Любопитно

Интересно: Как цветовете ни влияят в ежедневието

09:51, June 09, 2021 | От New Me

                Интересно: Как цветовете ни влияят в ежедневието

Ето как различните цветове на нещата около вас могат да повлияят на емоционалното ви състояние.

Маркетинговите гурута ефективно използват цветната психология за създаване на специфични асоциации в мозъка ни. Едно проучване предполага, че 90% от решенията, взети от хората, се основават на цвета на обекта. Също така можем да контролираме емоциите си, като научим за специфичните ефекти, които всеки цвят оказва върху нас.

Ето как различните цветове на нещата около вас могат да повлияят на емоционалното ви състояние.

Оранжево

Как ви кара да се чувствате: Може да ви зарежда с енергия и да ви стимулира, когато става въпрос за физическа активност. Насърчава чувствата на оптимизъм и смелост, така че можете да завладеете нови върхове. Оранжевото също често се свързва с творчество и забавление.

Кога е необходимо: Когато искате да спортувате, обръщате внимание на себе си или общувате забавно с другите. Като цяло оранжевото е чудесно за фитнес зали, партита и различни униформи.

Синьо

Как ви кара да се чувствате: носи комфорт и спокойствие. Склонни сме да свързваме синьото с водата и небето, които са символи на свобода и спокойствие.

Кога е необходимо: Синьото е идеално за отдих, така че е основен цвят, който да въведете в дома си или другаде, когато се нуждаете от малко спокойствие и тишина.

Зелено

Как ви кара да се чувствате: Тъй като зеленото е цветът на живота, той е свързан с емоциите на равновесие, безопасност и стабилност. Зеленото също може да вдъхнови благосъстоянието и да презареди енергията.

Кога е необходимо: зеленото често се свързва с храната, така че е много популярно в магазините за хранителни стоки и може да бъде полезно в кухнята. Няколко стайни растения могат да внесат много живот и жизненост във вашето пространство.

Черен

Как ви кара да се чувствате: Черното осигурява усещане за сигурност и емоционална защита. Според нас нищо не може да премине през черно, така че е идеално за скриване на чувства и запазване на уязвимостта.

Кога е необходимо: За много хора черното е идеален цвят що се отнася до действие, защото се чувстваме сигурни и надеждни. Той е ефективен и в демонстрирането на авторитета и мистерията.

Лилав

Как ви кара да се чувствате: Смята се, че лилавото осигурява психическо равновесие, стабилност и е цветът на духовното просветление. Лилавият също е бил любимият цвят сред кралските величия, така че често се свързва с лукс.

Кога е необходимо: Когато искате да се отпуснете и да се почувствате удобно или да общувате с богати хора. По принцип той е чудесен цвят за вашите меки домакински предмети, като одеяла, чаршафи, възглавници и т.н.

Червено

Как ви кара да се чувствате: Червеното е цветът на силата, страстта и енергията. Това ви мотивира и зарежда с енергия за незабавни действия и дори може да се почувствате неудобно за интровертите или в ситуации, които изискват мир и тишина.

Кога е необходимо: Ако трябва да свършите някаква работа, червеният е идеалният цвят за стимулиране на активността. Освен това е чудесен за привличане на внимание и повишаване на увереността.

Жълто

Как ви кара да се чувствате: Жълтото вдъхва вълнение, позитивност и забавление. Но това е и цветът на осъзнаването, без чувство на притеснение или страх.

Кога е необходимо: Може да забележите, че повечето летищни и пътни знаци имат черен текст на ярко жълт фон. Това е така, защото жълтото веднага привлича вниманието и всъщност ви кара да се съсредоточите върху информацията. По този начин той е перфектен цвят за случаите, когато правите презентация или трябва да предадете спешно съобщение.

Бяло

Как ви кара да се чувствате: Бялото е цветът на чистотата и невинността. То носи усещане за безопасност, надежда и нови начала. Чувстваме безпокойство, когато бялото се използва извън контекста. 

Кога е необходимо: Използвайте бяло, за да предадете чистота и комфорт. Това е цветът, който ще видите най-много в хотели и болници, защото е чудесен за показване на гостоприемство и сигурност.

Розово

Как ви кара да се чувствате: розовото се асоциира с романтика, топлина и женственост. Според нас, той незабавно е свързан с отглеждане и грижовно поведение, затова често се използва в детски и женски продукти.

Кога е необходимо: Розовото може да направи жените да изглеждат по-привлекателни в мъжките очи. Розови дрехи, розов грим, розови нокти - всичко това завършва романтичния външен вид за всяко момиче. Този цвят често се използва и при печене, тъй като ни кара да мислим, че това, което виждаме, е много сладко.

Кафяво

Как ви кара да се чувствате: Кафявото е естествено, земно и успокояващо. То ни дава усещане за стабилност и надеждност, затова е един от цветовете, които лесно могат да ни накарат да се чувстваме у дома си навсякъде.

Кога е необходимо: Винаги, когато трябва да направите една среда около себе си по-приветлива. Кафявото е ефективно, когато се използва върху дървени предмети, за да покаже сила и богатство.

Imasmi web loading