Истинско ли е проклятието на пирамидите?

Снимка на Simon Matzinger от Pixabay

Снимка на Simon Matzinger от Pixabay

Автор: New Me

23 Юли 2020

Египетските пирамиди винаги ще бъдат едно от най-изумителните и мистични места на света. В продължение на стотици години те вдъхновяват писатели за страховити истории и са станали причина за странни вярвания, които някои споделят и до днес.

Истински ли са обаче проклятията, за които толкова много се е говорело през миналия век, и как са започнали всички тези истории за мумии и свръхестествени сили?

Макар пирамидите да са разпалвали въображението на известни автори още от 19 в., трябва да се върнем по-скоро към 20-те години на миналия век, за да открием първоизточника на най-популярните митове, свързани с египетските гробници.

Именно по това време експедиция успява да влезе в гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете. Тя била изключително добре запзена - за огромна изненада на археолозите. В помещенията намерили не само непокътнато мумифицираното тяло на младия фараон, но и рисунки по стените, както и много скъпи предмети, свързани с египетските ритуали, и такива, които евентуално да помогнат на владетеля в задгробния му живот.

Откритието било огромна сензация по онова време. Според някои твърдения, за да се предпази гробницата от набези, екипът, който я изследвал, сам пуснал слуха за ужасяващо проклятие, което щяло да тегне над всеки, дръзнал да оскверни пирамидата. Отделно, това бил и отличен трик, за да се привлече вниманието на медиите и широката аудитория към откритията в Египет.

Вероятно никой нямаше да вземе насериозно тези твърдения, ако в следващите няколко години не умират няколко членове на екипа, участвали в изследването на пирамидата, а медиите не подсилват излишно тези случаи. Английският благородник, финансирал експедицията, намира смъртта си само няколко месеца по-късно. Причината е инфекция след ухапване от комар.

Учени опитали да лансират тезата, че смъртоносни бактерии и опасни видове плесен се разпространяват сред помещенията в гробниците на фараоните. По-късни проучвания обаче показват, че не това са причините за смъртните случаи на археолози и изследователи.

Междувременно до средата на миналия век се появяват и няколко хитови филма, посветени на мумии и древни египетски проклятия. Това кара хората буквално да полудеят по тази тематика, а медиите и писателите да измислят все повече и по-чудновати истории, свързани с пирамидите.

Статистиката обаче показва съвсем друго и по-скоро разочарова търсачите на сензации. Оказва се, че много малък процент от хората, които първи са влезли в гробницата на Тутанкамон, са умрели от насилствена смърт. Две убийства и едно самоубийство от общо около 40 души екип не накланят везните в полза на проклятието на фараона. Ръководителят на експедицията Хауърд Картър умира 16 години по-късно от болестта на Ходжкин, а средно останалите членове от групата му живеят още 23 години след прословутото откритие в Долината на царете.

И макар днес пирамидите да продължават да са притегателна сила за туристите от цял свят, легендите за мумии и проклятия са по-скоро забавна част от историята, отколкото действително вярване. Въпреки това, писателите и режисьорите не се отказват толкова лесно от този сюжет. Доказателство е поредният филм "Мумията" от 2017 г. с участието на Том Круз. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща