Домът

Как да се предпазим от крадци в дома през лятото?

09:06, July 26, 2019 | От New Me

                Как да се предпазим от крадци в дома през лятото?

Когато често се стига до бум на обирите...

Представете си колко отвратително би било съседите да ви звъннат и да ви кажат, че е имало обир или поне опит за такъв в дома ви.  И то докато сте на почивка, която сте чакали цяла година. За съжаление, крадците се възползват точно от тези моменти и ни изненадват крайно неприятно. През лятото зачестяват кражбите, при които извършителят прониква в жилището през незатворени прозорци и врати на балкони и бани. Има обаче предпазни мерки, които можем да вземем, за да минимализираме шансовете да влязат с взлом в дома ни. 

Преди да стигнат до вашата врата крадците минават през входната. Опитайте се със съседите да сложите надеждна входна врата, а ако на етажа ви имате също врата, гледайте да я държите заключена. Така затруднявате евентуални кражби. 

Ако живеете на нисък етаж, остъклете балконите или им сложете решетка. дори да сте на по-висок етаж, задължително затваряйте прозорците и балконите, когато излизате. Знаем, че е много топло и искате да се проветрява, но не го правете, когато сте извън дома. 

Крадците често разполагат с вътрешна информация за това кога ви няма, но и за финансите, с които разполагате. Не дръжте вкъщи големи суми пари или скъпи бижута. 

Често молим съсед да ни полива цветята или храни домашния любимец, когато заминем на почивка, но не информирайте наред, че няма да ви има няколко дни. След съветите през годините беше да оставяме да свети лампа през цялото време в опит да заблудим, но това все по-малко работи. 

Следете за следи - често крадците "опипват почвата", като слагат рекламни брошури или листче хартия, за да имат представа дали вратата се отваря. Ако се натъкнете на такава проверка, бъдете особено внимателни. 

В същото време, ако пощенската ви кутия е задръстена с брошури, обяви и сметки, разчистете я. Крадците следят и се ориентират и по това дали собствениците са тук или са заминали за известно време. 

Надяваме се, че е излишно да казваме да не отваряте на непознати, или поне първо сложете верига на вратата. 

Всички се изкушаваме със снимки от почивката, но имайте предвид, че и крадците следят какво се случва в социалните мрежи. Не допускайте непознати хора сред приятелите си във Фейсбук.

Ако все пак не успеете да опазите жилището си, веднага викнете полиция и не влизайте в жилището. Разследващите могат да намерят отпечатъци и поне има някакъв шанс да намерят крадците. И никога не влизайте директно и сами в дома, защото крадците могат да са вътре и да са агресивни. 

Imasmi web loading