Интернет буквално променя структурата и функцията на мозъка

Автор: New Me

26 Юни 2019

От поръчването на храна до намирането на приятел и общуването с други членове на обществото, много от най-основните човешки дейности сега се извършват във виртуалната сфера. Тогава не бива да се изненадваме, че множеството региони на мозъка, които участват в координирането на тези ежедневни задачи, се адаптират към този ултрамодерен начин на живот. И все пак с проучване на влиянието на интернет върху мозъчната функция международен екип от изследователи е обобщил всичко за това как дигиталният живот променя съзнанието ни.

Представен в списанието „Световна психиатрия” с автори учени от Оксфордския университет, Харвардския университет, Университета в Западен Сидни, Кингс Колидж и Манчестърския университет, докладът разглежда констатациите от редица изследвания на мозъчните изображения, за да се оценят някои от водещите хипотези относно това как интернет може да повлияе на нашите мозъци. Въпреки че резултатите не са предназначени да бъдат взети като убедителни, доказателствата сочат, че нашият онлайн начин на живот променя областите на мозъка, свързани с вниманието, паметта и социалните умения.

Например, едно ключово изследване установява, че хората, които постоянно проверяват телефоните си за съобщения и други уведомления, са намалили сивото вещество в някои области на префронталната кора, които са свързани с поддържането на фокуса. Като следствие от това, тези индивиди са имали тенденция да се справят по-зле със задачи, предназначени да измерват вниманието.

Въздействието на търсачките също води до спекулации, че може да започнем да разчитаме прекалено много на интернет като източник на информация за сметка на собствения ни капацитет на вътрешната памет. В подкрепа на тази хипотеза авторите посочват проучване, което установява, че хората са склонни да показват по-лошо запомняне на информация, намерена онлайн, в сравнение с такава от енциклопедия. Сканирането на мозъка показа, че този ефект е свързан с намалено активиране на мозъчния вентрален поток - ключова система за извличане на памет - при събирането на информация онлайн.

Това откритие повдига въпроса дали онлайн обучението може да успее да активира в достатъчна степен ключовите участъци от мозъка, необходими за дългосрочното съхранение на паметта.

Социалните мрежи изглежда също така променят начина, по който работят социалните центрове на нашите мозъци. Например, едно проучване установява, че броят на приятелите във Facebook намалява обема на сивото вещество в десния енторхинален кортекс, който преди това е бил свързан със способността да се свързват имена и лица.

Този ефект вероятно е причинен от факта, че социалните медии насърчават хората да поддържат голям брой слаби социални връзки, изискващи повишена способност да се запомнят имена и лица. Преди появата на социалните медии хората имаха по-дълбоки взаимоотношения с по-малка мрежа от хора и поради това се нуждаеха от различни адаптации в социалните региони на мозъка.

Като цяло информацията не е нито подробна, нито достатъчно убедителна, за да се направи окончателно изявление относно това дали интернет е добър или лош за нашите мозъци. Ясно е обаче, че колкото повече време прекарваме онлайн, толкова повече променяме познавателната си функция.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща