Любопитно

Как откраднаха тялото на Чарли Чаплин от гроба?

13:36, January 21, 2020 | От New Me

                Как откраднаха тялото на Чарли Чаплин от гроба?

Българска следа откриваме в една скандална история на над 40 години

Едва ли има някой, който да не е гледал незабравимите филми на Чарли Чаплин, да не се е смял от сърце с великата му актьорска игра и да не се е възхищавал от неземния му талант.

Днес обаче ще погледнем отвъд работата и живота на гениалния режисьор и актьор. Ще се върнем над 40 години назад във времето, когато двама души решават да откраднат мъртвото тяло на Чаплин. Да започнем обаче отначало...

В последните години от живота си Чарли Чаплин се установява в Швейцария заедно с четвъртата си съпруга Уна. Смятало се, че за него няма път назад към Америка заради обвиненията от противниците му в комунистически пристрастия.

Само по себе си това не било особено скандално обвинение, тъй като самият Чаплин бил до голяма степен ексцентрик и провокирал злите езици неведнъж. Например четирите му брака можели някак да се преглътнат, но последният станал причина за дълго обсъждане - тогава актьорът бил на 54, а съпругата му Уна - на 18. Това обаче не им попречило да имат осем деца и да останат заедно, докато смъртта ги раздели...

Charles Chaplin in A Dog's Life (1918)

10 шедьовъра на нямото кино с Чарли Чаплин

Така или иначе Чаплин и семейството му изкарали немалко години в Корсие-сюр-Веве и именно там бил погребан актьорът след смъртта си на 25 декември 1977 г. След по-малко от три месеца последвал нов удар за семейството му.

Станало ясно, че гробът му е бил разкопан, а тялото - откраднато. Скоро след това Уна получила искане за откуп. Тялото на покойния й съпруг щяло да бъде върнато, ако тя плати колосалната сума от 600 000 долара.

Уна нямала много колебания, преди да откаже на престъпниците. Обяснила, че самият Чаплин би сметнал подобно искане за абсурдно и не би се поддал на изнудване. Останали силно изненадани от този отказ и с трупа на Чарли Чаплин у себе си, крадците продължили да звънят на вдовицата на актьора, като започнали да отправят и заплахи към нея и децата й. Така играта съвсем загрубяла и полицията взела сериозни мерки за залавянето на престъпниците.

Чарли Чаплин: Когато започнах да обичам себе си…

Следващия път, когато крадците се обадили на Уна, всички телефонни линии в района били наблюдавани изкъсо от полицията. Това ги отвежда до двама автомонтьори - единият бил полякът Роман Вардас, а другият - българинът Ганчо Ганев, заловен малко по-късно.

В хода на разследването органите на реда установили, че инициаторът на престъплението бил Вардас, докато ролята на българина била по-малка и именно той ги отвел до тялото на Чаплин.

Крадците получили съответно 4 години затвор и 18-месечна условна присъда. Някои източници ги представяли като политически бегълци от комунистическите режими в страните им, които прибегнали до наглата кражба в опит да уредят живота си в Швейцария.

Така или иначе виновниците били наказани, а тялото - върнато на семейството на Чаплин и погребано отново. Този път - в солиден гроб, за да е сигурно, че никой няма да му посегне отново.  

Imasmi web loading