Как да стопите ледовете във всеки разговор?

Автор: New Me

15 Юни 2017

Разговорите невинаги са приятно изживяване. Особено когато събеседникът е по-труден за разчупване, темата ви притеснява или общуването с другите не е най-силната ви страна.

Не бива да се отчайвате обаче. Има си няколко бързи и лесни начина да направите дори и най-трудния разговор малко по-приятен и ненатоварващ.

Покажете интерес

На всеки му е приятно да го слушат внимателно, когато говори, а не да си гледат телефона, да се оглеждат наоколо, да се прозяват. Просто демонстрирайте интереса си към събеседника и разговора ви.

Избягвайте въпросите, чийто отговор е само ДА/НЕ

Поощрявайте събеседника си да обясни малко повече, а не да отговори едносрично и разговорът ви да приключи дотам, а ситуацията да стане неловка и за двамата.

Питайте смело

Нещо от темата на разговора не ви е ясно? По-добре попитайте – никой не се е родил научен, а и така шансът да се изложите след това, като кажете нещо не на място, е значително по-малък. Ако се притеснявате да не излезете неподготвени, просто задайте уточняващ въпрос или кажете на събеседника си, че искате да научите повече по темата.

Следете новините

Винаги е важно да сте информирани добре, особено за новостите във вашата сфера. Така ще можете много по-лесно да завържете разговор, да вмъквате интересни теми и ще сте много по-приятен събеседник.

Споделете опит

Създавате вид на компетентен и опитен човек, на когото може да се гласува доверие.

Задавайте лични въпроси, но знайте границата

Какво е учил събеседникът ви или какво е хобито му звучи страхотно като тема, но не и защо се е разделил със съпругата си например. Очертайте някои граници, които не трябва да преминавате.

Бъдете честни

Ако лъжете или преигравате, шансът събеседникът ви да го усети и да не му допаднете е доста голям. Затова бъдете естествени и открити. Разбира се, това не значи да кажете на човека, с когото говорите, че ви отегчава, а работата му е скучна, но и в никакъв случай не изричайте хвалебствия, ако не го мислите.

Упражнявайте се

Колкото повече се упражнявате, водите разговори и се срещате с различни събеседници, толкова по-добре ще се справяте занапред. Ще знаете как да реагирате в различни ситуации, как да общувате с различен тип хора, как да подходите, за да разчупите леда във всеки разговор.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща