ядем днес. Сега допълваме сандвичите с месо, зеленчуци, сосове и какво ли още не. 

Тофу

Много истории има защо и как е измислено тофуто, но тази тук е една от най-популярните. Според нея китайски готвач случайно пуска парче извара в соево мляко. Изненадващо, клиентите му се влюбили в новия вкус. До днес хората ядат тофу като заместител на месо или просто като здравословна вегетарианска опция.

Картофен чипс

През 1853 г. Джордж Кръм работил в заведение в Саратога Спрингс. Един ден лоялен клиент поръчал порция пържени картофи, но не харесал дебелината им. Затова ги върнал обратно в кухнята, за да бъде насязани на по-тънко. Искането му било взето сериозно, а готвачът изпълнил новата поръчка. И така няколко пъти, като все не били достатъчно тънко нарязани. Уморен от оплакванията, Джордж взел картофи и ги разряза толкова тънко, колкото можел. Този път клиентът бил меко казано доволен, а така води началото си и чипсът.

Кока-Кола

През 1886 г. Джон Пембъртън изобретил една от най-обичаните газирани напитки. Той бил ветеран от войната, ранен по време битка, силно пристрастен към морфина впоследствие. Пембъртън искал да създаде заместител на морфина, за да облекчи зависимостта си. Той многократно експериментира, докато създал формула с малки количества кокаин и орех. Разбира се, напитката претърпява доста промени от първоначалния си вариант. 

Imasmi web loading