Кафето, което преобрази нашия свят

Автор: New Me

13 Март 2019

Ако не можеш да започнеш сутринта си без чаша кафе, не си сам. Според Международната организация за кафе световният износ на кафе се е увеличил със 17% от октомври 2017 г. до октомври 2018 г., а общите доставки в световен мащаб са с 4.2% по-високи всяка следваща година. Ясно е, че кафето се превърна във важен ежедневен ритуал за много хора, което повдига въпроса: Защо толкова много любители на кафето поръчват тази напитка на италиански? От лате до макиато, всички пренасяме италиански думи в езика си. Как се случи това? В края на краищата, кафето няма корени в Италия. 

Легендата разказва, че всъщност кафето се появява за първи път край етиопското плато. След това се разпространило по целия Арабски полуостров и в съседните райони, преди европейците да го срещнат  през 17-ти век. Въпреки това много от напитките, които днес познаваме, произхождат от Италия.

Еспресо

Ако мислите, че еспресото се отнася за вид кафе на зърна, помислете отново. Това всъщност е метод за приготвяне на кафе и за първи път е разработен в Италия през 19 век. Тъй като варенето на кафе може да отнеме до пет минути, любителите на кафето търсели начин да съкратят времето между поръчката и пиенето. Първите машини за еспресо били доста обемисти, но от началото на 20-ти век миланският производител Луиджи Безера разработил едностранно еспресо, което произвежда една чаша кафе за секунди. След това отнело известно време машините да бъдат подобрени и да се запазва ароматът на кафето.

„Еспресо-машината донякъде революционизира кафето“, казва Пол Басет, бивш шампион на световен бариста шампионат. С еспресо-машината кафето може да се направи в момента и да се пие веднага след сервирането. "Всичко беше съсредоточено около начина, по който е направено еспресото, както и консумацията му", допълва Басет.

Италианската култура на кафе нараства, а еспресото, каквото го познаваме днес, става популярно в Италия и Франция през 30-те години на миналия век, според Марк Пендерграст, автор на книгата „Необичайни основи: историята на кафето и как тя преобрази нашия свят“.  "През 80-те години много, ако не и повечето кафенета имаха италиански имена и въведоха колкото се може повече италиански в кафенето и менюто си." Напитките от кафе, които сервираха, запазиха и италианската си номенклатура, защото бяха специално изработени с еспресо. Имената се отнасят до това, което се добавя към еспресото. Например, сложете думата "macchiato" в Google Преводач и ще получите "оцветени" или "забелязани", така че името на напитката се отнася до мястото на млякото, което оцветява еспресото. "Мисля, че фундаментално еспресото е пряко свързано с Италия като напитка и начина, по който е част от тяхната култура", казва Басет. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща