Извънредно положение: Театър, кино, музика, литература - къде и как да се насладим на онлайн изкуство

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

15 Март 2020

Както вече всички добре знаем, в държавата е обявено извънредно положение, във връзка с разпространението на коронавируса. По първоначални данни се очаква то да продължи поне един месец, тоест до средата на месец април. В рамките на този един месец, голяма част от населението ще се окаже под доброволен или принудителен “домашен арест”, или така наречения карантинен период, чиято продължителност е две седмици.

Две седмици без да прекрачвате прага на входната си врата. Това може да ви звучи доста примамливо или пък абсолютно катастрофално, в зависимост от много фактори. Така или иначе, няма да имате особен избор.

Ето защо решихме да съберем за вас един подробен списък с развлеченията, с които ще можете да се разнообразите и обогатите, докато бурята отшуми, а социалният ви живот отново може да започне да протича по обичайния начин. Освен ако, разбира се, нашите предложения не ви харесат толкова много, че изобщо да нямате желание да се завръщате към реалността.

Стефан Данаилов в

Вечните филми на Стефан Данаилов

Театър

Нищо не може да се сравни с живото и динамично изживяване вътре в театралната зала. Но все пак… По-добре театър в хола, отколкото никакъв театър изобщо, нали така? Ето как можете да останете в досег с любимото си изкуство по време на престоя у дома:

Варненският театър и Варненската опера планират онлайн излъчване на спектакли през фейсбук страниците си, както следва:

19 март, 19.00, “Хубавата Елена” - оперета от Жак Офенбах, премиера на Държавна Опера - Варна

21 март, 19.00, “Телефонът на мъртвеца” - черна комедия от Сара Рул, спектакъл на Варненския Драматичен Театър

27 март, 19.00, “Само за жени” - комедия от Дарио Фо, спектакъл на Варненския Драматичен Театър

100 велики филма, които трябва да гледаш поне веднъж

Столичният театър “Възраждане” също направи реверанс към зрителите си, излъчвайки на живо постановките “Вуйчо Ваньо” и “Ало, ало!“. Успехът на начинанието им беше безпрецедентен, като и двата пъти те събраха хиляди виртуални зрители пред екраните. Надяваме се екипът на театъра да продължи да ни радва и с интерес следим новините около следващите им инициативи. Направете го и вие!

Младежки театър “Николай Бинев” ще излъчи безплатно телевизионната адаптация на едно от последните представления под режисурата на Крикор Азарян - “Три сестри” по А. П. Чехов. Видеото ще бъде споделено на Фейсбук страницата на театъра на 15-и март в 14:00 и ще бъде достъпно в рамките на 48 часа . Акцията е жест на солидарност към случващото се в момент, както и повод да се отбележи 86 годишнината от рождението на големия режисьор.

Софийска Филхармония пък ще използва страницата си във Фейсбук, за да излъчва записи на свои концерти от предишните сезони в дните на обявените концерти, които не могат да се състоят.

Златният фонд на БНТ е още едно място, където можете да гледате записи на конвенционален и телевизионен театър безплатно онлайн. Платформата събира и редица други формати, включително кино, музика, събития и т.н.

pixabay.com

100 велики книги, които да прочетеш поне веднъж

YouTube, разбира се, също е неизчерпаема съкровищница за любителите на стари театрални представления и стари български филми. Едно елементарно търсене по ключова дума “телевизионен театър” ще ви даде представа за обема от “находки”, на които можете да се насладите през следващите дни.

Платформи като Digital theatre и Cennarium, от своя страна, са перфектната опция за англоговорящите сред вас, които искат да се наслаждават на театрални постановки от всички краища на света - както на живо, така и на запис. Неограниченият достъп до базата данни на платформите струва по-малко от £10 на месец. Във всички случаи - по-добра инвестиция от половин тон тоалетна хартия.

Визуални изкуства и история

Липсват ви галериите, музеите и досегът с великите шедьоври на изобразителното изкуство? Може би сега е страхотен момент да разберете, че в дигиталния свят отдавна няма бариери.

Google Arts & Culture е платформа, поддържаща дигиталните версии на над 500 галерии и музеи от всички части на света. Приложението е безплатно, а филтрите му ще ви позволят да сегментирате резултатите си по тема, течение в изкуството, епоха, име, и какво ли още не.

WikiArt е виртуалната енциклопедия на визуалните изкуства, съдържаща в себе си материали, достатъчни за много повече от две седмици наслада и вдъхновение. В платформата можете да намерите също немалко късометражни филми, наред с хилядите произведения на изкуството в HD качество.

Виртуалните разходки отдавна са част от политиката на големи световни музеи, сред които Лувъра, Британският музей в Лондон, Музеят на Модерното и Съвременно Изкуство в Сеул, Музеят на Ван Гог в Амстердам, Националния Антропологически Музей в Мексико, и десетки други.

Театър на 100 години се превърна в магическа книжарница

Книги

Добрата стара домашна библиотека ще бъде най-добрият ви приятел по време на кризисното бедстване у дома. Ако все пак вече сте прочели всичко в нея, освен да ви свалим шапка, можем да ви препоръчаме още няколко опции.

Читанка е институция, когато става въпрос за безплатно четене и сваляне на електронни книги. Ако все още не ви се е отдала възможност да се поровите из дебрите на дигитализираната литература - може би сега е настъпил вашият момент.

Storytel е приложение, предлагащо достъп до хиляди аудиокниги, включително и редица съвременни бестселъри от целия свят. Добрата новина? Можете да използвате платформата безплатно в рамките на точно 14 дни. Още по-добрата? Едва ли ще искате да се разделите с това удоволствие, след като карантината ви изтече.

Други сайтове, в които можете да се насладите на тонове безплатна литература на български език са Литературен клуб, LiterNet, ReadBg.com, Литературен свят и т.н. Също искаме да ви подсетим, че любимите ви тематични вестници и списания най-вероятно имат електронни издания, достъпни онлайн.

Кино и музика

За добро или лошо, тук вероятно можете да се ориентирате доста добре, дори и без да ви даваме специални наставления. Торент сайтовете, телевизионните филмови и музикални канали, платформите за видеосподеляне и стотиците хиляди тематични онлайн радиа със сигурност ще имат нещо за вашия вкус.

Ако ли пък не - нека ви припомним, че HBO е безплатен през първите седем дни, a Netflix - през първия един месец.

Междувременно, дигиталната концертна зала на Берлинската Филхармония е безплатна за всички онлайн потребители до 31 март, чрез въвеждане на код BERLINPHIL към ваучера за активиране.

Photo by Fred Kearney on Unsplash

7 любими литературни класики, преследвани от закона

Все нямахте време за онази допълнителна квалификация?

Платформи като OpenCulture, Udemy и EdX предлагат стотици хиляди безплатни курсове в разнородни направления - от американска поезия до SEO оптимизация. Дали е клише, че времената на най-големи кризи са всъщност и времената за най-голямо вдъхновение? Имате две седмици да помислите върху това…

Екипът на NewMe.bg ви пожелава крепко здраве, търпение, силна психика и възможността да трансформирате “изолацията” в период на развитие, обогатяване и укрепване както на тялото,така и на духа!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща