Историята на единствената жена, която Фреди Меркюри е обичал

Автор: New Me

19 Март 2019

Целият свят познава Фреди Меркюри като ярък и уверен в себе си артист. Има обаче само една жена, която го е познавала, когато фамилията Меркюри е все още неизвестна. Тя е и тази, която остава до него, когато болестта му го побеждава. Мери Остин - жената на Фреди Меркюри и единственият му приятел.

Мери Остин и Фреди Меркюри се срещат благодарение на любовта си към красивите дрехи. Мери работи в лондонски магазин за дрехи, наречен Биба, докато Фреди продавал стари дрехи на пазара в Кенсингтън заедно с приятеля си Роджър Тейлър. По това време името на Фреди Меркюри не означава нищо за повечето хора и има още една година, докато Куийн се появи на хоризонта.

Мери Остин е родена в семейство на глухонеми хора и общувала с родителите си с помощта на жестомимичния език. Иначе това семейство не се различавало много от всяко друго. Но това малко и крехко момиче моментално привлича вниманието на бъдещия рок идол. В същото време самата Мери била малко шокирана, защото - както обикновено, Фреди наблягал на ярките и леко стряскащи дрехи.

Мери си спомня по-късно, че по онова време били "бедни като църковни мишки" и романтичните им отношения били подобни на взаимоотношенията между хиляди други двойки. Слушали музика и се разхождали дълго, но не можели да си позволят много други неща. През 70-те години в Лондон не било лесно да се пробие на музикалната сцена, защото хиляди други правели опити.

Само няколко месеца след като се запознават, младата двойка започва да живее заедно в малък апартамент. Скоро след това се появява и легендарната група, която не след дълго ще завладее целия свят. В този момент обаче никой не знаел какво се задава в близкото бъдеще, така че двойката водела сравнително прост живот. Фреди пишел песни, а Мери го подкрепяла.

Куийн пускат първия си албум през 1973 г. Тогава животът им започнал да се променя и скоро те успели да си позволят апартамент в много престижен лондонски квартал. Това се случва малко след като Фреди Меркюри е написал баладата „Love Of My Life“, посветил я на Мери и й предложил брак. Предложението е направено с чувството за хумор, което музикантът винаги е имал.

"Тогава бях на 23, той ми даде голяма кутия на Коледа. Вътре имаше друга кутия, после още една и така... Беше като една от игрите му. Накрая открих един прекрасен пръстен с нефрит в последната малка кутия. Погледнах го и бях безмълвна. Спомням си как мислех, че не разбирам какво става. Не беше изобщо това, което очаквах. Затова го попитах: "На коя ръка да сложа това?" И той каза: "На лявата. Защото... ще се ожениш ли за мен?" Бях шокирана. Просто не беше това, което очаквах. Успях само да прошепна: - Да."

Фреди представя годеницата си на майка си, която остава изключително доволна от избора на сина си. Тя сънувала, че двойката ще се ожени и ще има деца. Сватбата обаче така и не се случва. Годежът продължава три години.

След първия албум на групата, те пускат още два през една година. Куийн става изключително популярна група, Фреди има хиляди фенове, а Мери започва да се чувства странно в новия свят на любимия си.

"По-късно - казва тя - забелязах прекрасна антична сватбена рокля в малък магазин. И тъй като Фреди не беше казал нищо повече за женитба, единственият начин, по който можех да го изпробвам, беше да кажа: „Време ли е да си купя рокля?“ Но той каза „Не“. Явно беше приключил с идеята и никога не се върна към нея. Бях разочарована. Нещата станаха много сложни и атмосферата между нас се променяше много бързо."

Фреди започва да се прибира късно вечер и връзката им се разклаща сериозно. След време той признава на Мери за своята нетрадиционна сексуална ориентация. В този момент пътищата им в любовта се разделят, но приятелството и огромната платонична любов продължават завинаги.

След раздялата Меркюри успява да убеди Мери да не го напуска и тя остава да живее съвсем наблизо. Поема ролята и на асистент и придружител по концерти и турнета.

"Срещнах Мери през 1970 г. и оттогава имаме топла връзка, - разказва Фреди - Никога не съм бил толкова близък с никого, колкото с нея. Живеем заедно 7 години и все още я обичам. Любовта е нещото, което най-трудно се достига, и може да нарани най-силно. Мери и аз имаме силна връзка, която е станала още по-силна през годините. Тя е преживяла много неща и винаги е била до мен".

Мери Остин има личен живот след връзката си с Фреди Меркюри. Ражда две деца, но не се жени за баща им. Фреди Меркюри става кръстник на по-големия син на Мери. По онова време Фреди отчаяно търси любов, заобиколен е от тълпи от фенове, но винаги се обръща към Мери, когато търси топлина и подкрепа.

В началото има само двама души, които знаят, че великият певец е ХИВ-позитивен - Мери Остин и Джим Хътън. И докато болестта почти побеждава Фреди, тези двама души са неотлъчно до него. Мери е неговият най-верен приятел, а Джим е последният любим на изпълнителя. Самият Хътън живее още 20 години след заразяването си с ХИВ и умира през 2010 г. от рак на белия дроб.

„Всичките ми любовници ме попитаха защо не могат да заменят Мери, но това е просто невъзможно. Единственият ми приятел е Мери и не искам никой друг. За мен тя беше моята съпруга. За мен това беше брак. Ние вярваме един в друг. Това е достатъчно за мен. Не можех да се влюбя в мъж по същия начин, както в Мери", казва рок-легендата.

През 1991 г. Меркюри губи зрението си и вече е почти прикован към леглото. Спира  да приема лекарства и отказва да се бори за живота си. Мери и Джим са неотлъчно до него - спомнят си старите времена, гледат записи на концертите на Куийн, смеят се и плачат заедно.

Фреди казва: "Нашето е истинско приятелство, но приятелство от най-чист вид. Това е инстинктивно нещо. Все още я обичам. Вероятно щяхме да остареем заедно."

Фреди Меркюри напуска този свят на 24 ноември 1991 г. Преди смъртта си оставя завещание, в което записва Мери Остин като наследник на по-голямата част от доходите му и огромното му имение, Garden Lodge в Лондон. Мери Остин навърши 67 години миналата година. Тя живее в имението на Меркюри зад недостъпни стени и не комуникира с журналисти. Най-верният спътник на певеца отказва да участва в заснемането на "Бохемска рапсодия", но прочита сценария и го одобрява.

Мери Остин казва, че приятелите и колегите на Меркюри са й обърнали гръб, след като научили, че е оставил парите си за нея. Друг важен момент за волята на легендата е погребението му. Той иска най-близкият му човек да разпръсне пепелта и да запази мястото, на което го е направил, в тайна. Тя запазва урната и едва след две години изпълнява желанието му. Спазва и заръката - никой на този свят не знае къде е разпръснат великият Фреди Меркюри. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща