Кофеинът се счита за най-често използваното лекарство в света. Ниски до умерени дози обикновено са безопасни, въпреки че някои клинични проучвания показват, че понякога потребители на кофеин стават зависими от него.
Ако не можеш да започнеш сутринта си без чаша кафе, не си сам. Според Международната организация за кафе световният износ на кафе се е увеличил със 17% от октомври 2017 г. до октомври 2018 г., а общите доставки в световен мащаб са с 4.2% по-високи всяка следваща година. Ясно е, че кафето се превърна във важен ежедневен ритуал за много хора, което повдига въпроса: Защо толкова много любители на кафето поръчват тази напитка на италиански? От лате до макиато, всички пренасяме италиански думи в езика си. Как се случи това? В края на краищата, кафето няма корени в Италия.
Легендата разказва, че всъщност кафето се появява за първи път край етиопското плато. След това се разпространило по целия Арабски полуостров и в съседните райони, преди европейците да го срещнат през 17-ти век. Въпреки това много от напитките, които днес познаваме, произхождат от Италия.
Еспресо
Ако мислите, че еспресото се отнася за вид кафе на зърна, помислете отново. Това всъщност е метод за приготвяне на кафе и за първи път е разработен в Италия през 19 век. Тъй като варенето на кафе може да отнеме до пет минути, любителите на кафето търсели начин да съкратят времето между поръчката и пиенето. Първите машини за еспресо били доста обемисти, но от началото на 20-ти век миланският производител Луиджи Безера разработил едностранно еспресо, което произвежда една чаша кафе за секунди. След това отнело известно време машините да бъдат подобрени и да се запазва ароматът на кафето.
„Еспресо-машината донякъде революционизира кафето“, казва Пол Басет, бивш шампион на световен бариста шампионат. С еспресо-машината кафето може да се направи в момента и да се пие веднага след сервирането. "Всичко беше съсредоточено около начина, по който е направено еспресото, както и консумацията му", допълва Басет.
Италианската култура на кафе нараства, а еспресото, каквото го познаваме днес, става популярно в Италия и Франция през 30-те години на миналия век, според Марк Пендерграст, автор на книгата „Необичайни основи: историята на кафето и как тя преобрази нашия свят“. "През 80-те години много, ако не и повечето кафенета имаха италиански имена и въведоха колкото се може повече италиански в кафенето и менюто си." Напитките от кафе, които сервираха, запазиха и италианската си номенклатура, защото бяха специално изработени с еспресо. Имената се отнасят до това, което се добавя към еспресото. Например, сложете думата "macchiato" в Google Преводач и ще получите "оцветени" или "забелязани", така че името на напитката се отнася до мястото на млякото, което оцветява еспресото. "Мисля, че фундаментално еспресото е пряко свързано с Италия като напитка и начина, по който е част от тяхната култура", казва Басет.