Любопитно

Историята на любимата жена на Виктор Юго

11:45, May 25, 2020 | От New Me

                Историята на любимата жена на Виктор Юго

..която прекарала 50 години заключена поради любовта си 

Виктор Юго е запомнен като един от най-важните френски писатели-класици и автор на десетки безсмъртни романи. Но коя е жената, която неизменно е сред първите читатели на романите му?  Коя е Жулиета Дроу, която всъщност пренаписва ръкописите в продължение на 50 години, но дори не може да си купи нова рокля?


Признат гений и неговата жена

Двамата се срещат при четенето на един от романите му, където Жулиета изиграва малка роля и е едва на 27 години. В бъдеще ги очаква любовна история, която ще им донесе безкрайно щастие, мъка от предателство и разочарование.

Ранните детски години на Жулиета са всичко друго, но не и лесни. Баща й е шивач, а майка й - домакиня. Губи майка си няколко месеца след като е родена, а баща й - година по-късно. Отгледана е от чичо си. Запознава се със скулптора Джеймс Прадиер около 1825 г. и скоро ражда дъщеря им Клер. До сватба така и не се стига, защото се оказва против вижданията на Прадиер. През 1829 г. Жулиета започва кариерата си на актриса и живее разкошен живот като куртизанка. Истината е, че в този момент разполага с много пари, които харчи за себе си. 

От богата жена до бедна жена

Вече разказахме как се запознават Юго и Жулиета. Писателят презира този вид жени, но самият той не може да се грижи за своята любима, защото е женен за друга жена и не иска да напуска семейството си. Въпреки това забранява на Жулиета за общува с други или да напуска дома без негово разрешение. За да изглежда благоприлична връзката им, той я моли да работи за него като секретарка, която да пренаписва всичките му ръкописи.

Любовта на Юго често граници с тирания, но Жулиета е готова да всичко за любимия мъж. Налага й се да разпродаде всичките си притежания, тъне в кредити, легендата носи, че често не палела камината, въпреки че било твърде студено вкъщи. Писателят не позволявал на любимата си да си купува нищо ново. 


Износени рокли и влошаващо се състояние.

Писателят винаги е имал луксозен живот, но на Жулиета не й е било позволено да участва в него. В едно от писмата си до него Жулиета казва: „благодаря, че се държиш с мен като с бродещо куче“ и „ти беше много жесток към мен“.

През 1851 г. тя научава новина, която я опустошава - Юго вече е влюбен в друга жена, на която сега изпраща страстни послания. Те изключително силно приличат на писмата, които й носят щастие през последните 18 години.
 

Юго има стотици любовници.

Според някои изчисления писателят е имал над 200 любовници в рамките само на 2 години. Но Жулиета все още го обича повече от всичко. Тя си отива от този свят 
на 77-годишна възраст. Писателят дори не се е явил на погребението й. Самият Юго си отива  2 години по-късно - на 83 г. На церемонията за сбогуване с автора присъстват над 2 милиона души...

Imasmi web loading