Любопитно

Как хората са се развили през последните 150 години?

11:36, May 03, 2020 | От New Me

                Как хората са се развили през последните 150 години?

7 големи промени в нашия организъм...

Произходът и еволюцията на човешкия вид се преподават в класните стаи като събитие, състояло се преди хиляди години. Изследването на този процес се разглежда като че ли принадлежи към историята, а не точно като биологичен въпрос. Но да не забравяме, че човешкото тяло от днес също е претърпяло корекции през последните години.

Увеличение на височината
Има доказателства, че човешкият ръст е нараснал през последните 200 години. Изследване от научното списание eLife показа, че както мъжете, така и жените имат увеличение на ръста в различни страни по света, особено жените от Южна Корея и мъжете от Иран. При тях има увеличение средно с 20,2 см и 16,5 см.

Телесна температура
Докато температурата на планетата се повишава, температурата на човешкото тяло намалява. Изследователи от университета в Станфорд потвърдиха, че мъжете от 21-ви век са намалили телесната си температура в сравнение с данните от 19 век. Данните от 1800 г. показват, че жените също са имали понижение от от няколко градуса.

Ранен пубертет
Момчетата и момичетата достигат юношеството по-рано в сравнение с децата от преди век. Това се дължи на различното хранене и здравето. Според проучване от Калифорнийския университет 15% от момичетата започват пубертета едва на 7 години. Смята се, че пубертетът сега започва с една до две години по-рано в сравнение с началото на 20 век.

Дълголетие

Продължителността на живота на човешкото тяло се е увеличила поради напредъка в поддържането, храненето, хигиената и други фактори. Доклад, публикуван от Института Санталусия в Испания, прогнозира, че дълголетието ще продължи да нараства, докато не достигне 120 години до края на 21 век. Ако сравним данните от началото на 20-ти век, в които само 26,2% от населението са оцелявали до 65-годишна възраст, можем да кажем, че е твърде реалистично.

Нови части и органи в човешкото тяло
Благодарение на развитието на науката и технологиите, последните проучвания съобщават за неизвестни досега части на тялото, сред тях е интерстициумът. Този орган, който породи много противоречия сред учените, е мрежа от кухини, изградени от колаген и еластин във всички телесни тъкани. През 2013 г. в очите беше открит и шести очен слой. Нарича се слоят Дуа и е дебел само 0,04 инча.

Затлъстяване
Не е чудно защо сме по-малко здрави, тъй като хапваме твърде нездравословна храна. Според Световната здравна организация затлъстяването почти се е утроило след 1975 г. Данните от 2016 г. показват, че над 1,9 милиарда възрастни са с наднормено тегло, а сред тях над 650 милиона са със затлъстяване. Експертите посочват, че промените в хранителните навици и физическата активност са резултат от липсата на подкрепа за области като здравеопазване, образование, градоустройство, околна среда, транспорт и други.

Imasmi web loading