Здраве

Как да се спасим от постоянната умора?

09:19, April 29, 2021 | От New Me

                Как да се спасим от постоянната умора?

Ситуацията не е за подценяване, но е поправимо

Ако се чувствате уморени през цялото време, трябва да опитате да промените някои навици, преди да е станало твърде късно и това да засегне здравето ви. Опитвате ли се да излезете от леглото, но дори след сън да сте уморени? Да търсите енергия в безброй чаши кафе, енергийни напитки и барове? Е, това не е решение. Стресът и ежедневието дотолкова масово водят хората до подобно състояние, че лекарите дори са създали удобен акроним - TATT (Tired all the time - Уморен през цялото време). Така експертите посочват някои от причините и как да се справим с тях. 

1. Не се упражнявате достатъчно

Това може да е последното нещо, което ви се прави, но избягването на упражненията, защото сте уморени, всъщност ви кара да се чувствате още по-зле. В университет в Грузия правят изследване, като в него участват здрави възрастни, които започнали да се упражняват с леко натоварване три дни в седмицата в продължение на само 20 минути. Едва шест седмици по-късно твърдят, че се чувстват далеч по-добре. Това е така, защото редовните упражнения помагат на сърцето и белите дробове да работят по-ефективно, като доставят кислород в органите. Ако упражненията не са вашата страст, заложете на разходка. Дори 10 минути на ден много скоро ще дадат добри резултати. 

2. Не спите пълноценно

Технологиите преди сън могат да бъдат пагубни за добрата ви почивка. Непълноценният сън може да бъде причинен от стрес, но и от прекалено стимулиране на мозъка малко преди лягане. Например, като проверявате имейли или използвате таблети и смартфони преди да заспите. Причината е, че телефонът, таблетът и компютърът излъчват синя светлина, която нарушава съня, като подлъгва мозъка да произвежда хормони за "събуждане". За да рестартирате енергията си, трябва да си изградите стройни навици - да си лягате в точно определено време, да не гледате в екран един час по-рано и да развивате рутинна работа, която подготвя тялото ви за сън, като например топла баня, последвана от млечна напитка и половин час четене на интересна книга.

3. Вашата пристрастеност към кафето изсмуква вашата енергия

Въпреки че ние мислим за кофеина като за нашето спасение от умората, всъщност въздействието му е точно обратното.  Д-р Чиди Уаба, директор на клиниката "Lifestyle Medicine", обяснява: "Това е така, защото мозъкът не харесва стимулантите." Кафето също е сериозен нарушител на съня, като едно проучване в Journal of Clinical Sleep Medicine разкрива, че пиенето му дори шест часа преди лягане означавало по-лошо качество на съня. Избягването на кофеина ще увеличи нивата на енергия в дългосрочен план - но го намалете постепенно, за да избегнете главоболие и раздразнителност.

4. Имате недостиг на желязо

Зелените зеленчуци са добър източник на желязо. Данните показват, че около една трета от жените са с ниско съдържание на желязо в тялото. Някои имат достатъчно ниски нива на желязо, за да бъдат анемични. Ако издърпате долните си клепачи, а вътрешният ръб изглежда блед, а не розов, това е индикатор. Кръвният тест ще покаже дали имате недостиг на желязо в организма. Главният специалист по храненето на Healthspan Роб Хобсън казва: "Вкарайте много храни, богати на желязо, във вашата диета, като тъмнозелени зеленчуци, бобови растения, сушени плодове, както и цитрусови плодове с високо съдържание на витамин С". Добре е да добавите в менюто си и храни, богати на витамин Б. "Можете да намерите тази група витамини в зърнени храни като кафяв ориз, ечемик и овес, както и в мазната риба и пуйка", казва Роб Хобсън.

5. Вие сте дехидратирани

Водата е жизненоважна за енергийните нива. Загубата само на 2% от нормалното водно съдържание на организма може да повлияе върху енергийните ви нива. Работата в климатизиран офис, продължителната разходка или просто забравяне да пиете редовно вода може бързо да доведе до изчерпване на нивата на течности в тялото. Това води до спадане на кръвното налягане и означава, че не достига достатъчно количество кръв към мозъка или мускулите. Това може да причини главоболие, умора и загуба на концентрация. Опитайте се да пиете по чаша-две вода на всеки два часа. Ако не пиете редовно или урината ви е много тъмна, това е знак, че трябва да пиете повече.  

Imasmi web loading