Как напитките със захар влияят на здравето

Автор: New Me

05 Март 2020

Поредните изследванията установяват, че пиенето на напитки със захар може да увеличи риска от висок холестерол. А твърде много холестерол увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

„Много ни беше интересно как консумацията на различни видове напитки може да допринесе за промени в кръвните липиди. Има данни от други проучвания, че по-високата консумация на подсладени със захар напитки е свързана с по-големия риск от сърдечно-съдови заболявания “, казва Даниел Хаслам, автор на изследването.

Изследователите взели предвид и други фактори, които могат да повлияят на нивата на холестерола и триглицеридите, като затлъстяване, общо качество на диетата, физическа активност, прием на алкохол и употреба на лекарства за понижаване на холестерола.

Те използвали въпросници, за да определят какво пият участниците и колко често. Разделили напитките в две категории: подсладени със захар напитки и нискокалорични подсладени напитки като диетични газирани напитки. 

Всички участници имали много сходен прием на калории, което прави избора на напитки (пълна със захар или нискокалорични) най-разпознаваемия фактор.

Изследователите установяват, че хората на средна възраст и възрастните хора, които пият сладки напитки ежедневно, са изложени на по-голям риск от развитие на анормални нива на холестерол и триглицериди в сравнение с тези, които рядко пият подобни напитки.

„Холестеролът е един от най-важните рискови фактори за атеросклероза, сърдечен удар и инсулт. Следенето на вашия холестерол е изключително важно и поне веднъж годишно прегледите са от жизненоважно значение за поддържането му в норма“, казват учените.

Експертите допълват, че приемът на захар значително влияе на нивата ни на холестерола. Те препоръчват да се храните със средиземноморска диета, да се упражнявате достатъчно и да тествате нивата на холестерола поне веднъж годишно като ефективни начини за подпомагане здравето на сърдечно-съдовата система.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща