Историята на скромния доктор, който спаси стотици с ...морковена супа

Автор: New Me

17 Март 2020

Името Ернст Моро вероятно не ви говори нищо на първо четене, тъй като така се е получило, че името му остава малко в сянката на историята. Но лекарите познават този австрийски педиатър като изключителен специалист, чиито пробиви помогнаха за спасяването на хиляди бебета и все още се използват в медицината.

Ернст Моро е роден през 1874 г. в Любляна, Словения, която тогава е част от Австро-Унгарската империя. Учи в университета в Грац, Австрия, а по-късно става професор по педиатрия в Университета в Хайделберг, Германия. Педиатрията тъкмо започва да се развива като независима област на медицината в Европа през онези дни. В същото време смъртността при кърмачета е много висока, достигайки близо 25%. Една от основните причини за случващото се е диарията сред най-малките.

На този фон доктор Моро успява да намери начин да спаси тези бебета и лекарството му е едновременно просто и гениално. Педиатърът предлага да дадат на бебетата супа от моркови, приготвена по негова собствена рецепта. А тя е от само три съставки: моркови, вода и сол.

Оказва се, че тази проста супа спряла диарията при кърмачета, дори в най-тежките й форми. Тази елементарна рецепта помогнала да се спасят хиляди деца. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази морковена супа пречат на бактериите да се придържат към чревните стени. С течение на времето това лекарство било заменено с антибиотици и антидиарийни лекарства, но с течение на времето. А преди това доктор Моро помогнал драстично да се повиши процентът на оцелели при кърмачетата.

Освен животоспасяващата супа от моркови, има още куп негови открития в педиатрията. Благодарение на него става възможно диагностицирането на детската церебрална парализа. Той въвежда термина "първи триместър" и описва основните характеристики на този период на бременността.

Той разработва прост кожен тест за туберкулоза, който се използва до 60-те години на миналия век. Той открива лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло.  

Доктор Моро се пенсионира от университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като частен педиатър до 1948 г.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща