Как да се храним здравословно и бюджетно?

Автор: New Me

10 Март 2020

Вашите разходи за храна могат да бъдат значителна част от месечния бюджет, особено ако ядете или си купувате храна навън. Ако пък не разполагаме с достатъчно средства, често си купуваме изключително нездравословни храни, с които да залъжем глада. Оттам лошото хранене води след себе си по-чести и различни заболявания и така влизаме в един омагьосан кръг.

Но няма повод за паника - можем да се храним с по-малко пари далеч по-здравословно. Условието е да положим малко усилия и планиране. Его и нашите страхотни съвети за добро хранене и спестяване на пари едновременно:

Планирайте своите ястия

Крайъгълният камък на всяка цел за спестяване е планирането. Задайте бюджета си обмислено и след това направете проучвания, за да го изпълните. Това означава да разгледате къде има промоции и да се възползвате от тях. Добра идея е и да се запасите от любими продукти, които са дълготрайни, а са пуснати на промоция. 

Създайте стратегии за пазаруване

След като дойде време за пазаруване, използвайте различни стратегии, за да сте сигурни, че се придържате към списъка и ще спестите повече пари. За начало, не пазарувайте гладни или ще бъде почти невъзможно да избегнете импулсивни покупки. Отидете в магазина и отделете време да разгледате внимателно предложените артикули. Сезонните продукти обикновено са на доста по-достъпна цена.

Купете по-евтини разфасовки на месо

Прясното месо често е най-скъпият артикул в списъка ви. В следващата точка ще поговорим за това как да намалите количеството на закупеното месо. За щастие, има по-евтини разфасовки на месо, които могат да ви спестят пари и все пак са вкусни, стига да разберете как да ги приготвите.

По-малко месо

Яденето на по-малко месо е чудесен начин да спестите пари и е добро за вашето здраве. Яйцата също са чудесен източник на протеин. Киноа, ориз и боб са евтини и дълготрайни продукти, с които да се запасите.

Пропуснете нежелана храна

Солените закуски като бисквити, солети и чипс, както и сладки напитки като кола, сок и електролитни напитки са вкусни със сигурност. Но те имат малко до никаква хранителна стойност за парите, които давате за тях.

Можете да направите бисквитки с шоколадов вкус у дома за част от цената на тези в магазина и да избегнете нездравословните консерванти. Дори печени пържени картофи, гарнирани със зехтин и ароматни подправки по ваш избор, могат да бъдат също толкова задоволителни като всяка версия за бързо хранене, като същевременно струват по-малко.

Гответе големи порции и използвайте остатъците си

По-рано ви посъветвахме да купувате на едро. Винаги, когато готвите любимо ядене, направете двойна партида. Това отнема почти никакво допълнително време и ви оставя допълнителни порции, които да замразите, и да хапвате през други дни.  Ако сте закупили месото си на едро, сгответе го цялото и го извадете, преди да добавите сос или подправка. Като бонус тази стратегия ви спестява значително време за подготовка с напредването на седмицата.

Отглеждайте своя собствена продукция

През летните месеци можете да спестите много пари, като отглеждате собствена продукция. Семената са много евтини и можете да започнете разсада си вкъщи в кофички от използвано кисело мляко или нещо подобно. 

Накратко, здравословната храна може да бъде достъпна, стига да сте готови да отделите малко повече време в планирането, пазаруването и подготовката.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща