Има ли доверие след изневяра?

Автор: New Me

27 Февруари 2019

Много хора прекратяват връзката веднага, ако разкрият изневяра. Но ако решите да дадете втори шанс, може ли да се доверите отново на партньора? Или сянката на предателството ще тегне завинаги върху отношенията ви? Според психолозите отговорът зависи от няколко фактора. 

Джей Кент-Фераро, доктор на науките и автор на иследвания по темата, твърди, че пърата крачка след изневярата трябва да бъде намиране на причината единият партньор да го направи. Някои от причините за изневяра са патологични, казва Кент-Фераро. Други мотиви за измама могат да бъдат отмъстителни, като пасивна агресия, отмъщение или целенасочен саботаж на връзката. Не винаги виновникът е имал лоши намерения. Според доктора понякога изневярата се дължи на лоша преценка, мимолетно увлечение, криза на средната възраст дори.

Ако причината за изневярата е свързана с проблемите на връзката, шансовете за истински отношения след това клонят към нулата. И все пак, ако причината е свързана с лични проблеми, решаването на проблемите на този човек може да означава, че в крайна сметка може да се възстанови и доверието между партньорите.  

След аферата…

Важно е да се намери време за жертвата на изневяра да обработи чувствата си. След това, ако хората в отношенията искат да опитат отново, как "измамникът" ще подходи е добър показател за успеха на връзката. Д-р Диана Киршнер е психолог и експерт по връзки, който казва, че има няколко сигнални знака, които показват, че в двойката все още има надежда. Един от тях е, ако човекът наистина съжалява за аферата и поема отговорност за нея, казва тя. След това партньорът незабавно прекъсва всички контакти с лицето, с което той или тя изневерява. Друг сигнал е, ако е честен за проблемите със себе си, проблемите с връзката и това, което пречи да вървите напред заедно.  

Робърт Вайс, автор на няколко книги за изневярата и физическата зависимост, казва, че тоталната честност е единственият начин да се възстанови доверието след афера. Докато жертвата отново не се почувства комфортно, човекът, който е изневерил, трябва постоянно да бъде отворен за разговори.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща