Любопитно

Как да останем вменяеми по време на изолацията?

08:52, March 27, 2020 | От Тереза Алексиева

                Как да останем вменяеми по време на изолацията?

Един въпрос, който вълнува всички ни. Но за щастие, отговор има, при това не само един...

Изолация, доброволна или принудителна карантина, социално дистанциране, физическо уединение, ментална интимност, интелектуален катарзис или емоционален прелом - както и да изберете да го наречете, истината е една - настоящото положение е, меко казано, предизвикателно за и без това крехкия ни човешки баланс.

Има ли начин да запазим себе си и да останем с всичкия си в тази ситуация на тотален застой, пижами, брашно тип 500, съмнително романтично семейно безвремие, хоум офис и денонощни пресконференции на кризисни щабове?

Естествено, че не. Но един ден, поклащайки се небрежно в усмирителната си риза, е важно да погледнете назад и да знаете, че сте опитали всичко. Ето част от нашите предложения за отчаяни опити да запазите вменяемостта си...

Photo by Fred Kearney on Unsplash

7 любими литературни класики, преследвани от закона

#1 Заключвайте се в банята

Това е особено полезен ход както за родителите на малки деца, така и за всички нещастни люде, на които се налага да бъдат ефективни в работата си от “уюта” на бойното поле, което наричат свой дом. Знаем, че сте много, и не е нужно да признавате на глас колко много ви липсва работното ви място.

Заключването в банята е класически прийом, който е колкото банален, толкова и непреходен. Симулирайте стомашни проблеми, “мийте си зъбите” по четиридесет и пет минути, скубете си веждите по час и половина, къпете се няколко пъти на ден по един час. Направете се, че бравата е заяла. Счупете я наистина. Импровизирайте. Борете се за своите пет минути лечебна самота.

#2 Използвайте тензорните си тимпани

Точно така. Тензорни тимпани. Това представляват вид мускули във вътрешността на ухото, които можете да напрягате волево, а резултатът е, че започвате да чувате нисък звук, наподобяващ гръмотевичен тътен. Този звук действа като естествена тапа за ухо и заглушава почти всичко, случващо се около вас.

И знаете ли кое е най-великото? Стягането на тензорните тимпани не е свързано с никакъв вид промяна в положението на тялото или изражението на лицето. Легендата гласи, че волевото използване на тензорните тимпани е единственият начин да минимизираме бума на разводи, който се очаква след края на извънредното положение.

pixabay.com

Колко от любимите ви творци са били с различна сексуална ориентация?

#3 Купете си пъзел

Сериозно. Един пъзел от 2000 или 3000 части ще погълне доста часове и дни, без да успеете да усетите тяхната тежест. Първото предимство на този подход е, че в опиянението си можете да пропуснете някоя емисия вечерни новини, а второто - че след това можете да рамкирате пъзела, да го закачите на стената си и да гледате на него като на медал за храброст, напомнящ за дните, в които сте спасявали света, седейки по пижама в хола.

#4 Станете застаряващ геймър

Преживяхте ли пубертета без да си купите Плейстейшън и без да си изтеглите Counter Strike? Може би съдбата е замислила начин да ви накара да запълните този пропуск в развитието си. Така или иначе, през 21-ви век милиони хора се кълнат, че виртуалните светове са доста по-добри от реалния, а ние сме склонни да им вярваме. (Бонус жокер от автора: Skyrim).

Снимка на Johnnie Shannon от Pixabay

Ако българските политици бяха известни мислители

#5 Отдайте се на доброволчество

Ако: а) сте здрави, б) притежавате лични предпазни средства, в) не ходите на работа и г) изпитвате неистова нужда да свършите нещо смислено, то опциите ви не са никак малко.

Платформата Помогни ще ви покаже заявки за провизии на бедстващи съграждани в радиус от 5 км от вашето местоположение. Междувременно, Hackcrisis събира инициативни специалисти от десетки области, които да работят по иновативни проекти с цел справяне с последствията от пандемията.

Обадете се в най-близката болница и попитайте имат ли нужда от доброволен труд. Обадете се на майка си и баба си. Залепете бележки във входа и квартала си. Помогнете на онлайн общността си със специфични знания и умения, които притежавате. И не забравяйте да пазите себе си и околните, ако (без да искате!) се забъркате в невероятното приключение на живото общуване.

#6 Направете нещо за мозъка и душата си

Тези от вас, които нямат нито побеснели деца, нито служебни ангажименти, вероятно ще разполагат с наистина необичайно много свободно време. Неотдавна публикувахме списък с начини, по които можете да се насладите на онлайн изкуство - театър, музика, литература, кино, изящни изкуства и културно-исторически артефакти. Отпуснете се и наваксайте всичките си пропуски - прочетете “Братя Карамазови”. Изгледайте филмите на Тарковски. Разходете се виртуално из Лувъра. Нахранете душата си.

Може би ви занимават притеснения за финансовото ви благосъстяние след края на изолацията? Тогава започнете да храните мозъка. Невероятно количество университети, школи, компании и организации отвориха базите си с обучения за периода на извънредното положение. Още по-невероятно количество са напълно безплатните онлайн курсове, чрез които можете да се обогатите, осъвремените, усъвършенствате, а защо не и преквалифицирате.

Снимка на John Hain от Pixabay

11 известни цитати, преведени на политкоректен език

#7 Осиновете си куче

Не е ли това съвършеният баланс във вселената? Нещастното същество мечтае за дом, а вие мечтаете за правото да напускате дома си по четиринадесет минути на ден. Съберете две и две.

#8 Потърсете помощ

В шеги и закачки лесно можем да пропуснем факта, че е съвсем реално, логично и разбираемо да имате нужда от професионална помощ за справяне с психологическото натоварване и стреса, причинени от извънредното положение.

Ако усещате, че имате нужда да поговорите със специалист, можете да се обадите на телефонните номера на социалното министерство, посочени по-долу. Там нуждаещите се ще получават психологическа подкрепа всеки ден от 9 ч. до 17 ч. до края на извънредното положение.

psy.jpg

Imasmi web loading