Любопитно

Как да спориш? Ето това са наистина умни стратегии

08:15, October 01, 2019 | От New Me

                Как да спориш? Ето това са наистина умни стратегии

Опитайте ги и после пак ще си говорим...

Брачният терапевт Андрю Г. Маршал обяснява златните правила за това как да спорим, при това успешно, но да не застрашаваме връзката си. 

Внимавайте с формулировката си

Някои думи не се представят добре, когато спорите с партньор. „Отървете се от думи като„ винаги“ и „никога“, съветва Маршал. Други думи, които трябва да се избягват, включват „трябва“ и „налага се“ - „те винаги срещат отпор“, казва той. „Трябва да кажете „Чувствам се ядосан“, а не „караш ме да се ядосвам“, защото това просто ще накара партньорът ви да се ядоса и защити, обяснява терапевтът. Например, казвайки: „Знам, че съм ядосан и повишавам глас“, веднага ще накарате партньорът ви да се почувства малко по-спокоен.

Изберете един въпрос

Когато партньорът ви е направил нещо, което ви вбесява, хвърлянето на милион различни обвинения няма да ви донесе никаква полза. Важно е да избягвате преувеличени твърдения, които имат за цел да наранят човека, с когото спорим. "Трябва да се обърнете към един въпрос в спора", обяснява експертът по любов, "ако говорите за един проблем, но имате седем други, най-добре е да ги сортирате".

Вмъкнете комплимент

Може би се чудите какво място има комплиментът в разгорещена дискусия с партньора ви, но Маршал казва, че това е решаващ инструмент, използван от хората с добри аргументи. Важно е да избягвате преувеличени твърдения, които имат за цел да навредят на човека, с когото спорим, но да поддържат позитивния тон. "Вмъкнете "Наистина ценя мнението ти, но ... ", по този начин вие коригирате връзката, въпреки че сте в средата на спор", съветва експертът.

Не очаквайтете да предвидят мнението ви

Ако вашият партньор е направил нещо, което ви ядосва - уведомете защо и как, но навреме. Маршал използва пример: „Ако не им кажете навреме, но един ден, когато спорите, им кажете, че наистина сте се ядосали през 2005 г., когато не са сложили бензин в колата - какво могат да направят за това тогава?", казва специалистът. 

Не играйте жертвата

В повечето аргументи се опитваме да кажем „аз съм добър човек, а ти си лош“. Но в действителност става дума за мислене на това, което и двамата можете да направите по различен начин, а не да се обвинявате взаимно. 

Imasmi web loading